Sport Rukomet

Gordijski čvor

Ostaje li Split bez europskog prvenstva u rukometu? Gradonačelnik Krstulović Opara tvrdi: Igrat će se u Spaladium Areni!

Gordijski čvor

Hrvatski rukometni savez zaustavio je daljnju prodaju ulaznica za utakmice EP-a u Spaladium areni u siječnju! To je, kažu, tek privremena situacija dok Grad Split, kao jedan od četiri grada domaćina, s njima ne potpiše ugovor o organizaciji tog natjecanja.

Iako već gori pod nogama, čini se kako Savez neće tek tako odustati od Spaladium arene. Razlog je jednostavan: ona je tri puta većeg kapaciteta od rezervne opcije – arene Gradski vrt u Osijeku koja bi nacionalnoj rukometnoj organizaciji donijela tri puta manji prihod od ulaznica.

- U zadnjih par dana veliki je pritisak Europske rukometne federacije prema Savezu da joj do ponedjeljka dostavimo potpisane ugovore sa svim gradovima organizatorima EP-a. Trenutno imamo problem što sa Splitom nemamo potpisan taj dokument, iako smo dogovorili sve uvjete. Potpisivanje pokušavamo što prije dogovoriti, zbog toga smo prije deset dana u Split poslali požurnicu, ali još nismo dobili nikakav termin. Morali smo zaustaviti daljnju prodaju ulaznica i moramo predati potpisani dokument da bi se to nastavilo – kazao je u ponedjeljak Tomislav Grahovac, predsjednik HRS-a.

To je tek jedan od dva nužna ugovora za održavanje tog velikog sportskog događaja u Splitu, a koje lokalna uprava još nije sklopila. Drugi je onaj s tvrtkom "Sportski grad TPN u stečaju" od koje gradski oci moraju unajmiti Spaladium arenu, ali i obvezati se da će platiti grijanje da se reprezentativci i gledatelji ne bi smrzavali u dvorani, podmiriti ostale režije, čišćenje dvorane, zaštitare...

Grad očito nema novca i ne prihvaća za to platiti 1.040.000 kuna, već nudi manji iznos. Uz to treba osigurati pokrivanje nedovršene fasade Arene, nabavka semafora, zamjena "špina" u wc-ima, što je još početkom godine, nakon kontrole objekta, zatražio Savez. No, gradska uprava kao da očekuje da te troškove, ili dio njih, snosi tvrtka u stečaju, što bi za nju značilo da bi nakon EP-a morala zatvoriti vrata Arene i podijeliti otkaze svojim djelatnicima.

- Pitanje je novca, ja sam tvrd pregovarač i ne pristajem na cijene koje Grad ne treba platiti iz proračuna – kazao je danas Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita.

Koliko traže?

- Nećemo licitirati, Grad je postigao dobar sporazum s našim partnerima, naći ćemo rješenje da svi budemo zadovoljni, i nikakvih pitanja o upitnosti održavanja Europskog prvenstva nema. Neke tendenciozne vijesti i natpisi su bili samo u službi pritiskanja mene i zauzimanja boljih pozicija u pregovorima od strane nekih drugih igrača. Europsko prvenstvo će ovdje biti, mi ćemo ga otvoriti, Grad će platiti najam Spaladium areni onoliko koliko mi smatramo da treba, a druga strana neće biti zakinuta – rekao je prvi čovjek grada pod Marjanom.

Najgori scenarij: Grad ostaje bez novca i Arene

U Banovini kao da zaboravljaju da je Spaladium arena u formalnom vlasništvu tvrtke koja je do stečaja bila u privatnom vlasništvu.

No, sjećate li se godinu dana stare arbitražne odluke po kojoj Grad od te propale tvrtke mora preuzeti obveze, znači 53 milijuna prema austrijskim bankama koje su financirale gradnju Spaladium arene. To znači da lokalna uprava u tom slučaju preuzima i prava, a to je upravo vlasništvo nad tim objektom u Lori.

Po tom pitanju ništa se nije poduzimalo. No, novost je da Grad Split u četvrtak kreće u pregovore s financijerima Arene. To je u petak na Trgovačkom sudu u Splitu najavila Slavica Radić, pravnica u Banovini, obrazlažući zbog čega traži odgodu odluke o prodaji tog objekta do kraja siječnja, što se poklapa sa završetkom EP-a.

Do tada će lokalna uprava odlučiti hoće li tražiti da preuzme vlasništvo nad objektom u Lori. U suprotnom u Banovini riskiraju najcrnji scenarij – da ostanu i bez Arene i bez više desetaka milijuna eura.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Rukomet