Sport Strani nogomet

hello kitty

Barcelona i Manchester United u ružičastoj garnituri, Liverpool u ljubičastoj: pa tko sad ne bi komentirao tu novu nogometnu modu

hello kitty

O ukusima se inače ne raspravlja. Međutim, kada bode u oči, onda baš bode u oči. Barcelona i Manchester United u ružičastom dresu, Liverpool u ljubičastom... Pa ti nemoj komentirat!

Europske nogometne velikane proteklih smo sedam dana gledali u izdanjima u kakvima ih baš i nismo navikli viđati, u takvom spektru boja i u tolikom broju. Rakitića, Pogbu, Salaha gledali smo u garniturama dresova koje uglavnom nemaju baš dodirnih točaka s tradicionalnim bojama tih klubova pa ni gradova ili država iz kojih dolaze, s povijesti tih klubova. A prema dojmovima s društvenih mreža, foruma u najvećem broju slučajeva nisu baš najbolje sjeli navijačima.

Proteklih europskih nogometnih sedam dana, a pogotovo utakmice Lige prvaka, nisu donijeli samo rezultatska iznenađenja. Pomnijim pratiteljima najljepše sporedne stvari na svijetu u nekim slučajevima to i nisu bili šokovi jer su klubovi već u njima nastupali ili su ti dresovi već predstavljani. Nekima se novi dizajni dresova sviđaju, nekima ne, ali malo je i ukupno onih koji pri pogledu na kričave dresove nekih od najvećih europskih klubova nisu barem zapitali nešto u stilu: "Pa di baš ova boja?". Ili su u onim drastičnijim slučajevima bez većeg uspjeha pokušavali malo podesiti boje na malim ekranima.

Remi Barcelone kod Intera pao je u sjenu gostujuće treće garniture ružičastih dresova u kojima su nastupili, a već iz zafrkancije prozvanima "Hello Kitty" dresovima. Bila je to premijerna utakmica treće garniture. Vjerojatno i vrlo zgodne ideje o dijagonalnoj liniji preko prednje strane, pa i o vizurama Barcelone koje se naziru na dresu, pomalo su se izgubile pri gledanju na dres s kojeg se teško može skinuti pogled. Barcelona je ružičastu garnituru dresova već imala, u sezoni 2014/15, ali tada su u pitanju bili samo trening dresovi.

Zlobnici kažu da poraz kod Crvene zvezde u Beogradu nije bio najveći šok navijačima Liverpoola ovog tjedna. Šalu na stranu, u ljubičastim gostujućim garniturama dresova već su nogometaši engleskog kluba nastupali ove sezone. Nastavak je to neuobičajenih kombinacija koje već niz godina lansiraju Liverpool i njegovi tehnički sponzori. Zlobnici bi rekli da ovaj dres nije niti u top pet najčudnijih kluba s Anfielda, ali to je već neka d(r)uga priča.

A proteklog vikenda sve je "započeo" Manchester United. Za razliku od treće tamno plave garniture dresova u kojima su u srijedu izvojevali pobjedu kod Juventusa, a koja je izabrana u čast generacije koju je vodio sir Matt Busby, koja je 1968. godine nastupala u dresovima slične boje, u također dramatičnom prvenstvenom trijumfu kod Bournemoutha (s identičnih 2:1) nastupili su u ružičastim dresovima. Ta gostujuća garnitura nije boja u kojom smo navikli gledali "crvene vragove". Pa nisu "ružičasti vragovi". Kao ni u slučaju Barcelone, Liverpoola... Zato najveći derbi engleskog nogometa i igraju "Redsi" i "Red Devilsi", a ne "ljubičasti" protiv "ružičastih".

Modni mačci koji traže novi modni krik i u nogometu lansirali su nove trendove. Pokazat će vrijeme odnosno najbolje prodaja tih dresova hoće li zaživjeti. Ponavljamo, o ukusima se ne raspravlja. Zato i postoji izbor. Prvi, drugi ili treći dres. Pa biraj. Za svakoga po nešto. Uostalom, treba svake sezone lansirati novi treći dres. Nije to ni jednostavno.

Nešto drugačija je priča Juventusa koji ove sezone nema, ali je prethodnih znao imati ružičastu rezervnu garnituru. Međutim, manje je poznato da je u svojim počecima Juventus umjesto aktualnog na crno-bijele pruge (po uzoru na engleski Notts County), imao ružičasti dres. Sličnih smo pokušaja s bojama koje ne viđamo baš često na nogometnim travnjacima vidjeli i na ovim prostorima. Mnogo je polemike nastalo, kao i kod svakih promjena kada je grad Split u pitanju, kada je crna boja izabrana od strane navijača za treći Hajdukov dres (s imenima navijača). Najviše od strane pobornika tradicije. U slučaju Dinama, ma koliko god truda uložili, teško se iz memorije može izbrisati zlatne dresove. A još teže Lokomotiva u rezervnom dresu u bojama tadašnjeg sponzora, jedne tvrtke koja se bavi prodajom naftnih derivata.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet