Sport Rukomet

pakovo stručno oko

Ćavar: Ako zaustavimo protivnike na 25 golova, možemo uzeti medalju

pakovo stručno oko

Siječanj je već tradicionalno rezerviran za veliko rukometno natjecanje. Ove godine najbolji rukometaši planete nalaze se u Francuskoj na Svjetskom prvenstvu, a među njima, naravno, i Hrvati. Opet će cijela nacija stati uz “kauboje” i zajedno s njima proživljavati svaki pogodak, promašaj, obranu...

Jedan od takvih bit će i Patrik Ćavar koji je za Slobodnu Dalmaciju otkrio što očekuje od naše reprezentacije.

- Malo smo oslabljeni neigranjem Kopljara, Čupića i ostalih, ali moguće je uzeti medalju - kaže nam Pako.

No da bi se to dogodilo, ističe Ćavar, potrebno je pronaći konstantu u igri.

- Igramo dosta promjenjivo. Možemo dobiti svakoga, ali i izgubiti od svakoga. U Riju smo dobili daleko najjače suparnike a izgubili od daleko najslabijih. A to se ozbiljnoj reprezentaciji ne bi smjelo događati.

U potrazi za uzrokom tih oscilacija Ćavar je iskren:

- Odgovor je jednostavan, igrači nemaju tu klasu. Vrhunski igrači od deset će utakmica odigrati osam odlično i možda dvije prosječno. Mi ćemo, pak, odigrati pet super i pet prosječno. Nema se tko što ljutiti, to je tako.

A koje su nam prednosti?

- Golmani. Oni su nam odlični i prošli su puno prvenstava, ali je pitanje u kakvom će momentu biti u odlučujućim utakmicama. Ako budu dobri, možemo protiv svakoga, a ako ne budu, nećemo biti konkurentni. U obrani moramo limitirati protivnika na 20-25 golova, a u napadu ćemo sigurno zabiti više - smatra najbolje lijevo krilo u povijesti naše reprezentacije, a danas teniski trener i televizijski komentator.

Dosta se priča o našem stožernom igraču Domagoju Duvnjaku i potrebi da ga se odmori za najvažnije utakmice?

- Naravno da treba pripaziti na njega jer se on najviše troši, ponekad igra 60 minuta u oba pravca. U napadu organizira, povezuje i zabija, a igra i isturenog čovjeka u obrani 5-1. Bilo bi ga dobro odmoriti u obrani, samo je pitanje može li izbornik naći adekvatnu zamjenu za poziciju tog isturenog u 5-1.

Možda su autsajderi Saudijska Arabija i Čile prilika za odmor Duvnjaka?

- Treba biti oprezan jer više nema laganih protivnika. Na izborniku je da sve to ukomponira, ali svakako treba misliti i na svježinu ključnih igrača - smatra danas 45-godišnji Metkovac koji je s reprezentacijom osvojio olimpijsko zlato, svjetsko srebro i europsku broncu.

Njemačka je uz nas favorit skupine?

- Pa, je. Ali ne smijemo podcijeniti ostale. Za ove što ste ih prije dobivali lijevom rukom sada se morate dobro pomučiti da ih pobijedite. Svi znaju igrati, svi ulažu i dovode igrače sa strane.

Krug glavnih favorita je isti - Francuska, Španjolska i Danska?

- Više-manje. Francuzi su oslabljeni, ali su ipak prvi favoriti. S obzirom na domaći teren imat će i naklonost sudaca. Svima ostalima šanse su podjednake. Kad se uđe u drugi krug tu je 5-6 reprezentacija među kojima svaka može dobiti svaku.

Prva pozicija u skupini znači nešto lakši ždrijeb, s Francuzima tek u polufinalu, dok bi druga pozicija vjerojatno značila okršaj sa Španjolskom već u četvrtfinalu?

- Još je daleko za razmišljati o tome. Prije ili kasnije moramo igrati s najboljima. Ipak, u tim završnim mečevima volio bih izbjeći Francuze jer nam oni tradicionalno ne leže i još igraju doma - zaključio je Patrik Ćavar

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Rukomet