Sport Strani nogomet

brazilska venecija

Plaža u Recifeu je središte života, ali u more se ulazi samo do kolina

brazilska venecija
Ako su već Salvador i Sao Paulo uglavnom ipak ostali dužni, Manaus i Recife debelo popravljaju dojam o Brazilu kod hrvatskih navijača. Nakon što mnogi žale što nisu duže ostali u Manausu od kojeg su se svi unaprijed isprepadali, a na kraju je postao navijački raj usred džungle, i Recife se uvlači u kožu našim navijačima.

Nije atmosfera tako prijateljska, niti su domaćini toliko ljubazni kao u Manausu, i more je Meksikanaca ovdje, ali i atraktivni Recife svojim ‘prirodnim ljepotama’, vizurama zauzima posebno mjesto među ‘kockastom’ vojskom.
Osamkilometarska pješčana plaža uz Avenia Boa Viagem koja vodi u centar grada središte je života preko dana, a spomenuti centar noću. Predivne i pristupačne djevojke, oskudni kupaći kostimi, kokosi za samo 2 reaisa (pet kuna)...

Naši navijači osjećaju se kao da su se iskrcali iz broda ‘Bounty’, a ne iz Airbuseva. No svako toliko na plaži na kojoj se igraju i nogomet, odbojka, spava se u ležaljkama privezanima između palmi su upozorenja na morske pse. Kažu nam da je od 1992. zabilježeno čak 24 smrtna slučaja zbog napada na kupaće, zadnji napad zbio se u studenome. U dubini manjoj od oko dva metra.

Čim netko dođe u more do pasa brojni spasioci ga upozoravaju da se vrati natrag. U prošlosti nije bilo tako, ali djelovanjem ljudi, uništavanjem grebena ispred grada, ali i navodno zbog ranijeg ispuštanja otpada iz mesne industrije u blizini grada, Recife je došao na zao glas zbog morskih pasa. No vani je ionako vizualno ugodnije.

A centar ‘Brazilske Venecije’ koja se nalazi na ušću dviju rijeka u Atlantski ocean (Beberibe i Capibaribe) smješten je na tri otoka. Povijesni centar Olinde je pod zaštitom Unesco-a. No bodu oči pojedini detalji. Na trgu za navijače muški wc-i napravljeni su tako da je umjesto kabine postavljen  stup na koji istovremeno mogu urinirati četvorica, svaki sa svoje strane.

Odvojeni pregradama i skriveni straga vratima koja pokrivaju pola metra sredine tijela, taman gdje je ona stvar. Genijalan izum. No s druge strane za hrvatskim ‘kockicama’ pomamila se i Coca-Cola. U ‘Shopping Recifeu’ ugledali smo reklamni pano Coca-Cole očito ispiriran hrvatskim grbom.FRANE VULAS

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet