Sport Ostalo

spektakl u spinutu

Dalmatinski finale američkog nogometa: 'Morski vukovi' zagrizli i ne puštaju trofej

spektakl u spinutu

Sredina lipnja, žega ne prašta. Kolone svatova u autima prolaze pored travnjaka Dalmatinca u splitskom Spinutu. 

A dolje na uzavreloj zelenoj površini umjesto da se sunčaju negdje na plaži uz osvježavajuće piće deseci momaka naganjaju jedni druge s jajolikim balunom i remenom sa zastavicama oko struka. Nije u pitanju zafrkancija, već Final Four Hrvatske flag football lige na kojem je prvak postao domaćin Split Sea Wolves obranivši tako lanjski naslov.

Nakon što su svladali Osijek Cannonse, Splićani su u finalu bili bolji i od Dubrovnik Sharksa koji su prethodno izbacili Kočevje Wild Hogse iz Slovenije koji su konkurirali za regionalni naslov, ali ne i za naslov prvaka Hrvatske. Eto, Dalmatinci su uzeli primat u još jednom sportu. Čega god se dohvate, postanu najbolji. U toj „morskoj“ bitki ove beskontaktne verzije američkog nogometa Vukovi su glatko svladali Pse.

- Jako smo sretni, imamo kontinuitet uspjeha, a drago mi je i zbog Dubrovnika koji svake godine napreduje. U budućnosti s njima možemo stvoriti zdrav rivalitet. Naš je klub na dobrim temeljima, a imamo i mlađe generacije koje sve više prepoznaju naš rad – kaže predsjednik Sea Wolvesa Hrvoje Tolić.

U finalu su jedni i drugi bili nabrijani. Split zato što je branio naslov i igrao doma, a Dubrovnik jer je u prvom nastupu na Final Fouru htio dokazati da nije tu slučajno. To je već pokazao porazivši Kočevje, a u finalu je mogao biti rasterećen. Iako je temperatura bila debelo iznad 30 stupnjeva, svejedno se išlo sto na sat, prašilo se na sve strane. Pa tako i u finalu, premda se od starta vidjelo da su Splićani za klasu bolji.

- Bravo, Ante! Goriš! – dovikivali su domaćini s klupe svom treneru i igraču Anti Ajduku nakon „touchdowna“.

S druge strane, dubrovačka je klupa detektirala jedan od svojih problema:

- Kretat se, kretat se!

Ali uzalud. Na odmoru je već bilo 21:6 za Split pa je duhoviti spiker iz redova domaćina već razmišljao unaprijed:

- Di je „after“?

U drugom dijelu Split je rutinski odradio posao do kraja, razlika je bila velika pa je i sudačkim profesionalcima iz Srbije, gdje je ovaj sport razvijeniji nego u nas, posao bio olakšan.

Usprkos porazu, Dubrovčani su s osmijesima na licima otišli iz Splita. Kako i ne bi kad su u prvom nastupu na Final Fouru odmah ušli u finale i to preko prvaka regije Sjever. I oni sada postaju sve važniji faktor na flag football sceni, a postoje tek pet godina.

- Nadam se da će ovaj naš uspjeh potaknuti djecu da nam se priključe. Nitko te ne voli kad gubiš, ali sad smo dokazali da ovo više nije zafrkancija. Na jesen tražimo nove članove po školama, a nadam se da ćemo ubrzo osnovati i „tackle“ sekciju – veli predsjednik i igrač Sharksa Marko Miletić.

Nakon završetka finala igrači svih momčadi zasluženo su se rashladili uz pivo i energetska pića te zajedno slavili. Football scenu u Hrvatskoj i inače krasi fair play. Slavi se svoje, ali se i maksimalno uvažava tuđe. Pa su tako Dubrovčani skandirali Wolvesima nakon osvojenog naslova, slavlju Splićana pridružili su se i četvrtoplasirani Osječani, a veseli Slovenci pili su pivo iz svog pehara za treće mjesto. Cijeli dan protekao je u dobrom duhu.

Opremu dijele

- Naša football zajednica dijeli opremu jer je skupa, pomažemo jedni drugima s kontaktima u inozemstvu i pokušavamo podići sport na višu razinu. Zato među nama vlada takva kohezija – objašnjava nam Tolić.

Sve to dovoljno govori o entuzijazmu, strasti i predanosti ovih momaka koji nisu u ovom sportu zbog novca, jer ga ni nema, već isključivo zbog ljubavi prema njemu, zabave i druženja. To je sport u svom iskonskom obliku.

 

‘Touchdown’ petnaestogodišnjeg ‘vuka’ Marina

Kad je finale već bilo riješeno priliku je u završnim minutama dobio petnaestogodišnji igrač Vukova Marin Božanić koji je u posljednjoj sekundi postigao „touchdown“! Marin je učenik drugog razreda Tehničke škole, a živi u Spinutu, baš blizu Dalmatinca. Već tri godine igra za seniore, ali ovo je bio prvi put da je nastupio u finalu.

- Vidija san na televiziji ovaj sport, učinija mi se zanimljiv pa sam zaigra s prijateljima. Svidilo nam se i onda smo na internetu saznali da postoji klub i uključili se – rekao nam je Marin, jedan od petnaestak juniora u klubu. Vukovi se nadaju da će ih od jeseni biti i više kada krenu s promocijom po školama.

Polufinale 

Dubrovnik Sharks – Kočevje Wild Hogs 31:13

Split Sea Wolves – Osijek Cannons 27:6

Za treće mjesto

Kočevje Wild Hogs – Osijek Cannons 34:25

Finale

Split Sea Wolves – Dubrovnik Sharks 41:12

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo