Sport Strani nogomet

Kaiser je kralj

Najveći prevarant u povijesti svjetskog nogometa o kojem je snimljen i film: glumio je napadača dvadeset godina, varao klubove i nikada nije zabio gol

Kaiser je kralj

Kakva je to filmska priča, čak i snimljena, ekranizirana. Ime Carlosa Henriquea Raposa, ili jednostavnije Kaisera je priča kako je lako svijet zavarati i na tim lažima živjeti jako dobro. Kaiser se predstavljao kao napadač, a u svojoj dugačkoj karijeri nije zabio niti jedan pogodak. Ali je "igrao" u velikim klubovima.

Sve je to izgledalo jako jednostavno, Kaiser se "nalijepio" velikim imenima, reprezentativcima Romariju, Edmundu, Ricardu Rochi, Renatu Gauchu, Brancu i ostalima. Kako bi oni potpisivali ugovore uspjeli bi na svoje ime uvjeriti predsjednike klubova da daju neki tromjesečni ugovor i njihovom "talentiranom" prijatelju Kaiseru koji će biti odličan kada se pripremi.

Kaiser bi zaista odrađivao kondicijske treninge, nizao krugove, a kada bi postojala mogućnost da se približi pravoj utakmici "nastradala" bi mu zadnja loža, pa bi ostatak ugovora proveo na liječenjima.

Dok bi bio na bolovanju rješavao bi sitnice za svoje prijatelje, dovodio djevojke u hotele, nabavljao sve što je potrebno. Čak je imao i jednu igračku koja je glumila satelitski telefon gdje bi na svom "izmišljenom engleskom" razgovarao sa zainteresiranim menadžerima koji bi ga za čas plasirali u neku jaku ligu.

Kada bi netko posumnjao u cijelu priču dogodio bi se raskid ugovora, odlazak s nekim od prijatelja u novi klub gdje bi se priča ponavljala. Tako je Kaiser bio član i velikana poput Botafoga, Vasco de Game, Palmeirasa, Fluminensea, ali ne bi zaigrao. Čak niti do klupe za priču se ne bi plasirao.

Najveći pothvat bio je dolazak u tada francuskog drugoligaša Ajaccio, na prvom treningu je napravio spektakl, ispucao je sve lopte gledateljima. I tu je odigrao dvadesetak utakmica, ulazeći kao zamjena na par minuta kako bi svi vidjeli da on zapravo i ne zna igrati nogomet. Vratio se kući, u Rio de Janeiro i tu završio svoju impresivnu nogometnu karijeru.
- Ja nikada nisam igrao, nikada nisam zabio zgoditak, ja uopće ne znam igrati nogomet i to me nije niti posebno zanimalo raditi. No zanima me svijet zabave s vrhunskim nogometašima, to mi je otvaralo sva vrata. Zapravo ja sam bio samo jedan ovisnik o seksu i ova priča mi je otvarala sva vrata – ispričao je Carlos Henrique Raposo Kaiser.

Inače ako vas zanima, Kaiser je nadimak zaradio u mladosti, zbog sličnosti s njemačkom legendom Franzom Beckenbauerom. Ali samo sličnosti, jer nogomet ga nije zanimao, a nije imao niti zrno talenta. Uostalom sve je i sam ispričao u filmu, sve svoje prevare.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet