Sport Rukomet

Pun Omiš rukometa

Malo misto za velike stvari: rukometni kup veterana, kamp vratara i Barcelone

Pun Omiš rukometa

Prvi od tri velika rukometna projekta koja će sljedećih mjeseci ugostiti Omiš već je na vratima. Preko 650 sudionika iz 25 zemalja svijeta okupit će „Svjetski Ožujsko kup veterana" koji se održava od 10. do 13. svibnja u prekrasnoj novoj dvorani Ribnjak. Drugo je to izdanje turnira koji slobodno možemo nazvati Svjetskim prvenstvom za veterane i veteranke.

Glavni organizator Mario Čaljkušić je uzbuđen, na vrhuncu emocija, ali i iscrpljen jer je organizacija jednog ovakvog događaja zahtjevna zadaća koja traje 24 sata dnevno. No kad sve prođe, a pozitivni dojmovi iz cijelog svijeta počnu stizati, zna da je sve vrijedilo. Prijave se još uvijek zaprimaju tako da brojka natjecatelja nije konačna. U svakom slučaju, trebao bi biti premašen lanjski domet od 600 sudionika. - Njemačka, Turska, Francuska, čak i daleki Brazil - nabraja Čaljkušić samo neke od zemalja iz koje stižu veterani, s tim da je Brazil „najegzotičnija". Ima ih još s područja bivše Jugoslavije, iz Skandinavije, Ukrajine...

- Turnir je već nakon prvog izdanja dobio jako pozitivne ocjene. Nadamo se da ćemo nastaviti rasti i postati nezaobilazno mjesto za sve zaljubljenike u rukomet - dodaje Čaljkušić.

Naslov u jednoj od muških kategorija brane „Zlatne Godine", selekcija bivših hrvatskih reprezentativaca i olimpijaca. Osim domaćih legendi poput Patrika Ćavara, Nikše Kaleba i Svitlane Pasičnik, lani su nastupali i poznati ruski rukometaši Valerij Gopin i Andrej Tjumencev, a ove godine pridružit će im se mnogi drugi osvajači najblistavijih svjetskih, europskih i olimpijskih odličja.

- Najvažnije je da je turnir završio bez polomljenih ruku, nogu, leđa, koljena... Nadamo se da će drugo izdanje biti još i bolje, da će doći još više sastava, pogotovo ženskih. Mi smo vam staromodni muškarci, više volimo žene, pa je naša želja bila da ih bude još i više - našalio se lani Kaleb.

A kad se zastor na Svjetski kup veterana spusti, zatišje rukometa u Omišu neće dugo trajati. Od 22. do 28. lipnja održava se osmo izdanje Međunarodnog kampa vratara na koje stiže dvjestotinjak mladih vratara i vratarki iz cijele Europe. S njima će raditi ponajbolji svjetski treneri, kao i mnogi aktivni i bivši vratari. Dovoljno je reći da su prethodnih godina sudjelovali Omeyer, Ristovski, Hvidt, Mikler, Alilović, Šego, Bašić, Vujović...

Neki se vraćaju i ove godine. I konačno, od 28. lipnja do 3. srpnja Omiš će ugostiti premijerno izdanje kampa Barcelone, za čije održavanje velike zasluge ima Čaljkušićev makedonski prijatelj Borko Ristovski, aktualni vratar španjolskog giganta i jedinog kluba s devet naslova prvaka Europe.

- Taj kamp ima posebnu težinu jer Barcelona stoji iza njega imenom i trenerskim kadrom. Oni su godinama pratili rad kampa rukometnih vratara i sigurno ne bismo dobili licencu da nismo radili dobar posao. Ugovor je potpisan na pet plus pet godina. Barcelona nam dovodi nekoliko svojih igrača, a kao poseban gost stiže Patrik Ćavar - kaže Čaljkušić, dajući i odgovor na pitanje zašto su njegovi projekti toliko privlačni ljudima iz inozemstva, ali i domaćima, naravno.

- Uz rukometne vratare često dolaze i njihove obitelji, prijatelji i roditelji koji tako spoje ugodno s korisnim uživajući u prirodi i lijepom vremenu. Dvije novoizgrađene dvorane nude vrhunske uvjete za rad, smještaj je vrhunski, kao i hrana. Sve to je u krugu od stotinjak metara, što je idealno.

Da ova tri projekta nisu velika stvar samo za rukomet, već i za naš turizam, dovoljno govori podatak o preko 5000 noćenja u predsezoni koliko bi ih trebala osigurati rukometna priča u Omišu, gradu koji spaja rijeku, more i planinu. Sveto trojstvo Omiša. A Svjetski kup veterana, Međunarodni kamp vratara i kamp Barcelone sveto su trojstvo rukometnog Omiša.

Kup veterana info

Traje od 10. do 13. svibnja 2018.

Sportska dvorana Ribnjak, Omiš

Svečano otvaranje: 10. svibnja (četvrtak) u 20.30 sati

Kategorije veterana: 35+, 42+, 50+

Kategorije veteranki: 30+, 40+

Prijatelji stari, gdje ste

Legendarni Patrik Ćavar jedva se čeka vratiti na Svjetski kup veterana. Malo se podružiti s prijateljima, ali i pokušati pobijediti.

- Ovaj je turnir sjajna ideja. Nakon dugo vremena možemo sresti drage ljude koje nismo vidjeli godinama i prisjetiti se davnih bitaka koje smo vodili. Počašćen sam što sam bio dio ove lijepe priče u prvom izdanju, tako da dolazim i ove godine - kaže Ćavar, kojeg javnost ima priliku slušati i kao teniskog komentatora na Sportklubu.

Kao, uostalom, svi drugi koji sudjeluju, i Ćavar želi dokazati da i u poznijim godinama nije zaboravio igrati rukomet te da i dalje zna i umije.

- Znam da se ovom turniru raduju svi jer je rukomet specifičan sport. Nitko od nas ne igra rukomet rekreativno, kao što se igraju košarka, tenis ili nogomet. Zato nam je ovo prilika da se opet okušamo u rukometu, da vidimo gdje smo, ali i da gledatelji vide što još uvijek možemo. Možda više nemamo snage i brzine, ali nismo zaboravili lijepe poteze i atrakcije - poručuje Ćavar.

Svratite u Omiš i uvjerite se.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Rukomet