Sport Strani nogomet

zakulisne igre

Vrata Kosovu otvorio je odlazak Platinija

zakulisne igre

Vijest da je Kosovo postalo 55. član UEFA-e (Europske nogometne federacije) na 40. kongresu te organizacije u Budimpešti iznenadila je samo one neupućene. Od veljače 2008., kada je Kosovo proglasilo svoju nezavisnost, do 3. svibnja 2016., kada je na četrdesetom kongresu UEFA-e u Budimpešti postalo punopravni član te organizacije, prošlo je osam godina.

Predsjednik Nogometnog saveza Kosova Fadil Vokrri (na slici) iskoristio je tijekom ovih osam godina svoje veze i poznanstva (igrao u Partizanu, Francuskoj i Turskoj) da kod bivšeg čelnika FIFA-e Seppa Blattera izgradi blagonaklone, da ne kažemo i prijateljske odnose.

Vokrri je imao još jednu zadaću, odobrovoljiti Blatterovog prijatelja i suradnika, velikog Michaela Platinija, predsjednika UEFA-e, da barem ne smeta, ako ne želi pomoći Kosovu. Platini je godinama bio protiv toga da se Kosovo primi u članstvo UEFA-e. No veliki pomak je sa Kosovare učinjen kada je FIFA 2014 odobrila Kosovu da mogu igrati prijateljske utakmice.

Haiti kao Brazil

Prvu službenu utakmicu Kosovo - Haiti, koja je završila bez golova, na Kosovu se opisivalo i doživljavalo kao da su došli Brazilci. Svatko od kosovskih i albanskih biznismena po svijetu je pomagao pa su nakon Haitija slijedile utakmice Kosova protiv Albanije, Turske, Omana, Senegala, Werder Bremena.

Svatko tko je mogao dovući nekoga na Kosovo (nebitno je li klub ili reprezentacija) ga je dovlačio, a reprezentaciji Kosova je bilo bitno nastupati i pokazivati da su živi. Oči i srce drugim Kosovarima koji igraju pod tuđim zastavama (Finske, Švedske i naročito Švicarske) otvorio je bivši vratar Parme, Palerma, sada talijanske Latine.

Zove se Samir Ujkani, rodom je iz Vučitrna i branio je za Albaniju, ali je prije svih poznatih igrača s Kosova i prije ikakvog priznanja kosovskog nogometnog saveza odlučio dres Albanije zamijeniti dresom Kosova i sebe na taj način eliminirati iz ozbiljnog reprezentivnog nogometa.

Kada je đavo na krilima korupcije odnio i Blattera i Platinija, Kosovo je s 28 glasova za, 24 glasa protiv i 2 suzdržana postalo punopravna članica UEFA-e.

Švicarski nogometni savez je, bojeći se da mu ne bi odlepršali u reprezentaciju Kosova brojni reprezentativci kosovskih korijena, tražio tajno glasovanje i glasovao protiv, a Španjolski nogometni savez je učinio isto, bojeći se da jednog dana Baskima i Kataloncima ako se odcijepe ne padne napamet učiniti isto što i Kosovo.

Fudbalski savez Srbije je najavio da će tužiti UEFA-u Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu u Lausannei zbog odluke da primi u članstvo Kosovo. No Kongres FIFA-e je za osam dana, a o tužbi na Međunarodnom sudu se odlučuje mjesecima. Pa Srbi, tužite vi Kosovo kada ga UEFA i FIFA prime u punopravno članstvo, što se u narodu bolje objašnjava poslovicom "pojeo vuk magare".

Politika i sport

Predsjednik srpskog nogometnog saveza Tomislav Karadžić se pozvao na 5. član statuta UEFA-e u kome se navodi da članice mogu biti samo zemlje koje su priznate kao samostalne države u Ujednjenim narodima, a to Kosovo nije, iako ga je priznalo više od devedeset država svijeta. Karadžić je kazao da je u pitanju “politički prijedlog” i rekao da “nogomet ne smije prijeći liniju i mijenjati granice bilo koje države”.

- Primanje saveza samoproglašene države u UEFA-u bi pred očima cijelog svijeta omogućilo najgrublje miješanje politike u sport. Zato moramo reći ne. U skladu s rezolucijom 1244 UN-a, Kosovo je dio republike Srbije pod upravom UN-a. Ako Jugoslavija nije 1992. godine igrala EP u Švedskoj zbog odluke UN-a, zašto bi se sada gluho i slijepo prelazilo preko jedne rezolucije UN-a - naveo je Karadžić.

Kosovo je na Kongresu u Budimpešti prvo željelo izmijeniti Statut UEFA-e koji predviđa da članice mogu biti samo zemlje čiju nezavisnost priznaje UN i da ubace formulaciju “većina međunarodne zajednice u Europi”.
Taj prijedlog nije prošao za tri glasa, jer je bila potrebna dvotrećinska većina. Ipak, time nije bio zatvoren put za prijem kosovskog nogometnog saveza u UEFA-u, već je uslijedilo spomenuto glasovanje.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet