Sport Strani nogomet

Fina svota

Otkrivamo koliko po utakmici zarađuju djelitelji pravde na Euru

Fina svota

Plaće nogometaša svakodnevna su tema. Koliko milijuna zarađuju, kolike su im premije za osvojene trofeje, pa se onda računa koliko zarađuju po danu, satu, sekundi... Teška opsesija.

A što je sa sucima? Koliko su oni plaćeni? Ako ste jedan od sudaca iz elitne kategorije koji dijele pravdu na Europskom prvenstvu u Francuskoj, odgovor je - vrlo dobro. Idemo s konkretnim brojkama.

Glavni suci

Svi glavni suci na ovom Euru dobivaju 11 tisuća eura po utakmici u grupnoj fazi. Za dvoboj osmine finala taj iznos raste za tisuću eura, za četvrtfinale još tisuću, a polufinale i finale je “teško” 16 tisuća eura. Za usporedbu, u Hrvatskoj glavni sudac u prvoj ligi dobije 2370 kuna po susretu.

Prije su postojali fiksni ugovori po kojima bi suci na ovim turnirima, neovisno o tome koliko utakmica sudili, za razdoblje do četvrtfinala dobili između 40 i 50 tisuća eura (za finiš turnira isplaćivali bi se posebni bonusi). Tada je, teoretski, sudac zbog loših ocjena Sudačke komisije mogao odraditi samo jednu utakmicu i svejedno dobiti puni iznos. Ovakav je sistem puno pošteniji.

Na prošlom Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine Portugalac Pedro Proenca jedini je sudio četiri utakmice, uključujući finale. Svi ostali sudili su dvije ili tri, a očekuje se da će slično biti i u Francuskoj, premda je više utakmica zbog proširenja broja sudionika sa 16 na 24. Maksimalan broj utakmica koje će u Francuskoj suditi arbitar finala je pet.

Možemo se malo poigrati brojkama. Recimo da sudac koji sudi finale odradi dvije utakmice u skupini, jednu u osmini finala, jednu u četvrtfinalu i na koncu finale. Ukupno bi to bilo 63 tisuće eura. Fina svota.

Pomoćni i dodatni suci

Za meč u skupini pomoćnici zajedno s dvama dodatnim sucima koji stoje iza gola dobiju svaki po 5125 eura. U osmini finala taj iznos ostaje isti, ali se za četvrtfinale povećava za 500 eura. U polufinalu i finalu svi će dobiti po 8000 eura.

Četvrti i rezervni pomoćnik

Četvrtom sucu ide 2000 eura za sve faze turnira osim za polufinale i finale, kada dobije 3000. Rezervnom pomoćnom sucu pripada 1000 eura za svaku rundu, a u polufinalu i finalu 1500.

Sve u svemu, suci iz samog svjetskog vrha mogu dobro zaraditi na ovakvim natjecanjima, ali isto tako treba istaknuti kako se ne može svatko probiti do vrha. Fizička su testiranja sve češća i rigoroznija, kriteriji UEFA-e sve su viši.

Kao i kod nogometaša, konkurencija je velika i put do vrha je trnovit. A kad tome pridodamo i konstantni pritisak javnosti i navijača uslijed potencijalnih dvojbenih odluka, sudački je kruh sve samo ne lagan.

Euro 2016. zarada sudaca

Grupna faza (po utakmici, u eurima):
Glavni sudac: 11.000
Pomoćnici i dva dodatna suca: 5125
Četvrti sudac: 2000
Rezervni pomoćni sudac: 1000

Osmina finala:
Glavni sudac: 12.000
Sve ostalo isto

Četvrtfinale:
Glavni sudac: 13.000
Pomoćnici i dva dodatna suca: 5625
Četvrti sudac: 2000
Rezervni pomoćni sudac: 1000

Polufinale i finale:
Glavni sudac: 16.000
Pomoćnici i dva dodatna suca: 8000
Četvrti sudac: 3000
Rezervni pomoćni sudac: 1500

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet