Sport Rukomet

Nešto je kliknulo

Mlade Vranjičanke pomele konkurenciju i postale prvakinje petu godinu zaredom: trenerica Suzana otkriva tajnu ovog podviga

Nešto je kliknulo

Godinu dana kasnije – ista priča. Mlađe kadetkinje Rukometnog kluba Petason Vranjic petu godinu u nizu najbolje su u Hrvatskoj! 

Na završnici u Umagu pomele su konkurenciju pobijedivši u svih šest utakmica. Generaciji rođenoj 2002. i kasnije u zemlji nema ravne.

– Ušle smo u povijest. Ovo definitivno nitko nikad nije napravio! Nitko ne melje kao mi – ponosno nam govori trenerica Suzana Ćoko-Vulikić, čiju je strast za rukomet lako iščitati iz njenog govora tijela kad priča o svojim curama.

Koja je tajna ovog podviga?

- Nešto je kliknulo u ovoj generaciji. Iako su u pubertetu, neke su cure jako zrele za svoje godine. Ponekad kad ih gledam, naježim se! Ali nije mi drago što neki uzimaju naše uspjehe zdravo za gotovo.

Opet su se u redovima Vranjičanki najviše istaknule tri igračice – srednji vanjski Ana Buljan već je četvrti put najbolja igračica turnira, Ana Mrkonjić je najbolja vratarka, a lijevo krilo Margarita Škarić u sedmorci je turnira. A i Ćoko-Vulikić petu je godinu zaredom proglašena najboljom trenericom.

– U grupi smo se mučili, a finale je ispalo najlakše. U polufinalu smo porazili Zamet koji je mislio da će se “prošetati” do finala. Iako ne volim isticati pojedince, tu nas je spasila Mrki (op.a. Ana Mrkonjić) – priznaje Suzana.

Probudio se dišpet

Da čujemo i Mrki:

– Svi su mislili da ćemo se ove godine raspasti, no to je u nama probudilo dišpet te smo pokazali da smo najjači.

Margarita se nadovezala:

– U zadnje četiri godine puno smo psihički ojačale i to nam je pomoglo.

Na putu do trofeja Vranjičanke su porazile Podravku, Zamet i Lokomotivu, klubove koji su u seniorskom uzrastu ispred njih. Suzana sanja dan kad će Vranjic pobjeđivati te klubove i u Prvoj ligi iz koje ove godine ispadaju. Pred početak sezone ostale su bez tri iskusne igračice pa je veliki dio tereta pao na leđa baš generacije 2002. koja je još u srednjoj školi...

– Napredovale smo jer su treninzi jači, a utakmice napornije. Osjećam da je to rang u kojem mogu igrati na visokoj razini – kaže Buljan, koju Suzana naziva svojom produženom rukom na terenu.

– Za nju sam sigurna da će uspjeti. Ima potporu obitelji i u glavi je odlučila da želi biti najbolja – smatra Ćoko-Vulikić.

Iz golmanske perspektive govori Mrkonjić:

– Šutevi su bolji i brži, manje je vremena za reakciju. Mlađima kod pokreta tijela već znaš gdje će pucati, a starije je teže pročitati. No i mi dobivamo iskustvo.

A Škarić, koja je zbog kontrolnog malčice kasnila na večernji trening u solinskoj dvorani Bilankuša, kaže:

– Najviše sam napredovala u obrani. Rukomet je ono čime se želim baviti u životu, a uzor mi je norveška reprezentativka Stine Oftedal. Ona je srednji vanjski, no to je pozicija koju i ja mogu bez problema igrati ako zatreba.

Glavne vedete Vranjica već su odavno zapele za oko većim klubovima, pa će ih nažalost biti teško zadržati na duže staze, no trenerica smatra da djevojke moraju dobro odvagati i ne trčati pred rudo.

– Cure su dobile iskustvo, ali su se i izmorile pa smo imali problema s ozljedama. Ako ostanu na okupu par godina, uz nekoliko iskusnijih igračica, možemo postati važan faktor u Prvoj ligi, uz podršku našeg glavnog sponzora čije ime nosimo – zaključuje Suzana Ćoko-Vulikić.

Put do naslova

Skupina D

Podravka 15:13 (A. Buljan 5)

Murvica 16:8 (A. Buljan 7)

Tvin 22:18 (Tonković 8)

Četvrtfinale: Sinj 15:10 (A. Buljan, Tonković i Škarić 4)

Polufinale: Zamet 15:13 (A. Buljan 8)

Finale: Lokomotiva 16:14 (Tonković 5)

‘Roster’: Paula Smajić, Anđela Maloča, Vana Bešker, Ana Buljan, Mila Tonković, Hana Velagić, Ana Jerković, Mia Radmilo, Dora Kalajžić, Margarita Škarić, Samanta Adamović, Antea Šolić, Jelena Čaljkušić, Ivana Buljan, Ana Mrkonjić. Treneri: Suzana Ćoko Vulikić, Anita Božić, Radomir Mikelić. Tehniko: Ivica Jakšić. Tajnik: Ante Božić. Predsjednik: Željko Ljubičić

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Rukomet