OstaloTalijani u problemu

Veliki udarac za 'oktanski cirkus': sve momčadi odbile nove gume, a evo i razlog zbog čega su to učinile

Piše R.R.
10. prosinac 2019. - 19:51

Sve momčadi Formule 1 jednoglasno su odbile gume koje je Pirelli predložio za 2020. godinu. Kako prenosi BBC, talijanski se proizvođač nadao da će novi dizajn biti korak naprijed u planovima za uvođenje manje osjetljivih pneumatika na kojima piloti mogu bolje voziti utrke.

Međutim testiranja provedena u Abu Dhabiju proteklog vikenda pokazala su nešto sasvim drugačije, na kraju su sve momčadi koristile "stare" profile guma. FIA je objavila da sve viđeno može samo koristiti u daljnjem razvoju guma za bolide, dok se iz Pirellija nisu oglašavali.

Odluka da se zadrže ovogodišnji modeli guma veliki je udarac za Pirelli i Formulu 1, koji su željeli gume na kojima vozači mogu bolje da se utrkuju, u odnosu na gume koje su korištene u posljednjih nekoliko godina. Udruženje vozača tražilo je izdržljivije gume, kako bi se mogli kvalitetnije utrkivati, što do sada nisu mogli u Pirellijevoj eri.

Pirellijeve gume koje se od 2011. godine koriste u Formuli 1 imaju tendenciju pregrijavanja kada se jako koriste, što znači da vozači ne mogu duže vrijeme voziti uz protivnika. Zbog toga na utrkama dominira upravljanje gumama i momčadi koje su pravile najbolje strategije u većini slučajeva su pobjeđivale.

#GUME#PIRELLI#FORMULA 1