Sport Strani nogomet

utakmica živaca

Štimac: Meksikanci se ne mogu obraniti od naših prekida

utakmica živaca
Mnogi su grintali na njega, ali Igor Štimac je ovu reprezentaciju kroz tešku skupinu ipak doveo do dodatnih kvalifikacija, a onda je ‘prepustio’ Niki Kovaču da preskoči Island i odvede nas u Brazil. Stoga, velike su Štimčeve zasluge što ovih dana po trgovima dijem Hrvatske na velikim ekranima pratimo ‘vatrene’.
Kako Štimac vidi današnji dvoboj protiv Meksika? Je li to ‘utakmica generacije’?
- Jest, bila je i Turska, ali ovo se sigurno može proglasiti utakmicom generacije – kazao nam je Štimac.

Meksiko je opasan?
- Ne zabijaju puno, ali ne primaju nikako. Samim time su iznimno opasni. Igraju visoko, kompaktno, agresivno, ne dozvoljavaju igru, rade puno prekida. U drugu ruku nama to može biti prednost, primorati ih da rade prekršaje na poludistanci i u zoni šuta. Trebamo biti mudri.

Kažu Meksikanci da se najviše boje ‘glave Marija Mandžukića’?
- Mandžo je uvijek pravi, bio je naša najveća konstanta u kvalifikacijama. I u Bayernu je cijelu ovu sezonu bio pravi, nema sumnje. Samo mu treba dopremiti prave lopte.

Koliko igrači mogu staviti sa strane pritisak koji nosi ovaj dvoboj i 90 minuta misliti samo na nogomet?
- Svjesni su igači koliko bi značila pobjeda, ali u prvom redu najviše znači svima njima. Prema tome, ovo je nešto za što rade cijeli život, kruna u karijeri, prilika koja se ne događa svaki dan. Prema tome moraju je zgrabiti, a za to moraš biti pravi. Ovo je utakmica za one koji su nositelji igre, oni moraju pobijediti, Modrić, Rakitić, Mandžukić i Srna, a da drugi prate. Evidentno je i da je Perišić vrhunskoj formi, stoperi će morati biti čvršći, sekunda opuštanja nas može skupo stajati.

Koji bi trebao biti naš recept?
- Ovo je dvoboj u kojemu nema jurnjave, treba doći do posjeda za koji se Niko odlučio. Ja tvrdim da oni ne mogu obraniti prekide koje mi imamo na raspolaganju, samo ih moramo iznuditi. Imamo izvrsne šuteve, igrače koji odlično ubacuju i vrhunske napadače u kaznenom prostoru.

S obzirom na ulog koji utakmica nosi teško da ćemo uživati u ljepotici prvenstva?
- Neće biti ljepote, ovo je utakmica živaca. Treba biti mudriji od njih, mora doći do izražaja iskustvo velikih utakmica koje naši igrači imaju iz velikih europskih klubova. Neka to sada opravdaju – poručio je Štimac.PERO SMOLČIĆ
FOTO: T. DUBRAVEC / CROPIX

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet