Sport Strani nogomet

Čelnik rumunja

Kontroverzni biznismen i političar: Mamić i Kerum, sve u jednom - to je Gigi Becali!

 Čelnik rumunja

Rumunjski nogomet ima svog Zdravka Mamića. U neku ruku i Damira Miškovića, i Joška Svagušu, Željka Keruma... Sve kombinirano u jednoj osebujnoj osobi. Onoj vlasnika FCSB-a (Steaue) Gigija Becalija, jednog od najbogatijih ljudi u zemlji koji nemilice svojim istupima puni medijske stupce.

Kada se sažme životna štorija kontroverznog rumunjskog poduzetnika i političara, prvog čovjeka Steaue, nekako vas prožme osjećaj kao da ste sve to već negdje vidjeli. Na ovim prostorima. dakako. U nogometu prije svega, ali i politici, biznisu u postsocijalističkoj eri tzv. tajkunizaciji, u medijima. Krenimo redom, iako tu reda, vidjet ćete, vjerojatno najmanje ima.

Šezdesetogodišnji George "Gigi" Becali, sin pastira, navodno je kao dijete bio navijač Steauina najvećeg rivala Dinama iz Bukurešta. No, već desetljećima je zaštitno lice Steaue. Da se poigramo Bareloninim sloganom pa i pričama o narodnim i privatnim klubovima, postao je "Més que un club" - "Više od kluba". Što je u ovom slučaju na nekadašnjeg prvaka Europe bacilo veliku sjenu.

Obogatio se u poslu s nekretninama. Bogatstvo koje se procjenjuje na čak 600 milijuna dolara stekao je kroz razmjenu zemljišta s rumunjskom vojskom koju je tamošnji tisak gledao pod povećalom jer je zemljište koje je on dobio kasnije prodao po velikoj cijeni i na njemu je niknulo rezidencijalno naselje. Ta zamjena bila je predmet interesa i Nacionalne antikorupcijske komisije. Krajem devedesetih godina prošlog stoljeća postao je dioničar Steaue, a postupno je do 2003. postao većinski vlasnik kluba.

- Postao sam bogat, a kada čovjek postane bogat, želi postati slavan. Zato sam preuzeo Steauu. I postao sam slavan – govorio je tada Becali.

A slavu je tražio i u političkim vodama. Karijeru političara ganjao je kao predsjednički kandidat u nekoliko navrata, no ipak s vrlo skromnim rezultatima. Do iste je napokon stigao kao zastupnik Europskog parlamenta od 2009. do 2012. godine, te Rumunjskog parlamenta od prosinca 2012. do osude u svibnju 2013. godine. Tada je osuđen na tri godine zbog malverzacija prilikom zamjene zemljišta krajem devedesetih godina čime je oštećena država za nešto manje od 900 tisuća dolara.

Političku karijeru napravio je unatoč kontroverznim političkim stajalištima, pogotovo prema seksualnim manjinama, nacionalnim manjinama, sedmoj sili, kolegama političarima... Po izjavama i brojnim incidentima je Mamić za Becalija mala beba. Još 2006. zalagao se za zabranu Gay Pridea te je te iste godine proglašen najhomofobnijom osobom godine u Rumunjskoj.

Još više bure podigao je kada je 2010. izjavio da za Steauu nikad neće zaigrati homoseksualac. U više navrata izvrijeđao je novinare. Još 2002. izvrijeđao je novinara koji je pisao o sumnjivim zamjenama zemljišta s Ministarstvom obrane te o ranijim uvredama jednom novinaru. Tri godine kasnije izvrijeđao je još jednog novinara, a drugog (u izdvojenom incidentu) navodno i pljunuo te prolio vinom. Njegovi tjelohranitelji upotrijebili su fizičku silu da bi izbacili jednu novinarku 2006. godine. Dvije godine kasnije navodno je porazbijao stakla bačenim stolicama nakon što je izgubio novac u kasinu. Na tapetu mu se našla i političarka i jedna zastupnica u rumunjskom parlametu kojoj je u fino poručio da bi se umjesto politkom trebala baviti najstarijim zanatom na svijetu. Novčanu kaznu zaradio je zbog izjave da žene nemaju više vrijednosti kada rode djecu.

Pod vodstvom Becalija najpoznatiji i najuspješniji rumunjski klub, nekadašnji prvak Europe (1986. godine) morao je promijeniti ime, dres, grb, čak i stadion na kojem igra. Od početka prošle godine promijenio je klub ime u FCSB. Becali je bio prisiljen na taj korak kako bi stekao licencu poslije izgubljenog 16 godina dugog spora s Ministarstvom obrane za pravo na korištenje imena Steaua. Od tada su najžešći navijači uglavnom za novi vojni klub CSA Steaua koji se natječe u četvrtoj ligi. A ostali su osuđeni na – Becalija.

Otmica trojice, sumnjao da su mu ukrali auto

No, ipak je najviše prašine Becali vjerojatno podigao nakon što je 2009. bio uhićen pod sumnjom da u otmicu tri osobe za koje je sumnjao da su bili povezani s krađom njegovog automobila. Zbog tih problema sa zakonom privremeno mu je bilo zabranjeno da obnaša funkciju zastupnika u Europskom parlamentu.

Maybach popravljao željeznom šipkom

Pamte se i Becalijevi perfomancei kada je pred tv kamerama dijelomično karambolirani maybach "popravljao" željeznom šipkom, kada je okupljenoj raspamećenoj raji podijelio deset tisuća eura... S Becalijem barem nikad nije dosadno.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet