Sport Rukomet

Protiv Austrije nas čeka 60 minuta "divljanja"

Trebali su biti samo simpatični domaćini, ali su postali bezobrazno dobri i opasni.

U rukometnom smislu egzotičnim Austrijancima, koji istinabog dosta ulažu u ovaj sport zadnjih godina, ovo je prvi nastup na Europskim prvenstvima uopće, a ni njega ne bi bilo da nisu organizatori.

Da mogu niti nezgodni najavili su već na Interwetten cupu u Wiener Neustadtu, pripremnom turniru pred početak EP-a, gdje su dobili prvo poluvrijeme protiv naše reprezntacije.

No, tome usprkos, nitko nije vjerovao da će nas sudbina ponovno spojiti u drugom krugu prvenstva Europe! Na “nikad luđem” turniru, na kojem sve pršti od senzacija, Austrijanci su šokirali i sebe i sve oko sebe, i u svom premijernom nastupu na jednom velikom natjecanju odmah izborili prvi krug.

A ispale su klase kao što su Šveđani, Srbi, Mađari... Protiv aktualnog prvaka Danske samo “minus četiri”, pa senzacionalni remi s Islanđanima, gdje su 48 sekundi prije kraja gubili s tri gola razlike i onda zabili tri komada za povijest, i na kraju demoliranje Srba kojima su u drugom poluvremenu napravili deset razlike...

A kad domaćin prođe u drugi krug prvenstva cvatu od zadovoljstva i u Europskoj rukometnoj federaciji. U ovom slučaju pogotovo jer je sjedište EHF-a baš u Beču.

U rukometnom smislu “divljaju”, tko im upadne u mlin u toj njihovoj igri “na divljaka” ne prolazi dobro. Dancima su zabili 29, a Islanđanima i Srbima čak po 37 golova! Ukupno 103, daleko najviše od svih.

- Ljudi misle da su oni zalutali na Europsko prvenstvo ne znajući da čak osmorica Austrijanaca igraju u Bundesligi, a jedan u danskom Viborgu. Iskusni su, nezgodni na svome terenu. Moramo ih zaustaviti, usporiti, natjerati da napadaju dugo na našu postavljenu obranu, jer ako uđemo u trku s njima neće biti dobro – kazao je Drago Vuković.

Kaštelanin Ivica Belas igra u Kremsu, sto kilometara udaljenom od Beča. Prije toga igrao je u gomiličkom Adriachemu, splitskom Brodomerkuru, Bjelovaru, Trogiru, talijanskom Bolzanu i bečkom AON Fiversu.

Posjetio je jučer naše reprezentativce, te nam je tom prigodom otkrio da se Austrijanci pribojavaju jedino Hrvata jer nas silno respektiraju, Ali, kaže, to će im biti dodatni motiv “protiv nas će biti najnapaljeniji”.

- Sada će biti još opasniji jer su ulaskom u drugi krug ispunili svoj cilj i sad su opušteni, A to je upozoravajuće – kaže Belas.

Od igrača Ivica je izdvojio Viktora Szilagyja (na sličici) “on im je vođa momčadi, sve se oko njega vrti” i ljevaka Litvanca Vitautasa Ziuru “osobno, on mi je njihov najbolji igrač”.

Szilagyjev otac je Belasu trener u Kremsu. Od ostalih izdvojimo i Slovenca Mare Hojča koji, osim što je u medijima uvršten među najljepše igrače prvenstva, ima “top u ruci”. Izbornik je Islanđanin Dagur Sigurdsson.

“User Handball-Wunder ist noch nicht vollendet!” - puca preko dvije stranice naslov u jučerašnjem Kronen Zeitungu. U prijevodu naše čudo nije završilo!

Oni uistinu vjeruju...

marko bilić

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Rukomet