Sport Strani nogomet

čiste ruke

Belgijci tvrde da Ivan Leko nije upleten u namještanje utakmica: postoji još jedna sumnja zbog koje bi mogao biti u problemima

čiste ruke

Hrvatski trener na klupi Club Bruggea Ivan Leko danas se u 11.30 pojavio pred sucem u Tongerenu zbog sumnje u upletenost u veliki skandal koji ovih dana potresa Belgiju, a tamošnji mediji javljaju kako je preko njegovog kluba stigla informacija prema kojoj nije upleten u namještanje nogometnih utakmica.

U akciji 'Čiste ruke' sudjelovalo je više od 200 policajaca koji su zbog namještanja rezultata, korupcije i pranja novca provodili istragu u šest europskih zemalja.

Tijekom akcije je uhapšeno 28 osoba, od kojih su se već 22 našle pred sucem, a u tu je priču bio uključen i Leko koji je jučer priveden i ispitan, da bi zatim prenoćio u istražnom sudu te danas pola sata ranije od planiranih 12.00 ponovno izašao na saslušanje.

U 15.00 je krenula press konferencija, no iz Club Bruggea su, prema pisanjima belgijskih medija, nekoliko trenutaka ranije primili informaciju da Leko nije uključen u namještanje utakmica.

Ono što bi još moglo predstavljati problem Leki je sumnja, na koju upućuje dio belgijskih medija, da je uzimao provizije od transfera u kojima je sudjelovao i glavni osumnjičenik Dejan Veljković, no o tom dijelu u ovom trenutku još uvijek nema informacija.

Oko 15.30 s dijelom informacija je izašao i Wenke Roggen, glasnogovornik policije.

- Dejan Veljković i četiri člana uprave Mechelena osumnjičena su da su pokušali utjecati na ishode najmanje dviju utakmica. Njihov osnovni plan bio je spašavanje Mechelena da zadrži prvoligaški status. Državno odvjetništvo tvrdi da postoje naznake neovlaštenih kontakata između Veljkovića i suca Sebastiena Delferierea gdje je srpski agent nudio sucu određene pogodnosti u zamjenu za 'pošteno suđenje - poručio je Roggen.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet