Ostalovaterpolo liga prvaka

Najtrofejniji hrvatski vaterpolist danas igrat protiv 'svog' Juga: Malo jest neobično, ali takav je sport

Piše Tonči Vlašić

Prvi je tamo dole iz Gruža otišao Veselin Đuho. Bio je trener dvije sezone. Obje je uzeo prvenstvo Grčke, te jedan Kup Grčke, ali u to doba, početkom ovog stoljeća, Olympiacos je želio još jednom i na krov Europe.

U tome nije uspio. Đuho je 2001. s Jugom dobio Olympiacos u finalu Lige prvaka, a sezonu poslije je najtrofejniji grčki klub dobio jugaše u polufinalu, skinuo im krunu s glave, a u finalu završnog turnira u Budimpešti dobio i domaćina te s krunom otišao kući. Prvi put u povijesti je 2002. jedan grčki klub postao europski prvak.

Drugi put je u tome uspio 2018. godine. Prvo je dvije godine prije opet igrao finale, a s druge strane su bili jugaši. Bila je to zadnja utakmica sezone. Olympiacos bez poraza.

Sve do te divne večeri kad je Jug prvi put u svojoj povijesti naslov prvaka Europe osvojio izvan svog doma. Prethodne tri zvjezdice uzeo je kad je bio domaćin (1980., 2001. i 2006. godine).

Maro Joković je bio jedan od junaka jugove pobjede, a od ovog ljeta je član Olympiacosa za kojeg su do jučer igrali Paulo Obradović i Andro Bušlje. Obradović je 2016. s Jugom bio prvak Europe, a 2018. s Olympiacosom. Sad je opet u kapici Juga.
Joković nije prvi put napustio Gruž i Juga. Dvije sezone je proveo u kapici PRO Recca s kojim je, kao i s Jugom, osvajao naslov prvaka Europe. Tada je prvi put igrao kontra svojih.

- S nekim igračima sam pola života proveo trenirajući i igrajući, plus skupa smo u reprezentaciji. Malo jest neobično, ali takav je sport. Uglavnom, drugačije je nego kad igraš protiv nekog drugog suparnika – govori Maro Joković, najtrofejniji hrvatski vaterpolist.

U karijeri je osvojio čak 34 klupska trofeja (31 s Jugom, 3 s PRO Reccom te jedan s Olympiacosom, prije neki dan grčki Super kup) i 20 medalja sa seniorskom reprezentacijom Hrvatske!

Međutim, broj Jokovića nismo okrenuli zbog prvih nekoliko mjeseci života u Pireju, već zbog toge jer ga večaras čeka ogled protiv Jug Adriatic osiguranja u 7. kolu skupine ‘A’ europske Lige prvaka. Olympiacos je vodeći i neporaženi sastav skupine, a Jug AO odmah do njega s pet pobjeda i jednim porazom.

- Domaćini smo, ali nema u ovoj utakmici izrazitog favorita, želja nam je prije svega, kao i svakom domaćinu, ostati neporažen – istaknuo je 32-godišnji Joković.

#OLYMPIACOS#VK JUG AO#VATERPOLO LIGA PRVAKA