Sport Strani nogomet

teške odluke

Griješe i najveći klubovi na svijetu: pogledajte loše kupovine Barcelone koja je na ove igrače potrošila 257 milijuna dolara

teške odluke

Znate koje su najbolje priče? One kada izvučete jednog igrača koji je uspio u svojoj karijeri, a onda se otkrije da ga struka voljenog kluba "nije prepoznala". I smatra se to velikim promašajem.Takve stvari se obično "izvade" kada želite nekog diskreditirati i prikazati ga nestručnim za svoj rad. Iako brojke na kraju obično pokazuju drugačije.

Ili recimo to ovako, zar sir Alex Ferguson nije imao loših kupovina tijekom svoje karijere na klupi Manchester Uniteda. Ili za primjer uzmite bilo koji veliki klub pa ćete vrlo lako doći do zaključka da svi naprave pogrešku, i to poveću, uzmu igrača koji je etablirano ime, ali se ne izbori za mjesto u momčadi ili ne ispuni očekivanja.

A ima i kupovina koje nikako ne možete objasniti, a dogodile su se. Za primjer smo uzeli Barcelonu, 15 igrača koje su angažirali i platili 257,2 milijuna dolara na odštete, a s njima nisu napravili ništa veliko. Među njima ima i vrhunskih igrača koji su nešto kasnije napravili i veliku karijeru.

Recimo Ricardo Quaresma, sjećamo se kako je Portugalac, nama zabio na EP-u- 2016. godine, a kada je doveden u Barcu i plaćen 7,3 milijuna nije napravio ništa. Tek jedan pogodak i vrlo brzi izlazni transfer. A ne radi se o loše igraču. Ili Javier Saviola koji je trebao biti "desetka" lider, plaćen 42 milijuna dolara, odigrao 201 utakmicu, zabio 72 gola i nije napravio ništa veliko. Marc Overmars, poznati Nizozemac je doveden za 46 milijuna, niti on nije u Barci ostavio dubok trofejni trag, dapače tadašnjem treneru Johannu Cruyffu su navijači radili često "panolade" i podizali transparente "mas Catalans, menos tulipanes".

Dvojica igrača koja su stigli s reputacijom kvalitetnih ofenzivaca, napadača Francuz Christophe Dugarry i Bjelorus Aliaksandr Hleb plaćen su 22,2 milijuna dolara, a nisu zabili niti pogotka. Ili pak Juan Roman Riquelme koji je umjesto pozicije lidera vrlo brzo poslan u mirovinu kako bi se otvorilo mjesto za Ronaldinha.

A tek vrhunac, dva Brazilca koji su morali napraviti čuda Keirrison i Henrique plaćeni su 25.8 milijuna dolara, a u dresu Barcelone nisu odigrali niti minute. Pa sada ti pogodi, tko je kriv, tko je loše pojačanje. A novac? On je potrošen, na nečemu se nešto i vratilo, ali je minus ostao veliki, igrački i financijski.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet