Sport Strani nogomet

RULET OSTAJE RULET

Europski prvak do 17 godina odlučen izvođenjem jedanaesteraca, ali eksperiment UEFA-e nije donio nikakvu promjenu

RULET OSTAJE RULET

U "tie-breaku" slavili su Španjolci. Tako je možda i najbolje, teniskim rječnikom, opisati eksperimentalan novi način izvođenja jedanaesteraca koji odlučuju o pobjedniku, a koji su u petak navečer odlučili i o osvajaču U17 Europskog prvenstva na finalu Varaždinu. A način koji po dinamici neodoljivo podsjeća na trinaestu igru u tenisu. Evo i zašto.

UEFA je na nedavno završenima U17 muškom (u Hrvatskoj) i ženskom (u Češkoj) Europskom prvenstvu odlučila eksperimentalno isprobati novi način izvođenja jedanaesteraca koji odlučuju o pobjedniku. Kako su istraživanja pokazala da u 60 posto slučajeva pobjeđuje momčad koja izvodi prvi jedanaesterac, jer je kao zbog toga u psihološkoj prednosti, odlučili su se za novi, testni model. U raspucavanju prva momčad izvodi jedan penal, a onda kao u teniskom tie-breaku u nastavku počevši od druge momčadi svaki sastav izvodi po dva. Riječ je tzv. ABBA sustavu izvođenja jedanaesteraca. Tako se prva i druga momčad dalje izmjenjuju dok obje momčadi ne izvedu po pet jedanaesteraca (ako se prije ne dobije pobjednik). Pitanje prvog izvođača odlučuje se i dalje bacanjem novčića.

Ako ni nakon pet serija i dalje nema pobjednika nastavlja se po istom ključu. U šestoj seriji B momčad izvodi penal (oni su pet serija zaključili jednim jedanaestercem), pa zatim A momčad, pa u sedmoj opet A, pa onda opet dvaput šutira B momčad... Sve dok se ne dobije pobjednik.

U finalu muškog U17 prvenstva Španjolska u Varaždinu je golom u šestoj minuti sudačke nadoknade izjednačila na 2:2 i izborila jedanaesterce (na susretima U17 prvenstava ne igraju se produžeci). Prvo je zabio Englez Barlow, pa su dva jedanaesterca izvodili i zabili Španjolci. Potom je bio red na Engleze da izvedu dva penala, ali nisu zabili nijednog. Zatim su ponovno Španjolci zabili oba i priči je bio kraj. Ukupnih 4:1 s bijele točke za Španjolsku. A već prije su u polufinalu Španjolci na jedanesterce svladali i Njemačku, bilo je 4:2. I tada su u raspucavanje Španjolci krenuli drugi.

- Dosadašnji sustav daje nepravednu prednost momčadi koja stalno izvodi prvi jedanaesterac. Smatramo da je igrač koji izvodi drugi jedanaesterac pod većim psihološkim pritiskom jer u slučaju da je protivnički igrač zabio promašaj znači automatski poraz, naročito od četvrte serije nadalje – pojasnili su iz UEFA-e.

A premijera ovog eksperimentalnog modela je bila još ranije. Kod djevojaka na EP-u Češkoj okončanom prije tjedan dana je u polufinalu Njemačka na penale bila bolja od Norveške (3:2), a onda u finalu i od Španjolske (3:1). Za ukupno dvostruki trijumf Njemačke s bijele točke. I za razliku od Španjolaca, u oba slučaja su Nijemice izvodile prvi jedanaesterac. Dakle zasad smo na 50:50 kada se gledaju sastavi A i B, tko izvodi prvi jedanaesterac. No, nakon ovog eksperimenta zlobnici kažu da se baš i nije ništa specijalno promijenilo. Opet pobjeđuju Španjolci, Nijemice, a na penale gube Englezi.

Ritam izvđenje penala

AB BA AB BA AB

Ako ni nakon pet serija nema pobjednika

BA AB BA AB...

Vladimir Balić: Lakše je braniti dva penala u nizu

- Neki više vole pucati prvi jedanaesterac, neki prvo braniti. Meni je uvijek bilo sasvim svejedno, prvo branio, pucao ili dubio na glavi ha, ha... Možda statistika pokazuje da je u određenoj prednosti momčad koja izvodi prva jedanaesterac, ali pravim majstorima je to sve isti vrag. Vrhunskom igraču to nije ni prednost ni nedostatak. No, iako nije egzaktna, statistika ipak nešto pokazuje. Apsolutno podržavam svako uvođenje novih ideja koje mogu unaprijediti nogomet i učiniti ga zanimljivijim. Novo vrijeme donosi promjene. Ne treba sada donositi sud, neka isprobaju ovaj model izvođenja penala na još većem uzorku, na još većim natjecanjima. Ono što se u teoriji pokaže dobrim, ne mora biti dobro u praksi. Kao vrataru čini mi se da je lakše braniti dva jedanaesterca zaredom.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet