Sport Strani nogomet

IMA SE, MOŽE SE

FIFA odriješila kesu, nagradni fond 400 milijuna $, pogledajte koliko je Hrvatska već zaradila plasmanom na Mundijal, a koliko će milijuna dobiti svjetski prvaci

IMA SE, MOŽE SE

Od ukupnog nagradnog fonda Svjetskog prvenstva koji iznosi 791 milijun dolara, čak 400 milijuna dolara FIFA će podijeliti reprezentacijama na osnovu njihovog plasmana na turniru. Ukoliko se Hrvatska plasira u osminu finala zaradit će 13,5 milijuna dolara – odnosno skoro 85 milijuna kuna.

Ukupni dio kolača koji se dijeli ovisno o nastupima je dakle težak 400 milijuna dolara. Sve reprezentacije koje su izborile plasman u Rusiju već su zaradile po 9,5 milijuna dolara. Od toga iznosa su bogatije za osam milijuna dolara kao bonus za plasman na SP, dok je milijun i pol dolara naknada svakoj reprezentaciji za troškove priprema i nastupa na turniru (smještaj, putovanja i ostalo), no taj dio se ne plaća iz spomenutog fonda od 400 milijuna dolara već iz ostatka.

U slučaju plasmana u osminu finala Hrvatska (ili bilo koja druga reprezentacija) može zaraditi još četiri milijuna dolara. Dakle, ako prođe u drugi krug Hrvatska će zaraditi 12 milijuna dolara, što znači ukupno 13,5 milijuna s naknadom za nastup. Još četiri milijuna više donosi četvrtfinale, ukupno 16 milijuna (17,5). Poraženi polufinalisti imat će slične zarade. Reprezentacija koja na koncu završi kao četvrta momčad svijeta otići će u domovinu bogatija za 22 milijuna dolara (23,5 milijuna s naknadom za troškove), a trećeplasirana s 24 milijuna (25,5 milijuna). Poraženi u finalu inkasirat će 28 milijuna dolara (29,5 milijuna), a prvak svijeta otići će u domovinu bogatiji za 38 milijuna dolara (39,5 milijuna s naknadom za nastup).

Za usporedbu prije četiri godine u Brazilu se ovisno o nastupima dijelilo 358 milijuna dolara, riječ je o povećanju od ukupno nešto manje od 12 posto. Pobjednik je tada zaradio 35 milijuna dolara, viceprvak 25 milijuna, trećeplasirani 22 milijuna, a četvrtoplasirani 20 milijuna. Četvrtfinalisti su osvojili po 14 milijuna dolara, sudionici osmine finala po devet, a momčadi koje su igrale u skupini po osam milijuna dolara. Dakle, i tada je kao i sada ostao isti iznos osnovne nagrade za nastup na SP-u.

Ostatak novca od 391 milijuna dolara do tih 791 milijuna, podijelit će se tako da će svaka od 32 reprezentacije sudionika dobiti po milijun i pol za troškove nastupa, ukupno 48 milijuna dolara. Kao naknade klubovima za korištenje njihovih igrača klubovima će se podijeliti čak 209 milijuna dolara, a 134 milijuna dolara kao kompenzacija klubovima čiji se igrači ozlijede tijekom turnira, kao naknada za gubitke. Taj ukupan iznos od 791 milijun dolara je za oko 40 posto veći nego prije četiri godine u Brazilu kada je iznosio 576 milijuna dolara.

Naravno, nije u šoldima sve. Tu je i prijelazni trofej od 18-karatnog zlata (i poludragog kamena malahita od kojeg je napravljeno postolje) težak 6,1 kilogram te prijelazni brončani-pozlaćeni, ali prije svega čast i prestiž naslova prvaka svijeta.

Nagrade ovisno o nastupu

Skupina: 8 milijuna dolara (16 momčadi)

Osmina finala: 12 milijuna dolara (8 momčadi)

Četvrtfinale: 16 milijuna dolara (4 momčadi)

Četvrto mjesto: 22 milijuna dolara

Treće mjesto: 24 milijuna dolara

Finalist: 28 milijuna dolara

Prvak: 38 milijuna dolara

Ukupne nagrade - 791 milijuna dolara

400 milijuna dolara – nagrade reprezentacijama po plasmanu

209 milijuna dolara – naknade klubovima za korištenje igrača

134 milijuna dolara – komenzacija klubovima za ozlijeđene igrače

48 milijuna klubova – naknade reprezentacijama za troškove nastupa (milijun i pol po reprezentaciji)

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet