Sport Rukomet

stručno oko drago vuković

Nekadašnji hrvatski reprezentativac analizirao igru Njemačke: Moramo biti strpljivi, da nam ne prodaju puno kontri

stručno oko drago vuković

Njemačka ima odličnu momčad, posebno u obrani, imaju čak i viška obrambenih igrača i izbornik Prokop ima slatke brige prilikom odabira braniča. Njegov prethodnik Sigurdsson, koji sada vodi Japan, napravio je odličnu selekciju i Nijemci su stvarno jako dobro posloženi. Prije su uvijek bili specifični po obrani 6-0, kao što igraju i gotovo svi njihovi klubovi, no sada igraju 5-1, neku vrstu imitacije naše obrane.

Naša reprezentacija protiv takve njihove obrane mora igrati strpljivo, ne smijemo gubiti lopte jer će nas onda kazniti kontrama. U napadu je njihov najbolji igrač desni vanjski Wiede, igrač koji razumije rukomet. Njemačkoj najviše fali organizator, na srednjem vanjskom nemaju pravog takvog igrača. Igraju dosta po šablonama, jedino Wiede shvaća i ako dođe do druge situacije koja nije predviđena šablonom, pa promijeni odluku, drukčije usmjeri akciju.

Mislim da trebamo igrati 5-1 u obrani i da su nam veće šanse za pobjedu s tom obranom nego sa 6-0. Najvažnije je da ne radimo greške u napadu, jer će nas Nijemci onda iskontrirati. Pitanje je i koliko će nam suci dopustiti, koliko će suđenje biti domaćinsko. Dosta ljudi u rukometu kaže da bi trebalo ograničiti vrijeme napada, jer zaista suci rade puno grešaka. Nije ni njima jednostavno jer nema jasnih pravila.

Uvode se nebitna nova pravila poput plavog kartona, a ono što je bitno ostaje isto. Hrvatska je prvi krug odigrala sjajno, no nisam iznenađen jer, realno, Island i Makedonija više i nisu opasni kao nekad. Konkurenti za prolaz u polufinale su nam Njemačka i Francuska, dvije vrhunske momčadi. Čak i da izgubimo dvije utakmice s njima, nije smak svijeta, to su reprezentacije iz samog vrha svjetskog rukometa. Jedan europski prvak, Španjolska, već je otpala. Ona druga skupina je dosta lakša, bez podcjenjivanja, ali tamo se skoro pa već zna da u polufinale idu Danska i Švedska, uz eventualno iznenađenje Norvešku.

Već godinama je bilo dosta skepse oko vratara u našoj reprezentaciji, ali Šego iza sebe ima vrlo dobru klupsku karijeru i napokon je dobio priliku istaknuti se i braneći za Hrvatsku. Svakom golmanu treba potpora trenera, jer ako on zna da nakon jedne, dvije lošije reakcije seli na klupu, onda nema šanse pokazati što može. Osobno mi je baš drago za njega, odličan je momak, kao i Stevanović i možemo se osloniti na vratare. Moram pohvaliti naša dva mlada igrača, Mandića i Šipića.

Moram priznati da sam za Mandića prvi put čuo u rujnu, kada je briljirao u pobjedi Zagreba kod Flensburga. Oduševio me, igrom u obrani me podsjetio na bivše reprezentativce Kaleba i Vukića, a mi koji poznajemo Červara znamo da je njemu obrana najvažnija. Mandić se odlično snalazi kako na prednjem, tako i na poziciji halfa. Šipića sam upoznao prošlog proljeća, kada sam s Berlinom igrao protiv Nexea, nije slučajno da ga već traži puno europskih klubova.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Rukomet