Sport Strani nogomet

arhitekt prvaka

Svaka njegova promjena s klupe pokazala se kao pobjednički potez

arhitekt prvaka

Izreku da je nogomet sport u kojem igra po 11 igrača u svakoj momčadi i u kojoj uvijek pobjeđuju Nijemci možemo malo i modificirati, modernizirati. Nogomet je sport u kojem u produžecima uvijek slave Portugalci (a Hrvati gube!).

Možemo se zafrkavati, ali Portugalci su u Francuskoj pokazali kako su meštri od produžetaka što im je prije bila velika boljka, a izbornik Fernando Santos dokaz koliku prevagu može donijeti pravi čovjek na klupi. Uz taktičku pobjedu u svakom susretu nokaut faze gotovo svaka njegova promjena s klupe pokazala se kao pravi, pobjednički potez.

Uvođenje igrača s klupe? Taktičke promjene? Nečuveno! Zar je to dozvoljeno? U osmini finala hrvatski vezni red je ubio uvođenjem Renata Sanchesa na što hrvatski izbornik Ante Čačić uopće nije reagirao, a onda nas je dokrajčio i uvođenjem kasnijeg strijelca jedinog gola Ricarda Quaresme.

Uvođenjem u početnu postavu u četvrtfinalu protiv Poljaka Sanches je potom opravdao pogotkom, a u finalu je Santos iz rukava izvukao napadača Edera koji je prethodno na turniru dobio ukupno samo trinaest minuta u prva dva susreta u skupini protiv Islanda i Austrije.

I opet je Santos pogodio, fizički moćni Eder zadavao je muke francuskoj obrani, pa joj je u 109. minuti zadao i završni udarac. U produžecima je od pijetlova ostala samo kokošja juha.

Defenzivu naučio u Grčkoj 

I tako je do kraja otišla momčad koja je u regularnom dijelu utakmica slavila u samo jednoj od sedam utakmica Eura! U devedeset minuta Portugal je svladao samo Wales.

Ali, koga će za to biti briga za pet, deset ili dvadeset godina. Ma koga je za to briga i sada... Pisat će se i piše se da je Portugal prvak. Prošla je gotovo nezapaženo činjenica da su čak četiri igrača jednog ipak prosječnog Sportinga iz Lisabona bila u početnoj postavi u finalu (Rui Patricio, William Carvalho, Adrien Silva, Joao Mario).

Nisu Portugalci umirali u ljepoti, za razliku od 2006. godine kada su na SP-u službeno od FIFA-e izabrani za “najatraktivniju momčad”. Međutim, tko se uopće sjeća te nagrade? Pamte se pobjednici.

- Bili smo jednostavni kao golubovi i mudri kao zmije – opisao je Santos, najveći junak portugalskog trijumfa. Nazovimo to grčkim poučkom. S Eura 2004. godine kada su Grci do zla Boga ružnim nogometom došli do trijumfa slavljem u finalu nad domaćinom Portugalom. Sada su se uloge promijenile.

Santosov Portugal postao je dosadna, ali pobjednička “Grčka”, a domaćin Francuska prije dvanaest godina oku ugodni no poraženi “Portugal”. Nije ni čudno s obzirom da je čak dvanaest godina proveo na klupi što grčkih klubova, što reprezentacije u kojoj je naslijedio baš portugalskog krvnika iz 2004. Otta Rehhagela.

Talent nije dovoljan

- Uvijek sam govorio igračima da imamo mnogo talenta, ali i da se moramo više boriti i više trčati od protivnika te biti koncentriraniji od njih  - rekao je Santos, čovjek koji je najboljem igraču svijeta Ronaldu u 2016. godini konačno donio i trofej s Portugalom.

- Ovo sam dugo čekao, još od 2004. godine. Ovo je jedan od najljepših trenutaka moje karijere, nešto nezaboravno – rekao je Ronaldo.

A naš gorak okus da smo kvalitetnija i bolja momčad od Portugala koji nas je eliminirao nikad neće otići. Na mjestu Ronalda mogao je možda u nedjelju navečer biti hrvatski kapetan Darijo Srna, mogli smo mi jučer dočekivati u Lijepo našoj reprezentaciju, raditi feštu.

Ždrijeb se nakon natjecanja po skupinama otvorio Portugalu ili Hrvatskoj, pisali smo do finala, iako je i na tom putu bilo vrlo teških prepreka. Portugalci predvođeni Santosom su imali dovoljno hrabrosti i mudrosti i tim su putem prošli. I u povijest ušli. Mi Hrvati i dalje živimo u nekoj svojoj, paralelnoj kvazi-uspješnoj povijesti. 

Pudar i Pauletić dobrog nosa

Ivan Pudar i Robert Pauletić točno su prognozirali rasplet nedjeljnog finala Eura. Bivši vratar i trener Hajduka Pudar tipovao je na trijumf Portugala predvođenim izbornikom Fernandom Santosom.

Poznati splitski enigmatičar i putopisac Pauletić otišao je korak dalje pa je pogodio čak i točan rezultat, 1:0 za Portugal. Jedino je pogriješio prognozirajući da će Portugalci sve riješiti u devedeset minuta.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet