StoryEditorOCM
OstalosplitSKI maraton

Tisuće će trkača preplaviti ulice Splita, online prijave su zaključene, ali ima nade za one koji se odluče u zadnji tren

Piše Pero Smolčić
20. veljače 2024. - 09:19

Pripremite se, zanimljiv je vikend pred nama. Godinu po godinu, metara po metar, splitski je maraton postao događaj za koji se priprema. O kojemu se priča. Iza kojega ostaju uspomene za čitav život.

Bit će tako, vjerujemo, i ove godine. Trčalo se splitskim ulicama po kiši, snijegu, vjetru... Ali nikad nikakva vremenska nepogoda nije uspjela uništiti, niti usporiti, sportski duh trkača. Koji dolaze iz Hrvatske, ali i brojnih drugih europskih i svjetskih zemalja. Pa tako i ove godine na startnoj listi vidimo Španjolce, Marokance, Crnogorce, Nijemce, Britance, Slovence, Francuze, Kolumbijce, Šveđane, Srbe...

Što jednih, što drugih, ukupno je na listi prijavljenih za maraton, utrci dugoj 42 kilometra i 195 metara, 521 trkač. Na upola kraću dionicu polumaratona odvažilo se čak 1405 trkačica i trkača. Uf, kakva će to biti gužva na startu, ali i bespoštedna bitka po ulicama grada.

Za one kojima je to previše, postoji i štafeta, troje trkača ide po deset kilometara, a ovaj zadnji odradi ostatak od 12.195 metara. Prijavljena je 31 štafeta, svaka s, četvero trkača.

U utrci na deset kilometara trenutno ima 297 trkača, dok će pet kilometara (Trofej Slobodne Dalmacije) istrčati njih 336.

image

Nova ruta maratona u Splitu

St Maraton

Prije maratonskog vikenda organizatori su poslali i važnu obavijest.

- Zbog radova koji su u tijeku na uređenju Žnjana, a 15. veljače 2024. započinju i na ostalim istočnim dijelovima grada Splita (Bačvicama, Firulama i Trsteniku) Organizacijski odbor Split Maratona je promijenio dio staze za utrku maratona.

Do 29,45 km (kružni tok Zvončac) staza ostaje ista, a potom slijedi promjena: Sustipanski put - Sustipan (krug) - Obala kneza Branimira - Trumbićeva obala - Marmontova ulica - Ulica kralja Tomislava (okret) - Marmontova ulica - Teutina ulica - Plinarska ulica - Mandalinski put - Šetalište Marina Tartaglie - Šetalište Ivana Meštrovića - Sustipanski put - Sustipan (krug) - Obala kneza Branimira - Trumbićeva obala - Obala Hrvatskog narodnog preporoda (Riva – cilj).

Ruta za preostale utrke neće se mijenjati, a važno je naglasiti da će i izmijenjena staza maratona također imati važeći AIMS certifikat.

I bitna napomena, online prijave su zaključene, ali oni koji se u zadnji tren odluče, mogu se prijaviti za utrku i osobno na sajmu Expo u velikoj dvorani Š.C. Gripe u petak 23.2.2024. od 14 do 20 te u subotu od 10 do 13 za utrke u subotu odnosno u subotu od 10 do 20 za nedjeljne utrke.

Raspored utrka

Subota 24.2.2024. u 14.00

- Grawe dječje milje

Subota 24.2.2024. u 15.00

- Trofej Slobodne Dalmacije - 5 km

- Mazda utrka na 10 km

Nedjelja 25.2.2024. u 9:00

- Hervis polumaraton

- Štafetni maraton

- Maraton

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2024 16:46