Ostalodeveto izdanje

Na međunarodnom šahovskom turniru koji se održao u Splitu dominirali Nizozemci: 'Split je prekrasan, a ovdašnje djevojke još ljepše. Izlazili smo svake večeri'

Piše Mateo Ivić

Max Warmerdam pobjednik je devetog Split Opena, međunarodnog šahovskog turnira u organizaciji Šahovskog kluba Brda iz Splita.

Devetnaestogodišnji Nizozemac slavio je sa 7,5 bodova nakon pobjede u posljednjem kolu, a među najbolju desetoricu plasirala su se još dvojica njegovih sunarodnjaka pa se s pravom može reći da su Nizozemci ove godine “poharali” veliki splitski turnir.

Uz to je nagradu za najljepšu partiju dobio također - Nizozemac! Lukas Van Der Linden u petom je kolu u velikom stilu pobijedio pelješkog međunarodnog majstora Srđana Šalu i osvojio nagradu za ljepotu.

Nizozemci su nakon dodjele nagrada napravili pravu feštu u dvorani za igru, a pobjednik Max rekao nam je kako se nisu nadali tako dobrim rezultatima:

- Split je prekrasan, a ovdašnje djevojke još ljepše. Izlazili smo svake večeri i išli na spavanje rano ujutro. Nismo se uopće držali sportskog režima koji je vrlo važan u šahu i zato nisam očekivao da ćemo biti ovako uspješni.

Ali ispalo je nevjerojatno, ovo je bilo devet nezaboravih dana za sve nas. Vidimo se dogodine, naravno da ću doći braniti titulu, najavio je mladi Nizozemac.

A bilo je to zaista devet dana velikih, uzbudljivih borbi u hotelu Zagreb u Duilovu. Nastupilo je 189 šahistica i šahista iz čak 25 zemalja, među kojima uz domaće šahiste najviše Slovenaca i Poljaka s po 12 predstavnika.

Bila su tu i četiri velemajstora, 12 međunarodnih majstora, ukupno čak 64 igrača s međunarodnim titulama.

Najveće domaće uzdanice bili su Splićanin Ante Šarić, Zadranin Saša Martinović i Zagrepčanin Robert Zelčić. Šarić je startao sjajno, četiri iz četiri, da bi u sedmom kolu izgubio, kako se kasnije pokazalo ključnu partiju u borbi za prvo mjesto. Ipak, s dvije pobjede u zadnja dva kola završio je kao treći.

Martinović, inače dvostruki pobjednik splitskog turnira, zauzeo je sedmo mjesto, ali je imao puno razloga za zadovoljstvo.

Naime, uz međunarodni karakter splitski turnir ima i važnu domaću komponentu, a to je da najbolji domaći igrač stječe pravo nastupa na Prvenstvu Hrvatske na kojem svake godine igra 12 najboljih domaćih igrača. Obzirom da se Ante Šarić ranije plasirao, Martinović je u Splitu ovjerio “vizu” za nastup među najboljima.

S druge strane, prošlogodišnjeg pobjednika Roberta Zelčića ove godine ništa nije išlo. Nakon dobrog starta zaredao je s remijima pa mu je pobjeda u posljednjem kolu bila dovoljna samo za 13. mjesto.

Što se tiče članova ŠK Brda, organizatora turnira, najbolji je prema očekivanjima bio Miljenko Muha, 20-godišnji Zagrepčanin koji već dvije godine igra za splitski klub. Miljenko je završio kao 11. na turniru. Posljednju partiju remizirao je nakon velike borbe s Vjekoslavom Biliškovom, a pobjeda je obojici trebala za prodor u sam vrh tablice.

Igralo se do golih kraljeva, partija je trajala više od pet sati da bi na kraju ipak završilo neodlučeno. Na turniru je igralo i 19 šahistica, te čak 39 igrača mlađih od 18 godina.

Među ženama dugo je vodila Slovenka Monika Rožman, da bi je u pravom foto finišu pretekla domaća predstavnica Noemi Špiranec.

U konkurenciji mladih suvereno je pobijedio 16-godišnji Englez James Moreby, koji je na turnir došao s roditeljima.

Split Open i ove je godine ostvario značajan turistički učinak, a s gostima iz 25 zemalja ostvareno je više od četiri tisuće turističkih noćenja.

Šahistima se posebno svidjela i ideja organizatora da se jednog jutra ode na izlet brodom. Putovalo se u uvalu Duga na Čiovu, pa na Krknjaše na Drveniku Velom, šahisti su se kupali u kristalno čistim uvalama, teško je i opisati koliko su bili oduševljeni. 

Doduše, skoro svi (a bilo ih je 44 na brodu) koji su toga dana bili na izletu poslijepodne su izgubili partije. Sunce i more i šah ne idu zajedno, ali nikome nije bilo žao.

A važna novost ovogodišnjeg Split Opena bilo je i prvo privatno sponzorstvo u povijesti splitskog turnira, za koje je zaslužna tvrtka Tommy.

#SPLIT OPEN#MAX WARMERDAM#ŠAHOVSKI KLUB BRDA