Sport Strani nogomet

čudo u moskvi

Sveopće slavlje u Engleskoj: Lineker se rasplakao od sreće, Wright je skakao kao lud

čudo u moskvi

Nakon godina frustracija i neuspjeha, engleska nogometna reprezentacija je prvi put na svjetskom prvenstvu izborila pobjedu boljim izvođenjem jedanaesteraca nakon što je u osmini finala World Cupa u Rusiji pobijedila Kolumbiju.

'Gordi Albion' je do sada izgubio sve tri utakmice u kojima su izvodili jedanaesterce - 1990. godine u Italiji, 1998. u Francuskoj i 2006. u Njemačkoj. U Italiji su ispali u polufinalu od Njemačke, u Francuskoj od Argentine u osmini finala, a u Njemačkoj od Portugala u četvrtfinalu.

Niti na europskim prvenstima nemaju ništa bolji skor. Četiri puta su pucali penale, a tri puta ispali.

Lista tragičara je poduža. Jedanaesterce su promašivali Chris Waddle, David Batty, Frank Lampard, Steven Gerrard, David Beckham, Jamie Carragher, Ashley Young, Paul Ince, Ashley Cole. Na listi 'nesretnika' koji su nakon promašaja još mjesecima bili žrtve otrovnih engleskih pera, bio je i sadašnji izbornik Gareth Southgate.

On je promašio jedanaesterac u polufinalu europskog prvenstva 1996. godine protiv Njemačke nakon čega je 'elf' osvojio europsku krunu.

"Taj promašaj je obilježio moju karijeru. Taj jedanaesterac živi u meni cijelo vrijeme. Međutim, ova pobjeda je sada najvažnije, ovo je poseban trenutak za našu reprezentaciju," kazao je Southgate. 

Stoga niti ne čudi što je pobjeda protiv Kolumbija u Engleskoj izazvala sveopće slavlje. Otočki mediji su utakmicu protiv Kolumbije prozvali "Čudom u Moskvi", a novi junak je postao vratar Jordan Pickford koji je zaustavio udarac Carlosu Bacci.

"Jorda je reagirao fantastično, bila je to sjajna obrana," kazao je izbornik.

Legendarni engleski napadač Gary Lineker u studio se rasplakalo od sreće, a njegov bivši kolega Ian Wrihgt je skakao kao lud.

Studija koju je napravio dr Ignacio Palacio-Huerta s londonske Škole ekonomije analizirajući jedanaesterce izvođene na svjestskim i europskim prvenstvima pokazala je da  u 60 posto slučajeva pobjedu odnosi ekipa koja prva puca.

Nijemci su jedini koji imaju 100-postotni učinak, a da su pucali više od jednom. Na svjetskim prvenstvima su četiri puta izvodili kaznene udarce i svaki put prošli dalje.

Argentina ima skor 4-1, Brazil 3-1, Italija 1-3, Španjolska 1-3...

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet