Ostaložestoka kritika

Vaterpolu je potrebna revolucija: ovo je postalo dosadno, sve hitno treba oživjeti, uvesti setove

Piše Robert Radica
22. siječanj 2019. - 00:44
bujas 2
rgx time: 6.5088272094727E-5

Kada pričate s Tomom Bujasom o vaterpolu vidite da ima vrlo kvalitetna promišljanja, kritička. Voli ga, ali to više nije sport koji nudi veliku budućnost. Postoje i objektivni razlozi koje je teško složiti „u ladicu“. Taksativno. Ali da se vrlo lako razaznati?

- Vaterpolo danas nije više sport, nego produkt koji netko mora plasirati na tržište. Sve ove promjene pravila koje se uvode su čista kozmetika, nešto što neće donijeti neko poboljšanje, Na ovoj razini vaterpolo će i dalje ostati dosadan sport. Da bi se nešto promijenilo potrebno je napraviti pravu revoluciju. Vaterpolo nema više svoj identitet, pa samo oni najzagriženiji mogu odgledati utakmicu od početka do kraja.

Kako to mislite?

Vaterpolo u teoriji daje mogućnost slabijem da iznenadi i pobijedi. Kao treba vjerovati u takvo nešto jer sportu neizvjesnost daje ritam, dinamiku. U vaterpolskoj praksi to baš i nije tako. Nema te napetosti, ne stvara se emocija. Kako možeš gledati utakmicu koja je u prvoj četvrtini 7:1, što je tu zanimljivo. Ajmo umjesto četvrtina igrati po setovima, pa da se svaka broji posebno, pa ako bude 2:2 pucajmo peterce. Neka bude malo živosti, dinamike, neka gledatelj za plaćenu ulaznicu dobije to emotivno zadovoljstvo.

Može li to biti izvedivo ?

. Može i mora, naravno ako ima zainteresiranih. Vaterpolo mora stvoriti svoju priču, stvoriti svoja rivalstva, moraju izazvati gledatelje na reakciju. Utakmica ne traje onih 32 minute u bazenu, mora postojati čitav svijet uz rub bazena. Ajmo kazati nekakav soundtrack, da gledatelj koji dođe sudjeluje, da prati, da odlazi s utakmice zadovoljan i željan novog dvoboja. Uostalom da baš preko društvenih mreža svojim komentarima bude dio jedne priče - priča nam Tomo i dodaje:

- Ja sam veliki MMA fan, pratim borilačke sportove od 1993. godine kada je Branko Cikatić osvojio veliki K-1 turnir. Pazite kako se taj UFC i sve te druge organizacije razvijale, kako su se mijenjale, uvlačile gledatelje, zarazile ih pričama, onako kako oni vode taj sport, tako bi ga i mi morali voditi i na njihovom primjeru učiti. Htjeli to ljudi ili ne, ali mi živimo u Entertainment eri. Danas se svi sportovi otvoreno bore jedni protiv drugih za pozornost gledatelja. Toga nema, nikako da se shvati da su sportaši tu zbog gledatelja, a ne obrnuto.

Zbog toga revolucija, totalna promjena ?

- Naravno. Vaterpolo se nije mijenjao od postanka sporta do danas. Uvijek ista taktika, uvijek iste sheme. Neka se naljuti tko hoće, nije me briga. Uloga sporta u društvu se promijenila. Sport je danas nešto drugo i viđen je isključivo kao jedan od mnogih oblika zabave. Ovaj sport treba integrirati sa svim novim pravilima u životnu sredinu. Koga zanima kada osam istih reprezentacija stalno igraju završnice prvenstava. Mislite li da će neko novo pravilo to promijeniti? Neće, jer nema emotivne napetosti, nema inspiracije. Upravo je to smisao sporta, on mora biti inspiracija za siromašne, razbibriga za srednji sloj i ego trip za bogataše. Može li to vaterpolo? Danas ne može, zastario je, dosadan i bez prevelikog doživljaja.

#VATERPOLO#PRAVILA#IZMJENE#TOMO BUJAS