Sport Ostalo

festival

Otvorene 23. Sportske igre mladih, međunarodno finale u kolovozu u Splitu

festival

Počelo je skromno, 1996. u Splitu, entuzijazmom Zdravka Marića i nekolicine prijatelja. Danas su Sportske igre mladih najveća amaterska sportska manifestacija na svijetu! Igre se održavaju u tri zemlje (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija), natjecanjem u deset sportskih disciplina: nogomet, mali nogomet, košarka, rukomet, tenis, stolni tenis, odbojka (na pijesku), atletika, šah i graničar.

Sudionici igara su učenice i učenici osnovnih i srednjih škola (od 7 do 18 godina). Ove će godine, u 23. izdanju Sportskih igara mladih sveukupno sudjelovati oko 170.000 djece. Finalna će se natjecanja (na razini Hrvatske) odigrati koncem lipnja u Savudriji, a međunarodna završnica tijekom kolovoza – u Splitu.

Otvaranje Sportskih igara mladih upriličeno je na Trgu bana Josipa Jelačića, u Zagrebu. Oko šest tisuća klinaca iz 16 hrvatskih gradova ''okupiralo'' je središte Zagreba. Prije paljenja plamena (učinio je to – Viktor, maskota natjecanja) i intoniranja himne igara, ozračje su ''nabrijali'' Zaprešić Boys-i, izvodeći popularne navijačke budnice.

Video-porukom iz Madrida (objavljenom na video-zidu) skupu se obratio i najbolji nogometaš svijeta, Luka Modrić. On je jedan od veleposlanika Sportskih igara mladih. Uz njega to su i Predrag Mijatović, kao najdugovječniji ambasador, pa Slaven Bilić, Goran Ivanišević, Franz Beckenbauer, David Beckham, Lennart Johansson, Zlatko i Niko Kranjčar, Rade Šerbedžija, Milan Bandić...

Igre se održavaju pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog odbora, te FIFA-e. Počasni pokrovitelji ove manifestacije su predsjednica Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatskog Sabora i predsjednik Vlade Republike. Svake igre imaju i svoju temu. Ovogodišnja je – sigurnost djece u prometu. Stoga se na skupu, kao izaslanik Vlade, pojavio i ministar unutrašnjih poslova, Davor Božinović.

- Iskreno, kada smo prije 23 godine krenuli u ovaj projekt nismo niti sanjali da će doseći ovakve razmjere. Danas igre otvaramo u Zagrebu, na najvećem trgu, a masovnošću smo postali najveća amaterska manifestacija na svijetu. Drago mi je što su naše ideje opće prihvaćene, jer sport je jedina prava alternativa pošastima koje vrebaju djecu – istaknuo je predsjednik Sportskih igara mladih, Zdravko Marić.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo