Sport Ostalo

Šah: preminuo međunarodni majstor Stanko Košanski

U subotu 21. studenog 2009. nakon duge i teške bolesti u Bjelovaru je umro međunarodni šahovski majstor Stanko Košanski u dobi od 68 godina.

Košanski je rođen 18. listopada 1941. u mjestu Tuk kraj Rovišća. Roditelji su mu rano umrli, pa je sa braćom Franjom i Stjepanom djetinjstvo proveo u domu u Našicama. Tamo je i krenuo šahovskim putem i već kao junior bio je među najboljima u Hrvatskoj.

Završio je Ekonomski fakultet, a međunarodni majstor postao je 1978. Slovio je za vrlo jakog igrača, što potvrđuje i činjenica da je gotovo punih 25 godina održavao rejting iznad 2.400 bodova.

Od šahovskih uspjeha najveći su mu naslov prvaka Hrvatske 1972. izboren u Splitu, pobjeda na međunarodnom turniru u Budimpešti 1989., te dioba 5. mjesta na Prvom otvorenom prvenstvu samostalne Hrvatske u Splitu 1992. godine.

Od 1993. do 1996. kao prvoligaški igrač nastupao je za đakovačku Slavonsku banku i bio jedan od najzaslužnijih za njezina tri osvojena treća mjesta na državnom prvenstvu. Za Slavonsku banku nastupio je i na dva kvalifikacijska turnira za klupskog prvaka Europe i uz njegovo ime veže se i najveći uspjeh tog kluba - plasman u finale IV. skupine Europskog klupskog prvenstva u Balatonberenyju 1994. Zatim je prešao u Slavonac iz Našica i uspješno nastupao u natjecanjima za Hrvatski kup 1998. i 1999.

Iako se posljednjih godina povukao s jačih natjecanja i igrao za šahovski klub Polet iz Buševca, te kao šahovski instruktor podučavao mlade šahiste iz velikogoričkih šahovskih klubova Turopoljca, Osnovnoškolca i Poleta, svoju šahovsku karijeru zaključio je s dva velika uspjeha u veteranskoj konkurenciji. Godine 2002. u njemačkom gradu Naumburgu na Svjetskom veteranskom prvenstvu osvojio je drugo mjesto, a u igri ubrzanim tempom naslov svjetskog prvaka.

Bio je darovit taktičar, u njegovim partijama često je iskrilo i mogle su se vidjeti prekrasne kombinacije. Živio je boemski, ali je šahovskim partijama uvijek prilazio profesionalno, s neskrivenom željom za nadigravanjem suparnika.

Stanko Košanski će biti pokopan na gradskom groblju u Velikoj Gorici u srijedu u 14.30 sati.

(H)

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo