Sport Rukomet

Onesta: Hrvatsku će biti teško dobiti kod kuće!

Claude Onesta je jedini rukometni izbornik kojeg mrzimo vidjeti na terenu istodobno s Hrvatskom. Stalno na velikim natjecanjima igramo s Francuzima, nekad dobijemo, nekad izgubimo, ali drama je uvijek prisutna.

I gubitak brojnih živaca. Ovaj 51-godišnjak naslijedio je Daniela Constantinija 2001. godine. Jedan veliki trener je otišao, drugi došao. Francuska nije izgubila.Onesta je svratio u Skoplje na završnicu ženskog EP, ali i na trenerski seminar, čija je glavna zvijezda. Razgovor nije odbio, nije ni pomišljao.

Francuska je bila svjetski prvak na svom terenu, Njemačka na svom. U kolikoj je Hrvatska prednosti?

- Vidjeli smo u prošlosti što znači domaći teren. Hrvatska u Hrvatskoj je ogromna prepreka i sve reprezentacije će je jako teško pobijediti.

Koliko Onesta prati naša rukometna zbivanja?

- Ne znam s kim ćete igrati, sada znam da neće biti Dominikovića, znam da Balić ima problema, da je Džomba najavio da neće. Imate jaku ekipu, nadopunjenu mladim igračima i treba prvo vidjeti hoće li igrati ti mladi, hoće li se stari vratiti, ali Hrvatska s publikom, sa sucima, s pritiskom... sigurno je jedan od favorita.

Onesta je s biranim riječima govorio o našim igračima. Užitak ga je bilo slušati. Bez obzira na to kojim jezikom govorio. Mirza je bio prvi na redu...

- Igrač kao Džomba, s toliko talenta, može se spremiti samo za ovo natjecanje i odraditi ga vrhunski. Još je on čudo od igrača.

I nastavak o Džombi...

- Ne znam radi li se o fizičkim ili psihološkim problemima, ali ako može i ako želi, može se pripremiti. Pitanje je samo želi li on to ili ne. No, ako Džomba to želi, može biti i najbolji hrvatski igrač. Ako ne želi... Ako su u pitanju problemi u odnosima s Linom, tada je teško pronaći kompromis, ali to je onda problem svih trenera, ne samo Line.

U jednu stvar ne dvoji niti trenutka.

- Važno je da na tako važnom i teškom natjecanju imate iskusne igrače. Takvo natjecanje ne možete igrati s mladom momčadi. Mladima može biti izrazito teško nositi se s očekivanjima i pritiskom. Važno je da oni ulaze malo po malo i da uz sebe imaju iskusne. Švedska je napravila lošu smjenu, Francuska pak dobru. Uvela nekoliko mladih, a zadržala razinu kvalitete.

Poznaje izbornik olimpijskih prvaka i naše mlade igrače. Vjerojatno pozna cijeli roster, kako je govor tekao, tako se i otkrivao.

- Imate s Duvnjakom i Buntićem igrače visoke razine, ali čini se da je problem fuzija novih u reprezentaciju. Kada koristiti Buntića, a kada Metličića, kada zajedno, a kada malo jednog, malo drugog. S obzirom na umor na SP-u, to bi mogao biti veliki problem.

Slijedio je Ivano Balić. Ovisi li Hrvatska previše o njemu?

- Naravno da Hrvatska ovisi o Baliću. Ali kada imaš tako velikog igrača, teško je igrati bez njega. Što se i vidjelo kada je Hrvatska bila bez njega.

Je li Nikola Karabatić u Francuskoj u sličnoj situaciji kao Ivano kod nas?

- Nikola Francuskoj ne znači koliko Balić Hrvatskoj, jer on nije u tolikoj mjeri lider kao Balić. Imamo druge igrače - Narcissea, B. Gillea, Dinarta, imamo više lidera i jedan nije sam. I ne može biti sam. Kod Hrvatske je drukčije, kada je Balić spreman, onda može biti nepobjediva. On nije u istom svijetu kao drugi. Kad je u svom svijetu, onda je to veliki problem za nas.

                                                                                                       sn

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Rukomet