Sport Rukomet

o svjetskom rukometnom prvenstvu u hrvatskoj, životu na floridi...

Patrik Ćavar: Bit će to spektakl! Očekujem od naših velike stvari

o svjetskom rukometnom prvenstvu u hrvatskoj, životu na floridi...

Pratim sve vezano uz Svjetsko prvenstvo na internetu. Nastojat ću doći, siguran sam da će biti spektakl, volio bih biti dio toga - kaže legendarni hrvatski rukometaš Patrik Ćavar koji nakon odlaska u sportsku mirovinu živi u Miamiju na Floridi

Pratim sve vezano uz Svjetsko prvenstvo na internetu. Nastojat ću doći, siguran sam da će biti spektakl, volio bih biti dio toga - kaže legendarni hrvatski rukometaš Patrik Ćavar koji nakon odlaska u sportsku mirovinu živi u Miamiju na Floridi

 / Denis JERKOVIĆ / CROPIX
Nije trebalo angažirati ekipu CSI-ja kako bi ga se pronašlo u Miamiju, premda i on, kao i većina stanovnika Floride, dok se ovdje kod nas zima razgoropadila, uživa u svim blagodatima tamošnje klime i većinu vremena provodi na otvorenome, uživajući i u kupanju dok se dnevna temepratura penje do tridesetak Celzijevih stupnjeva.

Premda je, nakon što je odlučio definitivno reći zbogom igračkoj rukometnoj karijeri, bilo otvoreno nekoliko opcija o budućem mjestu boravka, Patrik Ćavar se odlučio otisnuti ‘preko bare’ i skrasiti u gradu koji je u prošloj godini proglašen najčistijim američkim gradom zbog kvalitete zraka tijekom cijele godine, velikih zelenih površina, čiste vode za piće, čistih ulica i sveobuhvatnih programa recikliranja. U tek završenoj godini Miami je bio i treći najbogatiji grad u SAD-u, 22. najbogatiji na svijetu.

Odmor, rekreacija

S nepunih 38 godina nije baš tip umirovljenika kakvi se odlučuju na život na Floridi, zašto je Pako izabrao upravo Miami?
- Pa još prije pet godina kupio sam ovdje stan. Dobro je preko cijele godine, i tako...

Šta radiš, čime se baviš?
- Odmaram se, rekreiram, uživam... Bio sam pod stresom 20 godina vrhunskog bavljenja sportom, treba vremena da sve to izađe, da se čovjek odmori i opusti. Ne bavim se ničim posebnim, nešto se uštedilo, pa se može živjeti, ha, ha.

Imaš li kakve planove, čime se namjeravaš baviti u budućnosti?
- Zasad još ništa. Ali, znaš, sve bitnije životne odluke, i na profesionalnom i na privatnom planu donosio sam preko noći, otvori se neka kombinacija i kreneš za tim. Nisam dosad zažalio, pa će valjda tako biti i ubuduće.

Je li Amerika trajno rješenje, ili ćeš se vratiti natrag?
- Ne znam, nisam još ništa odlučio, trenutačno pokušavam riješiti papire za boravak, pa ćemo poslije vidjeti.

U Hrvatskoj je pred vratima Svjetsko rukometno prvenstvo.
- Pratim sve preko interneta, strašno mi je drago što imamo ovakvo natjecanje, Hrvatska je zaslužila ovakvu sportsku manifestaciju. Vidio sam da su otvorene nove dvorane, sjajno izgedaju, to je izvanredno ulaganje, ne samo za ovaj događaj, nego i za kasnije. Znam kakva je uživancija igrati u dobrim dvoranama. Nije mi drago samo što imamo dosta ozljeda, ja najbolje znam kako to izgleda, i mene su pratile tijekom karijere. Nadam se da će se svi oporaviti i biti spremni za napore.

Kakve su tvoje prognoze, što ćemo napraviti na SP-u?
- Ne volim se baš razbacivati izjavama, ali očekujem velike stvari. Nismo bilo tko, imamo odličnu momčad, sposobnu za najviše domete. Vjerujem da ćemo ovaj lijepi događaj začiniti dobrim rezultatom.

Francuzi najveći konkurenti za zlato

Tko će nam biti najveći suparnici za medalje?
- Mislim da će medalje podijeliti Hrvatska, Francuska, Španjolska i Danska. Nikoga se, naravno, ne smije podcijeniti, treba se paziti reprezentacija poput Koreje koje znaju biti vrlo neugodne. Španjolci će biti vrlo jaki, Valero Rivera je preuzeo reprezentaciju, on zna kako izvući maksimum iz igrača. Ipak, mislim da će nam Francuska biti najžešći suparnik. Super su kvalitetni, uz nas su svakako najveći favoriti za zlato.

U ovakvim situacijama, svjetsko prvenstvo kod kuće, fantastične dvorane..., nedostaje li ti rukomet, zaželiš li ponovno istrčati na teren?
- Na trenutak svakako, ali treba biti realan. Da se radi o jednoj-dvije utakmice, možda bih i mogao, ali takav turnir sigurno ne bih mogao izdržati. Srce je jedno, razum ipak prevladava, savršeno je jasno da je za mene profesionalna karijera gotova.

Hoćeš li doći na Svjetsko prvenstvo?
- Nastojat ću svakako, premda imam ovdje nekih obaveza. To je moje društvo, bilo bi lijepo vidjeti stare prijatelje. Siguran sam da će biti pravi spektakl, volio bih biti dio toga.

Rukometni Beckham

Rukomet u Sjedinjenim Američkim Državama je još uvijek na vrlo niskim granama popularnosti. Jesi li razmišljao eventualno poraditi malo na tome, angažirati se, biti neka vrsta rukometnog Davida Beckhama?

- To je otvorena opcija, ali konkretnih planova još nemam. Ovdje postoji rukometna momčad Miami Sharks, vidjet ćemo kako će se stvari razvijati. Na popularizaciji rukometa se ipak radi, na proljeće će se u Miami Areni, u kojoj igra NBA momčad, održati završnica francuskog rukometnog kupa, prodaja karata ide dobro, ovdje ima dosta iseljenika, i to će sigurno pomoći da se Amerikanci još bolje upoznaju s rukometom kojeg su dosta pratili u vrijeme kad smo na Olimpijskim igrama u Atlanti osvojili zlato.

Mark voli bejzbol

Pakin sin Mark nedavno je napunio pet godina. Je li on sportski nastrojen, što ga zanima?
- Još je rano reći hoće li otići u sportske vode. Trenutačno mu je strašno zanimljiv bejzbol, ali ja mu tu nisam ni od kakve koristi.

Trofeji

U fantastičnoj karijeri započetoj kad je kao 15-godišnjak počeo igrati za prvu momčad Metkovića, Patrik Ćavar je s reprezentacijom Hrvatske osvojio zlato na Olimpijskim igrama 1996. u Atlanti gdje je bio najbolji strijelac i uvršten u najbolju sedmorku, srebro na Svjetskom prvenstvu na Islandu 1995. godine, te broncu na Europskom prvenstvu u Portugalu 1993. godine.

Četiri je puta igrao za reprezentaciju svijeta. Pet puta je bio klupski europski prvak, dva puta sa Zagrebom, tri puta s Barcelonom. S tim je klubovima osvojio i niz nacionalnih kupova...

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Rukomet