OstaloEUROPSKO SVEUČILIŠNO PRVENSTVO

Sportski centar Splita ovog lita bit će Žnjan, Poljud i Riva

Piše Tanja Gattin Zebić
20. srpanj 2017. - 17:12

Splitski Žnjan, Poljud i Riva će od 25. do 30. srpnja ugostiti sveučilišna prvenstva u čak tri olimpijska sporta – odbojci na pijesku, te košarci tri na tri i sportskom penjanju koji će olimpijsku premijeru imati u Tokiju 2020. godine.

Nastupit će 400 studenata (među kojima su možda budući olimpijski pobjednici) koji dolaze sa 65 sveučilišta iz 28 europskih zemalja, pa čak i iz azijskog dijela Rusije – dalekog Sibira.

Zbog toga organizatori prvenstava najavljuju “Žnjan, Poljud i Riva bit će sportski centar Splita ovog lita.”

Košarka će se igrati na mega atraktivnom mjestu – dnu Marmontove ulice. Tu lokaciju će od sljedećeg utorka do petka okupirati 13 ženskih ekipa i 23 muške momčadi, ukupno 190 košarkašica i košarkaša. Bit će to i pravi dragulj u turističkoj ponudi grada pod Marjanom.

– Hrvoje Marin, Duje Škaro, Božidar Vrdoljak, Duje Kaliterna i Toni Mindoljević, koji su kao studenti Sveučilišta u Splitu osvojili zlatnu medalju na 12. Europskom sveučilišnom prvenstvu u košarci koje je 2013. godine održano u gradu pod Marjanom, danas čine hrvatsku reprezentaciju košarke 3 na 3. Zahvaljujući njima u Splitu i Hrvatskoj raste popularnost tog sporta i moguće je ih put iz naše male studentske sportske zajednice dovede do Olimpijskih igara u Tokiju. No, to nije lagan put, jer oni čine jedinu hrvatsku ekipu, a da imamo više ekipa tada bi Hrvatska mogla osvojiti više bodova. Nitko od njih neće biti s nama na prvenstvu u Splitu jer će u to vrijeme skupljati bodove na turniru u Moskvi – kaže Jelena Matešić voditeljica projekta iz Splitskog sveučilišnog sportskog saveza.

Za sportsko penjanje Matešić ističe da je u ekspanziji u cijeloj Europi, te da ju je iznenadilo koliko u Splitu ima penjačkih klubova. 

Na prvenstvu će tijekom četiri dana gravitaciji prkositi 63 natjecatelja iz 13 zemalja. U disciplinama speed, boulder i lead nadmetat će se u penjačkom centru “Marulianus” smještenom ispod istočne tribine stadiona na Poljudu i u sportsko-penjačkom klubu Lapis u Domu mladih na Gripama.

Na žnjanskom platou, gdje je zadnjih ljeta odbojku na pijesku trenirao Ivan Perišić, hrvatski nogometni reprezentativac i igrač talijanskog prvoligaša Intera, da bi nastupio na Poreč Majoru, od utorka do nedjelje sljedećeg tjedna će nastupiti 19 ženskih i 20 muških ekipa, ukupno 117 sudionika.

– Tamo smo krenuli u rekonstrukcija dva postojeća terena i gradimo još dva. Donosimo novi pijesak, novu opremu, rasvjetu, pult za DJ-a, tribine. Na kraju prvenstva će građanima ostati tri uređena igrališta – ističe Matešić.

Organizatori kažu da će to stvoriti dodatan šušur na Žnjanu i da će kupači moći obogatiti svoj odmor gledajući atraktivnu odbojku na pijesku. Dodaju da Split, nakon uspješnog organiziranja 12. Europskog sveučilišnog prvenstva u košarci prije četiri godine, još jednom ima priliku pokazati europskim studentima sav svoj sportski i sveučilišni potencijal, dok će Splićani i furešti uživati u odličnim igrama koje će obogatiti turističku ponudu grada pod Marjanom.

– U Splitskom sveučilišnom sportskom savezu cilj nam je ostaviti nasljeđe Sveučilištu, studentima i općenito zajednici. Ne samo da će u suradnji s Gradom Splitom, Studentskim centrom i Klubom odbojke na pijesku Žnjan ostati tri uređena terena koja udovoljavaju svim uvjetima međunarodnih natjecanja, već će i sva tri splitska kluba sportskog penjanja biti opremljena s novim hvatištima s međunarodnom klasifikacijom za organiziranje natjecanja na svjetskoj razini. Velika nam je želja, ukoliko to budemo u mogućnosti, kupiti teren košarke tri na tri da bi napravili jedan mali centar tog sporta u Kampusu Sveučilišta u Splitu. Već imamo sveučilišni košarkaški, te futsal klub Diplomus, te želim imati i akademske klubove košarke tri na tri i odbojke na pijesku, da bi studentima u Splitu mogli ponuditi sve više sadržaja, jer oni to zaslužuju – zaključila je Matešić.

Ceremonija otvaranja triju prvenstava je 26. srpnja u 21.30 sati na Prokurativama. Splitski sveučilišni sportski savez u potrazi je za volonterima koji će im pomagati na prvenstvima. Prijave primaju do 20. srpnja preko internet stranice split2017.eusa.eu/.

#RIVA#ŽNJAN#SPLIT#POLJUD#SVEUčILIšNE IGRE