Sport Rukomet

červar uoči sp-a

Atmosfera optimizma: jaki Španjolci i Islanđani, 'nagazne mine' Japan, Bahrein i Makedonija

červar uoči sp-a

Hrvatska rukometna reprezentacija odradila je (u Poreču) pripreme za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj (10-27. siječnja). Dan prije leta zrakoplovom za München (srijeda ujutro) izbornik Lino Červar obznanio je izbor od 18 igrača s kojima računa na turniru. 

Uz malu ‘’ogradu’’:

- U Poreču se ozlijedio Leon Šušnja. Umjesto njega na popisu je Jaganjac. No, Šušnja nam je vrlo važan obrambeni igrač i ukoliko se oporavi njega ćemo prijaviti za Svjetsko prvenstvo – naglasio je Červar. 

Hrvatski izbornik osvrnuo se i na dio priprema proveden u Poreču...

Strahovali od ozljeda

- Odigrali smo dvije kontrolne utakmice (Crna Gora, Italija), ali one nam nisu mjerilo. Igrači su dolazili na pripreme postupno i strahovali smo od ozljeda. Na kraju su došli igrači iz Bundeslige koje smo nastojali osvježiti. 
Červar je indiskretno istaknuo i osnovni cilj nastupa na Svjetskom prvenstvu: plasman među prvih sedam jamči nastup na Olimpijskim igrama.

- Konkurencija je iznimno snažna. Barem deset reprezentacija će loviti plasman za Tokio. Sigurno će 3-4 vrhunske reprezentacije otpasti. Neke reprezentacije, poput Slovenije, Mađarske i Poljske nisu se niti plasirale i izgubile su de facto olimpijski ciklus zbog jedne utakmice. Island i Španjolska bit će nam najzahtjevniji protivnici u skupini.

- Japan i Bahrein mogu biti ‘’nagazne mine’’, a neće biti lako niti s Makedonijom, koja će sigurno imati brojne navijače. U drugom krugu križamo se sa skupinom u kojoj su svjetski prvaci (Francuska) i domaćin (Njemačka). No, imamo odličnu atmosferu u reprezentaciji i razložno se nadamo pozitivnom rezultatu. 

Trenutak odabira

Na koncu, hrvatski je izbornik spomenuo i trenutak kada je morao definirati konačan izbor reprezentativaca.

- Uvijek je teško donijeti takvu odluku i igračima priopćiti da su prekobrojni. Nitko od njih međutim nije bio uvrijeđen mojim odabirom. Svi su konstatirali kako će zdušno navijati za Hrvatsku. Konačno, oni su dio naše obitelji i pridonose održavanju kulta reprezentacije – zaključio je Lino Červar.

 

Nikad teže, Gobac reče

Press-konferenciji nazočio je i dopredsjednik Saveza, Zoran Gobac:

- Nikada nije bilo teže odrediti sastav reprezentacije za Svjetsko prvenstvo. Nažalost, zbog ozljeda smo ostali bez trojice ‘’sigurnih’’ (Mamić, Pavlović, Marić). No, nemamo vremena za plakanje. Čeka nas teška borba od prve utakmice za svaku loptu. Forma naših igrača je u stalnom usponu. Imamo dobru momčad i iskusnog izbornika. Vjerujemo u dobar plasman – istaknuo je Gobac.

 

VRATARI: Marin Šego (Pick Szeged), Ivan Stevanović (Schaffhausen) 

DESNA KRILA: Zlatko Horvat (PPD Zagreb), Ivan Vida (Nexe Našice)

LIJEVA KRILA: Manuel Štrlek (Veszprem), David Mandić (PPD Zagreb),

KRUŽNI NAPADAČI: Željko Musa (Magdeburg), Krešimir Kozina (Goepingen), 
Marin Šipić (Nexe Našice)

LIJEVI VANJSKI: Domagoj Duvnjak (Kiel), Halil Jaganjac (Nexe Našice), Damir Bičanić (PPD Zagreb), Ivan Slišković (Goepingen), Alen Blažević (Pick Szeged)

SREDNJI VANJSKI: Luka Cindrić (Kielce), Igor Karačić (Vardar Skoplje)

DESNI VANJSKI: Luka Stepančić (Paris SG), Jakov Vranković (Tatabanya)

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Rukomet