Sport Strani nogomet

PRESS SA ČIZME

Talijanski mediji ističu krvavu Titovu diktaturu i fizičku moć Hrvatske!

PRESS SA ČIZME

Talijanski mediji kao da se još uvijek zagrijavaju za Europsko prvenstvo, “azzurri” se još bore za primat s velikim transferima “mercata”. Naslovnicu La Gazzette dello Sport tako je jučer zauzela izjava Milanova reprezentativca Antonija Cassana kako njegov klub može zaboraviti snove o tituli nakon što proda braniča Thiaga Silvu u Paris SG.

Tek sa strane je naslov o dvojbama izbornika Cesarea Prandellija vezanim uz napad, odnosno pitanje hoće li od početka zaigrati Antonio Di Natale, strijelac vodećega pogotka protiv Španjolske. Uz to, dobro upućeni talijanski novinari pišu kako će Claudio Marchisio biti zadužen za čuvanje Luke Modrića.

Također javljaju kako će Daniele De Rossi još jednom zaigrati u sredini obrane, što znači da će Prandelli opet postaviti zadnju liniju s tri igrača.

Novinari s “čizme” ističu kako Italija danas mora ići isključivo na pobjedu, ni slučajno kalkulirati. Jer, poučeni lošim iskustvima s Eura 2004. u Portugalu, kada su Švedska i Danska odigrale 2:2, što je Talijane ostavilo bez drugoga kruga, boje se da bi slično u zadnjemu kolu mogle napraviti Hrvatska i Španjolska ostane li danas neriješeno, a “furija” svlada Irsku.

To se tek usput spominje, ali bude li večeras uistinu rasplet takav, ne sumnjamo da će se uoči ponedjeljka raspisati o mogućoj zavjeri kontra “azzurra”. Inače, idealan sugovornik za uoči susreta s Hrvatskom Talijanima je bio bivši kapetan “vatrenih” Zvonimir Boban, koji je deset godina igrao za Milan. Kazao je kako je nakon dobrih igara Hrvatske i Italije u prvom kolu nemoguće bilo što prognozirati.

- Italija je odigrala odličnu utakmicu sa Španjolcima, a Hrvatska je uistinu dobro odigrala s Ircima, pokazavši toliku kvalitetu i fizičku moć, protiv momčadi koja, istini za volju, nema veliku tehničku snagu – rekao je Boban za portal sport.sky.it. Kao slabu točku Hrvatske Boban je, sukladno općemu mišljenju, istaknuo stopere Schildenfelda i Ćorluku.

- Slaba točka može biti stoperski par, koji nije odigrao puno utakmica zajedno. S Irskom su bili dobri jer je vezni red odlično pokrivao prostor. S druge strane, hrvatska snaga je fizička moć, što su pokazali protiv Irske. Također, krasi ih i momčadski duh što ga je Bilić izgradio ovih godina. Bivši kapetan “vatrenih” kaže kako je igrač na kojega treba pripaziti svakako Modrić.

- Ako je Pirlo važan za talijanski manevar, bez Modrića je igra Hrvatske nezamisliva.

On ima odličnu viziju utakmice, zna i odlično povući momčad za sobom. Osjeća odgovornost lidera ekipe – nahvalio je Boban svoga nasljednika u ulozi hrvatske “desetke”. Talijani su Bobanu postavili i suvišno pitanje za koga će danas navijati. - Naravno da ću navijati za Hrvatsku. Hrvat sam i nosio sam taj dres. No, time ništa ne oduzimam Italiji koja mi je puno dala i kojoj sam, nadam se, nešto i vratio – zaključio je Zvonimir Boban.

TONI BILIĆ

Postoji li hrvatski dio Italije?

Portal sport.sky.it, za koji je Zvonimir Boban iznio svoja razmišljanja pred današnju utakmicu, iznio je i nekoliko detalja koji povezuju Hrvatsku i Italiju.

Kroz slike i kratki opis spomenuti su sam Boban, zatim Ratko Rudić, Toni Kukoč, Nina Morić, pjesnik Gabriele D’Annunzio (podrijetlom Dalmatinac), hrvatska obala koju brojni Talijani posjećuju, katoličanstvo...

Uz sliku Josipa Broza Tita stoji kontroverzna rečenica: “I talijanski dio Hrvatske pod jugoslavenskom je zastavom morao trpjeti hegemoniju i krvavu Titovu diktaturu.”

Koji je to talijanski dio Hrvatske, pitamo se. Postoji li onda i hrvatski dio Italije?!

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet