Sport Strani nogomet

u hrvatskoj teško moguće

Ovako nogometni savez 'čuva' navijače: fanatik koji ide na svaku utakmicu već 18 godina naišao je na naizgled nepremostiv problem, ali 'glavešine' su imale sluha za njegovu odanost

u hrvatskoj teško moguće

Zbog čega postoji sport? Zbog natjecanja, sportaša i – gledatelja. Vijest koju smo dobili graniči s nestvarnim, a zapravo nam otkriva pravu ljepotu sporta. I bezgraničnu ljubav prema klubu koju su i u nogometnom savezu prepoznali.

O čemu se zapravo radi? Tridesetšestogodišnji Roy Kenneth Nilsbakken, navijač norveškog trećeligaša Mossa, nije propustio utakmicu svog voljenog kluba od 1989. godine, a na gostovanjima niti jednu od 2001. godine.

Kada znate da u norveškom nižerazrednom nogometu ponekad morate prijeći i po tisuću kilometara (u oba smjera) za jedno gostovanje onda dobivate priličnu dimenziju o kojoj ljubavi prema klubu govorimo. I to nije samo ovu sezonu, već neko vrijeme je Moss u trećem razredu.

I onda se dogodi "onaj vikend". U rasporedu za iduću sezonu poklopilo mu se gostovanje Mossa u Trondheimu kod lokalnog niželigaša i vjenčanje brata (subota, 8. lipnja 2019.). Što bi značilo i nemogućnost da se taj dan odgleda utakmica voljenog kluba.

Što napraviti? Ono što bi zapravo trebalo biti normalno. Ne, nismo mislili da će tražiti od brata pomicanje vjenčanja. Naš je navijač napisao molbu savezu i natjecateljskoj komisiji objasnio situaciju u kojoj se našao i stigao mu je odgovor da je utakmica njegovog Mossa pomaknuta za jedna dan kako bi mogao biti na vjenčanju, i dan kasnije odgledati nogometnu utakmicu.

Sve se dakle može, pravi navijač će dati sve za svoj klub. Pravi aavez će se boriti za svakog navijača. Tako to ide u uređenom sportskom svijetu. Ili u Norveškoj.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet