Sport Strani nogomet

raskrinkao ga novinar

Sudac zbog mita od 500 eura ostao bez 21.000 eura

raskrinkao ga novinar

Svjetsko prvenstvo u Rusiji još nije ni počelo, a već imamo ozbiljnog kandidata za najvećeg gubitnika. 

Pomoćni sudac iz Kenije koji je trebao dijeliti pravdu u Rusiji, Aden Marwa Range (41), prekrižen je sa sudačke liste nakon što je uhvaćen kako prima mito od 500 eura.

A u Rusiji bi samo za sudjelovanje zaradio 21.000 eura! Uz još 1700 eura za svaku utakmicu u kojoj bi mahao zastavicom. Marwa je trebao biti jedini kenijski predstavnik u Rusiji i ponos države, a ovako se osramotio i ovaj će ga skandal pratiti do kraja života.

Marwu je razotkrio ganski istraživački novinar pod pseudonimom Anas Aremeyaw Anas u dokumentarcu „Broj 12“ koji se bavi korupcijom u afričkom nogometu i koji je već doveo do toga da Gana raspusti vlastiti nogometni savez.

Marwa je na snimci uhvaćen kako prima mito od novinara predstavljenog kao dužnosnik Ganskog nogometnog saveza, kako bi utjecao na ishod utakmice.

- Hvala na poklonu – odgovorio je Marwa prilikom susreta koji se navodno dogodio za vrijeme

Prvenstva afričkih nacija (nije isto što i Afrički kup nacija) u Maroku u siječnju i veljači ove godine.
Kenijac, koji je izvan nogometnog travnjaka učitelj matematike i kemije, odbacio je sve optužbe koje mu se stavljaju na teret rekavši kako je principijelan čovjek kojeg se ne može izmanipulirati da sudi u korist jedne momčadi. Štoviše, sam se povukao sa Svjetskog prvenstva kad se priča proširila, ali čak i da nije, FIFA bi ga sama odstranila.

Dokumentarac je razotkrio i predsjednika Ganskog nogometnog saveza Kwesija Nyantakyija, drugog najmoćnijeg čovjeka afričkog nogometa, koji je uhvaćen kako prima „poklon“ od 55.000 eura od novinara koji se predstavio kao biznismen zainteresiran za ulaganje u ganski nogomet.

Da slika o afričkom nogometu bude još lošija, Marwa i Nyantakyi nisu jedini upleteni u ovaj skandal. U dokumentarcu se navodno pojavljuje čak preko stotinu sudaca i službenika koji uzimaju mito u „kešu“.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet