Sport Ostalo

knjiga zaslužuje pohvale

U Zagrebu predstavljeno 'Strateško upravljanje sportskom komunikacijom'

knjiga zaslužuje pohvale

''Strateško upravljanje sportskom komunikacijom'', naslov je knjige koju potpisuje skupina autora: Ivan Tomić, Zoran Tomić, Davor Pavić, Tomislav Madžar i Damir Primorac. 

- Naslov knjige djeluje zastrašujuće, ali radi se i iznimno pitkom štivu. Jedan grčki filozof, po imenu Sokrat, poznat je po znamenitim izrekama: Gnothi Seauton (''upoznaj samoga sebe'') i Scio me nihil scire (''sada znam da ništa ne znam'')! Ali i činjenici da nije napisao nijednu knjigu. Zašto bih pisao knjige, pitao je Sokrat. S knjigama se ne može razgovarati. Sokrat je živio u nekom drugom vremenu. Nama su knjige potrebne, posebice ovakve koje potiču komunikaciju među ljudima – ustvrdio je doajen sportskog novinarstva Anton Samovojska na promociji spomenute knjige. 

Uvodničar promocije bio je i recenzent knjige, dr. Damir Jugo, predavač na Visokoj školi za komunikacijski menadžment Edward Bernays.

- Ova knjiga zaslužuje besprizorne pohvale, jer literaturom o sportskoj komunikaciji vrlo smo oskudni. Knjiga će naći primjenu u obrazovnom procesu, ali može poslužiti i za komunikacijsku edukaciju sportaša.

Intencija je autora knjige da ''PR izbori mjesto za stolom s menadžmentom''. Svoja iskustva PR stručnjaka, ali i glasnogovornika HNK Hajduk iznio je dr. Davor Pavić:

- Obradili smo sve segmente, od odnosa s javnošću do kriznih situacija u komunikaciji. Jednu od takvih imali smo na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji s Nikolom Kalinićem. Osobno sam sklon Kaliniću, ali mislim da je u kritičnim trenucima izbornik Dalić besprijekorno ''odigrao'' s aspekta komunikacije. Homogenizirao je momčad, a nije povrijedio dostojanstvo igrača. Radio sam istraživanje u HNL-u, glede statusa klubova u odnosima s javnošću. Tu su Hajduk i Dinamo napravili najveći iskorak. Rijeka i Osijek se dižu dok ostali pomalo kaskaju. Danas je vrlo važno i kod igrača stvoriti osobni PR. Mislim da je tu najdalje otišla Barcelona i njihova škola La Masia, u kojoj mladi nogometaši, uz tehničku dobivaju i izobrazbu iz komunikacije – kazao je Pavić.

''Na mjestu događaja'' zatekao se i trener Dinama, Nenad Bjelica (od većine je PR stručnjaka dobio komplimente za svoje komunikacijske vještine):

- Namjeravao sam u Zaprešić, na utakmicu Inter – Rijeka. Htio sam još jednom vidjeti neposredno momčad s kojom ćemo igrati u finalu Kupa. No, saznao sam za promociju ove knjige i odustao od Zaprešića – istaknuo je Bjelica.

Nažalost, iako je bio pozvan, na promociji se nije pojavio ''pučki nogometni tribun'', Ćiro Blažević. No, o ''fenomenu Ćire'' zborio je Samovojska:

- Uopće nemam dvojbi da je Ćiro Blažević najbolji komunikolog na svijetu. Ali on će i danas priznati kako je najveću pogrešku u karijeri napravio na Europskom prvenstvu 1996. u Engleskoj kada je pristao da igrači medijima objave – silenzio stampa. Ćiro tvrdi da bismo bili europski prvaci bez tih ekshibicija, kojima se narušila kohezija s medijima i navijačima. 

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo