Sport Rukomet

do početka 53 dana

Dramatična završnica pregovora: Splitu rok do srijede ili ostaje bez Eura

do početka 53 dana

Samo 54 dana dijeli nas od utakmice Hrvatska-Srbija u Spaladium areni na otvorenju Europskog rukometnog prvenstva. Veliki je to sportski događaj, karte su odavno u prodaji, pa čudi podatak da Grad Split, kao suorganizator natjecanja, još nije potpisao ugovor o korištenju te sportske dvorane u Lori! Zadnji rok za potpisivanje tog dokumenta je 22. studenog, znači ističe za četiri dana.

- Tada Hrvatski rukometni savez mora Europskoj rukometnoj federaciji dostaviti podatke je li svemu udovoljeno u vezi organizacije te sportske manifestacije u Spaladium areni – upozorila je u petak na Trgovačkom sudu u Splitu Lendi Pezzi, zamjenica Županijskog državnog odvjetnika, koja je članica Odbora vjerovnika tvrtke “Sportski grad TPN u stečaju” koja je vlasnik Arene.

Tako dolazimo do još jedne nevjerojatne situacije da se za održavanje EP u Splitu brinu Odbor vjerovnika jedne tvrtke u stečaju i njena stečajna upraviteljica Natalija Mladineo, dok Grad zapinje na – financijam a. Naime, u gradskoj upravi ne pristaju “Sportskom gradu upoznala da su za održavanje EP potrebna značajna ulaganja u objekt - izrada pokrivala za nedovršenu fasadu i nadogradnja semafora u dvorani, koju tvrtka “Sportski grad TPN” kao stečajni dužnik ne može financirati jer za to nema sredstava, niti su mu ta ulaganja potrebna za redovno poslovanje. I stav Odbora vjerovnika je bio da ti troškovi ne smiju teretiti poslovanje te tvrtke u stečaju – objašnjava stečajna upraviteljica Mladineo i ističe da je prvi sastanak u Gradu na temu održavanja prvenstva imala tek 31. listopada.

Predstavnici Grada zauzeli su stav da je Grad za petnaestodnevno korištenje Arene spreman platiti 900.000 kuna u što su uključeni troškovi pokrivanja fasade i nabavke semafora – naglašava Mladineo.

Zbog toga je “u pomoć” po TPN u stečaju” platiti minimalne troškove za organizaciju EP-a u Areni koji iznose 1.041.000 kuna, a temelje se na troškovima koje je taj objekt imao za Svjetsko rukometno prvenstvo održano u siječnju 2009. Oni uključuju najam dvorane, predviđene troškove grijanja tog golemog prostora u hladnim siječanjskim danima održavanja utakmica, kao i troškove struje, vode, interneta, čišćenja. Tome treba dodati i troškove pokrivanje dijela fasade iz koje viri armirano željezo i nabavke dijelova semafora, što traži Europska rukometna federacija.

Grad spreman platiti 900.000 kuna Gradski oci nude manje novca, što bi za tu tvrtku značilo da su joj prihodi manji od troškova, umjesto obrnuto. Posljedice toga bile bi da nakon EP Spaladium arena stavi ključ u bravu i podjeli otkaze djelatnicima.

Nakon što je u ožujku komisija Europske rukometne federacije obišla Spaladium arenu da bi utvrdila mogu li se u njoj odigrati europski susreti, o njenim zaključcima sam pismeno obavijestila Grad i to u više navrata: 2. svibnja, pa 26. lipnja, zatim 15. rujna, te 13. prosinca. U lipnju sam dopise poslala i Hrvatskom rukometnom savezu. Tako sam gradsku upravu i Savez zvala Odbor vjerovnika koji se složio da se ne može potpisati ugovor koji je nepovoljan za vlasnika Arene.

- Tamo je Hrvoje Akrap, gradski pročelnik za sport, ponudio da će Grad snositi troškove čišćenja Arene i zaštitara, vrijednosti 250 tisuća kuna, no i dalje inzistira da prekrivanje fasade bude trošak ste- čajnog dužnika - kaže Mladineo i napominje da Grad nudi 50.000 kuna zarade za petnaestodnevno korištenje Spaladium Arene.

Na sjednici Odbora vjerovnika zauzet je stav da će se suglasnost za sklapanje ugovora o zakupu Arene dati uz uvjet da Grad ili Rukometni savez namire sve troškove organizacije prvenstva u cijelosti, te Sportskog gradu TPN u stečaju uplate iznos za korištenje dvorane – zaključila je Mladineo.

Stečajni sudac: Od Grada tražimo veću kooperativnost

Nemoguće je da se prvenstvo u Splitu sada otkaže, ali od Grada se traži veća kooperativnost. Odbor vjerovnika tvrtke “Sportski grad TPN u stečaju”, koja je vlasnik Spaladium arene, dao je primjedbe na revidiranu ponudu gradske uprave koja je stigla prije dva dana.

- Jedino na što je predstavnik lokalne uprave na ovom sastanku pristao jest da ugovor ima promjenjivu stavku za energente i vodu, ovisno o njihovoj potrošnji. Tada bi se konačno približili cijeni koja bi predstavljala predviđene troškove održavanja EP u Areni. U tom slučaju će članovi Odbora vjerovnika e-mailom dati suglasnost za sklapanje ugovora s Gradom - rekao je stečajni sudac Velimir Vuković nakon sjednice Odbora vjerovnika. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Rukomet