stdClass Object ( [id] => 631179 [title] => Otočnu ligu imaju samo Englezi i - Hvarani: ovo nogometno natjecanje postoji gotovo pola stoljeća, dok se Kup Otoka igrao i prije toga [alias] => otocnu-ligu-imaju-samo-englezi-i-hvarani-ovo-nogometno-natjecanje-postoji-gotovo-pola-stoljeca-dok-se-kup-otoka-igrao-i-prije-toga [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na otoku Hvaru nogomet se igra još od vremena Austro-Ugarske, a najstariji poznati klubovi su bili “Balkan” i “Nois” iz Staroga Grada – Farosa (1913.). Međutim, tek su se asfaltiranjem ceste od Hvara do Sućurja (1969.) stvorili preduvjeti za osnivanje jedinstvene otočne lige, što je uslijedilo 1970-ih godina, premda se Kup otoka Hvara igrao i nešto ranije.

Hvar je i danas jedini naš škoj koji ima svoju Hvarsku nogometnu ligu, neslužbeno Forsku nogometnu ligu (FNL), što funkcionira slično onima u Velikoj Britaniji. U ovoj sezoni 2019./2020. u ligi se natječe ukupno deset nogometnih klubova – “Hvar” iz Hvara, “Jadran” iz Staroga Grada, “Sloga” iz Dola, “Jelsa” iz Jelse, “Varbonj” iz Vrbanja, “SOŠK” iz Svirača, “Levanda” iz Veloga Grablja, “Vatra” iz Poljica, “Vrisnik” iz Vrisnika i “Mladost” iz Sućurja.

– To vam je ista ona liga o kojoj je nedavno “France Football” objavio veliki članak. Dakle, za nas se itekako zna ne samo u Hrvatskoj, nego na čitavom Starom kontinentu, što, naravno, i zaslužujemo jer naš otok, prema popisu stanovništva iz 2011., broji samo 11.077 stanovnika, iz čega proizlazi da imamo po jedan nogometni klub na svakih 1108 ljudi. U tom pogledu vjerojatno držimo svjetski rekord – kaže Igor Dužević iz Staroga Grada, tajnik FNL-a.

Mnogi su klubovi tijekom duge povijesti igranja nogometa gostovali na otoku Hvaru, bilo da je riječ o pripremama, prvenstvenim, prijateljskim ili revijalnim utakmicama, a i otočni klubovi su nastupali na kopnu, pa i u inozemstvu. Tako su se razvijala brojna prijateljstva, koja traju sve do danas.

Dolaze i pojačanja s kopna

Svoje korijene na našem najsunčanijem škoju imaju neka velika nogometna imena, kao što su Dražan Jerković, Ivica Šurjak, Igor Tudor, Giovanni Rosso..., ali Otok sunca su nerijetko pohodili mnogobrojni fukcionari, suci i drugi nogometni djelatnici. Spomenimo samo Slovenca Aleksandera Čeferina, predsjednika UAFA-e, koji je 2017. godine na jelšanskom Pelinju uveličao obilježavanje osamdesete obljetnice djelovanja HNK “Vatra” iz Poljica.

Premda je ova egzotična liga zapravo amaterska, igrači i navijači je shvaćaju sasvim ozbiljno. Igra se po dvokružnom sustavu u dvadeset kola, s tim da pobjednik ne ide u viši rang natjecanja, niti posljednja ekipa ispada u nižu ligu. FNL se igra pod okriljem Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije (povjerenik Marinko Tadić Šutra) i službeno se vodi kao Treća županijska nogometna liga. U međuvremenu se igraju i utakmice otočnog kupa, a klubovi koji imaju dovoljno novčanih sredstava nastupaju i u utakmicama županijskoga kupa.

A što se tog natjecanja tiče, spomenimo da se ono na otoku igra od 1982. godine, te da su “Jadran” i “Levanda” među vodećim momčadima po broju pobjedničkih naslova. Jedinice lokalne samouprave općenito podupiru djelovanje klubova, a nogometna igrališta Križna luka (Hvar), Dolci (Stari Grad), Gorica (Vrbanj), Pelinje (Jelsa) i “Emil Lenko Slavić” (Sućuraj) i dalje su epicentar sportskih događanja na škoju. Ne tako davno Forska liga brojila je čak dvanaest klubova, no, nažalost, neki su se od njih ugasili uglavnom zbog nedostatka financija (Poskok, Južnjak, Dalmatinac i Brusje).

– Igračima s našeg škoja posljednjih godina pridružuju se i nogometaši s kopna, uglavnom iz Splita. Ne tako davno ti su nogometaši na otok stizali prvenstveno iz ljubavi prema balunu, dok su danas došla neka druga vremena, kada je novac postao mjerilo svega, a za sam opstanak i budućnost FNL-a garantiraju otočni klubovi – dodaje Igor, pa po dobru spominje Mirka Luketina (Jadran), čiji je brat Žarko (vratar naše futsal reprezentacije) također svojedobno branio za dolsku “Slogu”.

U svojim pogonima klubovi imaju i mlađe kategorije (“Hvar”, “Jadran”, “Varbonj” i “Jelsa”) za koje na otoku nije organizirano natjecanje, pa se mlade nogometne nade iz “Hvara” i “Jadrana” natječu u županijskim ligama, i to više nego uspješno – 2013./2014. i 2018./2019. županijski prvaci u kategoriji mlađih pionira bili su dječaci Škole nogometa HNK “Jadran” iz Staroga Grada.

Otočnim fuzbalištima sezona počinje krajem turističke sezone, i to odigravanjem memorijalnih turnira posvećenih mladim nogometašima koji su bili članovi njihovih klubova, ali nažalost preminuli. Tako je i uoči aktualne sezone u Hvaru odigran Memorijal “Lukša Nezić”, posvećen igraču “Levande” iz Veloga Grablja, te u Vrbanju Memorijal “Leo Fredotović”, u spomen na nogometaša NK “Varbonj” – u oba turnira pobjednik je bio HNK “Jadran” iz Staroga Grada.

Sezona 2019./2020. počela je na sličan način kao i prethodna, u kojoj je prvak bio NK “Hvar”, a doprvak HNK “Jadran”. Uglavnom, liga se zahuktava, a jedina momčad sa stopostotnim učinkom je “Hvar”, tako da su nakon tri odigrana kola upravo ta dva kluba vodeća. Prvi pratitelji su im “Sloga”, “Jelsa” i “Varbonj”. Na listi strijelaca vodeći je Jurica Tomić (Jadran) sa šest golova, a slijede ga Tomislav Domančić (Levanda) s pet i Vinko Lazaneo (Sloga) s četiri zgoditka.

Načelnik primio 10 ‘komada’

– Kad je riječ o zadnjem kolu FNL-a, zanimljivo je da se utakmica u Jelsi između “Vatre” i “Sloge” (2:4) odigrala bez pomoćnog suca. U Hvaru, gdje su igrali “Levanda” i “Jelsa” (2:5), podijeljeno je čak šest kartona – tri crvena i tri žuta. Jedan gol je pao dok je dio protivničke ekipe protestirao, a prvotimac “Levande” je završio na Hitnoj pomoći u Splitu, što nije baš lijepo.

“Mladostaši” su se vrlo loše proveli na gostovanju u Starome Gradu – “Jadran” je iskoristio priliku i vrataru “Mladosti” Ivanu Slaviću, inače načelniku općine Sućuraj, uvalio čak deset golova, premda je čovjek imao nekoliko iznimno dobrih obrana.

Dakle, Sućurani će ovo gostovanje nastojati što prije zaboraviti, jer su kolo prije na svojem terenu odigrali “samo” 0:1 protiv aktualnog prvaka Hvara – govori Igor Dužević.

Recimo i to da “nova era” nogometa na otoku počinje nakon Domovinskog rata (1997.), kada je prvak u neovisnoj Hrvatskoj bio NK “Hvar”, koji je uz HNK “Jadran” najuspješnija momčad na škoju. Od samih početaka do ove sezone upisali su po dvanaest titula prvaka, a od ostalih klubova naslove su osvajali još: “Poskok” iz Pitava pet, “Levanda” četiri, “Jelsa” i Južnjak iz Sv. Nedjelje po tri, “Mladost” i “SOŠK” po dvije te “Varbonj” jedan naslov – zaključio je Dužević, inače stručni komentator FNL-a.

Uvijek na strani osoboditelja i pobjednika

Zbog ratnih događanja bila su dva velika prekida igranja nogometa na otoku, a u oba rata koji su pogodili to područje nogometaši s otoka Hvara uvijek su bili na strani osloboditelja i pobjednika. U pisanim izvorima navedeno je da je Prva dalmatinska brigada prije odlaska na Vis svoju prvu utakmicu protiv kurzista odigrala upravo u Starome Gradu, najprije 2:2, a u uzvratu dobila s 3:1. U tim utakmicama nastupio je i Jozo Matošić, stariji Franin brat.

A Frane Matošić je na škoj došao krajem 1943. godine, s kojeg su ubrzo vojska i “Hajdukovi” igrači otišli na Vis – pripovijeda nam Juroslav Harašić, legendarni navijač splitskih “bilih”, starogrojskog “Jadrana”, pa i naših “vatrenih”, koji je nedavno predložio da se u povodu toga u njegovu Paizu postavi spomen-ploča i odigra revijalna utakmica između najdražih mu klubova.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dolaze i pojačanja s kopna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-11-02 23:16:31 [created_by] => 3184 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-11-03 14:05:20 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-11-03 13:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3661 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/11\/03\/SD Portal\/12068218.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/11\/03\/SD Portal\/12068216.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/11\/03\/SD Portal\/12068200.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/11\/03\/SD Portal\/12068184.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/11\/03\/SD Portal\/12068196.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/11\/03\/SD Portal\/12068216.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/11\/03\/SD Portal\/12068200.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/11\/03\/SD Portal\/12068184.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/11\/03\/SD Portal\/12068196.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x960"},{"size0":"1280x960"},{"size0":"1920x1191"},{"size0":"1920x1440"},{"size0":"1920x1440"},{"size0":"1280x960"},{"size0":"1920x1191"},{"size0":"1920x1440"},{"size0":"1920x1440"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38941623 Threads: 5 Questions: 7136888249 Slow queries: 3315168 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609340967 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/ostalo/otocnu-ligu-imaju-samo-englezi-i-hvarani-ovo-nogometno-natjecanje-postoji-gotovo-pola-stoljeca-dok-se-kup-otoka-igrao-i-prije-toga-631179 [printLink] => /sport/ostalo/otocnu-ligu-imaju-samo-englezi-i-hvarani-ovo-nogometno-natjecanje-postoji-gotovo-pola-stoljeca-dok-se-kup-otoka-igrao-i-prije-toga-631179?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 513574 [name] => hvarska liga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hvarska-liga [link] => /tag/hvarska-liga ) [1] => stdClass Object ( [id] => 513575 [name] => otočki nogomet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => otocki-nogomet [link] => /tag/otocki-nogomet ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dolaze i pojačanja s kopna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Otočnu ligu imaju samo Englezi i - Hvarani: ovo nogometno natjecanje postoji gotovo pola stoljeća, dok se Kup Otoka igrao i prije toga [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3184 [name] => Mirko Crnčević [username] => mirko-crn-evi [email] => mirko-crn-evi@sd.hr [password] => $2y$10$AsMxLAGfIyblCEZCDofnse7HyLoVj48aPwmPBsauixTy6WxsPVSni [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirko-crncevic-3184 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1702 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fc1599a05eda5429b66186aedb85cfc?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/11/03/SD Portal/12068218.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/11/03/SD Portal/12068218.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/11/03/SD Portal/12068216.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/11/03/SD Portal/12068200.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/11/03/SD Portal/12068184.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/11/03/SD Portal/12068196.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/11/03/SD Portal/12068216.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/11/03/SD Portal/12068200.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/11/03/SD Portal/12068184.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/11/03/SD Portal/12068196.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na otoku Hvaru nogomet se igra još od vremena Austro-Ugarske, a najstariji poznati klubovi su bili “Balkan” i “Nois” iz Staroga Grada – Farosa (1913.). Međutim, tek su se asfaltiranjem ceste od Hvara do Sućurja (1969.) stvorili preduvjeti za osnivanje jedinstvene otočne lige, što je uslijedilo 1970-ih godina, premda se Kup otoka Hvara igrao i nešto ranije.

Hvar je i danas jedini naš škoj koji ima svoju Hvarsku nogometnu ligu, neslužbeno Forsku nogometnu ligu (FNL), što funkcionira slično onima u Velikoj Britaniji. U ovoj sezoni 2019./2020. u ligi se natječe ukupno deset nogometnih klubova – “Hvar” iz Hvara, “Jadran” iz Staroga Grada, “Sloga” iz Dola, “Jelsa” iz Jelse, “Varbonj” iz Vrbanja, “SOŠK” iz Svirača, “Levanda” iz Veloga Grablja, “Vatra” iz Poljica, “Vrisnik” iz Vrisnika i “Mladost” iz Sućurja.

– To vam je ista ona liga o kojoj je nedavno “France Football” objavio veliki članak. Dakle, za nas se itekako zna ne samo u Hrvatskoj, nego na čitavom Starom kontinentu, što, naravno, i zaslužujemo jer naš otok, prema popisu stanovništva iz 2011., broji samo 11.077 stanovnika, iz čega proizlazi da imamo po jedan nogometni klub na svakih 1108 ljudi. U tom pogledu vjerojatno držimo svjetski rekord – kaže Igor Dužević iz Staroga Grada, tajnik FNL-a.

Mnogi su klubovi tijekom duge povijesti igranja nogometa gostovali na otoku Hvaru, bilo da je riječ o pripremama, prvenstvenim, prijateljskim ili revijalnim utakmicama, a i otočni klubovi su nastupali na kopnu, pa i u inozemstvu. Tako su se razvijala brojna prijateljstva, koja traju sve do danas.

Dolaze i pojačanja s kopna

Svoje korijene na našem najsunčanijem škoju imaju neka velika nogometna imena, kao što su Dražan Jerković, Ivica Šurjak, Igor Tudor, Giovanni Rosso..., ali Otok sunca su nerijetko pohodili mnogobrojni fukcionari, suci i drugi nogometni djelatnici. Spomenimo samo Slovenca Aleksandera Čeferina, predsjednika UAFA-e, koji je 2017. godine na jelšanskom Pelinju uveličao obilježavanje osamdesete obljetnice djelovanja HNK “Vatra” iz Poljica.

Premda je ova egzotična liga zapravo amaterska, igrači i navijači je shvaćaju sasvim ozbiljno. Igra se po dvokružnom sustavu u dvadeset kola, s tim da pobjednik ne ide u viši rang natjecanja, niti posljednja ekipa ispada u nižu ligu. FNL se igra pod okriljem Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije (povjerenik Marinko Tadić Šutra) i službeno se vodi kao Treća županijska nogometna liga. U međuvremenu se igraju i utakmice otočnog kupa, a klubovi koji imaju dovoljno novčanih sredstava nastupaju i u utakmicama županijskoga kupa.

A što se tog natjecanja tiče, spomenimo da se ono na otoku igra od 1982. godine, te da su “Jadran” i “Levanda” među vodećim momčadima po broju pobjedničkih naslova. Jedinice lokalne samouprave općenito podupiru djelovanje klubova, a nogometna igrališta Križna luka (Hvar), Dolci (Stari Grad), Gorica (Vrbanj), Pelinje (Jelsa) i “Emil Lenko Slavić” (Sućuraj) i dalje su epicentar sportskih događanja na škoju. Ne tako davno Forska liga brojila je čak dvanaest klubova, no, nažalost, neki su se od njih ugasili uglavnom zbog nedostatka financija (Poskok, Južnjak, Dalmatinac i Brusje).

– Igračima s našeg škoja posljednjih godina pridružuju se i nogometaši s kopna, uglavnom iz Splita. Ne tako davno ti su nogometaši na otok stizali prvenstveno iz ljubavi prema balunu, dok su danas došla neka druga vremena, kada je novac postao mjerilo svega, a za sam opstanak i budućnost FNL-a garantiraju otočni klubovi – dodaje Igor, pa po dobru spominje Mirka Luketina (Jadran), čiji je brat Žarko (vratar naše futsal reprezentacije) također svojedobno branio za dolsku “Slogu”.

U svojim pogonima klubovi imaju i mlađe kategorije (“Hvar”, “Jadran”, “Varbonj” i “Jelsa”) za koje na otoku nije organizirano natjecanje, pa se mlade nogometne nade iz “Hvara” i “Jadrana” natječu u županijskim ligama, i to više nego uspješno – 2013./2014. i 2018./2019. županijski prvaci u kategoriji mlađih pionira bili su dječaci Škole nogometa HNK “Jadran” iz Staroga Grada.

Otočnim fuzbalištima sezona počinje krajem turističke sezone, i to odigravanjem memorijalnih turnira posvećenih mladim nogometašima koji su bili članovi njihovih klubova, ali nažalost preminuli. Tako je i uoči aktualne sezone u Hvaru odigran Memorijal “Lukša Nezić”, posvećen igraču “Levande” iz Veloga Grablja, te u Vrbanju Memorijal “Leo Fredotović”, u spomen na nogometaša NK “Varbonj” – u oba turnira pobjednik je bio HNK “Jadran” iz Staroga Grada.

Sezona 2019./2020. počela je na sličan način kao i prethodna, u kojoj je prvak bio NK “Hvar”, a doprvak HNK “Jadran”. Uglavnom, liga se zahuktava, a jedina momčad sa stopostotnim učinkom je “Hvar”, tako da su nakon tri odigrana kola upravo ta dva kluba vodeća. Prvi pratitelji su im “Sloga”, “Jelsa” i “Varbonj”. Na listi strijelaca vodeći je Jurica Tomić (Jadran) sa šest golova, a slijede ga Tomislav Domančić (Levanda) s pet i Vinko Lazaneo (Sloga) s četiri zgoditka.

Načelnik primio 10 ‘komada’

– Kad je riječ o zadnjem kolu FNL-a, zanimljivo je da se utakmica u Jelsi između “Vatre” i “Sloge” (2:4) odigrala bez pomoćnog suca. U Hvaru, gdje su igrali “Levanda” i “Jelsa” (2:5), podijeljeno je čak šest kartona – tri crvena i tri žuta. Jedan gol je pao dok je dio protivničke ekipe protestirao, a prvotimac “Levande” je završio na Hitnoj pomoći u Splitu, što nije baš lijepo.

“Mladostaši” su se vrlo loše proveli na gostovanju u Starome Gradu – “Jadran” je iskoristio priliku i vrataru “Mladosti” Ivanu Slaviću, inače načelniku općine Sućuraj, uvalio čak deset golova, premda je čovjek imao nekoliko iznimno dobrih obrana.

Dakle, Sućurani će ovo gostovanje nastojati što prije zaboraviti, jer su kolo prije na svojem terenu odigrali “samo” 0:1 protiv aktualnog prvaka Hvara – govori Igor Dužević.

Recimo i to da “nova era” nogometa na otoku počinje nakon Domovinskog rata (1997.), kada je prvak u neovisnoj Hrvatskoj bio NK “Hvar”, koji je uz HNK “Jadran” najuspješnija momčad na škoju. Od samih početaka do ove sezone upisali su po dvanaest titula prvaka, a od ostalih klubova naslove su osvajali još: “Poskok” iz Pitava pet, “Levanda” četiri, “Jelsa” i Južnjak iz Sv. Nedjelje po tri, “Mladost” i “SOŠK” po dvije te “Varbonj” jedan naslov – zaključio je Dužević, inače stručni komentator FNL-a.

Uvijek na strani osoboditelja i pobjednika

Zbog ratnih događanja bila su dva velika prekida igranja nogometa na otoku, a u oba rata koji su pogodili to područje nogometaši s otoka Hvara uvijek su bili na strani osloboditelja i pobjednika. U pisanim izvorima navedeno je da je Prva dalmatinska brigada prije odlaska na Vis svoju prvu utakmicu protiv kurzista odigrala upravo u Starome Gradu, najprije 2:2, a u uzvratu dobila s 3:1. U tim utakmicama nastupio je i Jozo Matošić, stariji Franin brat.

A Frane Matošić je na škoj došao krajem 1943. godine, s kojeg su ubrzo vojska i “Hajdukovi” igrači otišli na Vis – pripovijeda nam Juroslav Harašić, legendarni navijač splitskih “bilih”, starogrojskog “Jadrana”, pa i naših “vatrenih”, koji je nedavno predložio da se u povodu toga u njegovu Paizu postavi spomen-ploča i odigra revijalna utakmica između najdražih mu klubova.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>









[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/otocnu-ligu-imaju-samo-englezi-i-hvarani-ovo-nogometno-natjecanje-postoji-gotovo-pola-stoljeca-dok-se-kup-otoka-igrao-i-prije-toga-631179 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f50a601ae71de7adb33018fb5635cd4971957989 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Oto%C4%8Dnu+ligu+imaju+samo+Englezi+i+-+Hvarani%3A+ovo+nogometno+natjecanje+postoji+gotovo+pola+stolje%C4%87a%2C+dok+se+Kup+Otoka+igrao+i+prije+toga&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fotocnu-ligu-imaju-samo-englezi-i-hvarani-ovo-nogometno-natjecanje-postoji-gotovo-pola-stoljeca-dok-se-kup-otoka-igrao-i-prije-toga-631179 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fotocnu-ligu-imaju-samo-englezi-i-hvarani-ovo-nogometno-natjecanje-postoji-gotovo-pola-stoljeca-dok-se-kup-otoka-igrao-i-prije-toga-631179 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dolaze i pojačanja s kopna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
OstaloDolaze i pojačanja s kopna

Otočnu ligu imaju samo Englezi i - Hvarani: ovo nogometno natjecanje postoji gotovo pola stoljeća, dok se Kup Otoka igrao i prije toga

3. studenog 2019. - 14:44

Na otoku Hvaru nogomet se igra još od vremena Austro-Ugarske, a najstariji poznati klubovi su bili “Balkan” i “Nois” iz Staroga Grada – Farosa (1913.). Međutim, tek su se asfaltiranjem ceste od Hvara do Sućurja (1969.) stvorili preduvjeti za osnivanje jedinstvene otočne lige, što je uslijedilo 1970-ih godina, premda se Kup otoka Hvara igrao i nešto ranije.

Hvar je i danas jedini naš škoj koji ima svoju Hvarsku nogometnu ligu, neslužbeno Forsku nogometnu ligu (FNL), što funkcionira slično onima u Velikoj Britaniji. U ovoj sezoni 2019./2020. u ligi se natječe ukupno deset nogometnih klubova – “Hvar” iz Hvara, “Jadran” iz Staroga Grada, “Sloga” iz Dola, “Jelsa” iz Jelse, “Varbonj” iz Vrbanja, “SOŠK” iz Svirača, “Levanda” iz Veloga Grablja, “Vatra” iz Poljica, “Vrisnik” iz Vrisnika i &...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 06:39