Sport Ostalo

hvale vrijedno

Na Kinzeiološkom fakultetu u Splitu predstavljen projekt 'Sportom protiv nasilja i isključenosti'

hvale vrijedno

Kineziološki fakultet u Splitu jedini je u Hrvatskoj – i jedna od samo devet organizacija u Europi - koji sudjeluje u međunarodnom projektu „Sportom protiv nasilja i isključenosti“. Riječ je o projektu financiranom u sklopu EU programa Erasmus+ Sport koji je službeno predstavljen u prostorijama fakulteta u Teslinoj ulici. Cjelokupna mu vrijednost iznosi oko tri milijuna kuna, a glavni mu je cilj smanjenje nasilja i diskriminacije u društvu.

Pred punom učionicom projekt su predstavili voditeljica prof. dr. sc. Ana Kezić i njegov glavni istraživač prof. dr. sc. Zoran Grgantov, inače trener Ženskog odbojkaškog kluba Kaštela i redoviti profesor na KIFST-u. Grgantov je dočekan gromoglasnim pljeskom.

- Drago mi je što me studenti prve godine ovako pozdravljaju. Do treće godine to sve nestane – našalio se Grgantov i nasmijao sve prisutne studente, trenere te predstavnike splitskih klubova, saveza...

O projektu je rekao:

- Ne želimo zatvarati oči pred nekim negativnostima koje se pojavljuju u sportu i zato smo se i uključili u ovaj projekt. Sportom se možemo boriti protiv tih negativnih pojava. Cilj nam je prevenirati nasilje i socijalnu isključenost među mladima u sportu te poboljšati imidž sporta kako bismo zainteresirali mlade.

Grgantov je dodao što se do sada sve napravilo:

- Analizirali smo stanje, definirali potrebe i potrebne kompetencije, anketirali djecu u školama i klubovima, izradili nastavne programe, a u svibnju i lipnju održat ćemo i predavanja za trenere i studente s ciljem testiranja kvalitete tih nastavnih materijala. Želimo kvalitetno informirati djecu i roditelje o radu sportskih kubova, organizirati okrugle stolove, konferencije...

Projekt na engleskom jeziku nosi kraticu SAVE (Sport Against Violence and Exclusion), a u njemu sudjeluje devet partnerskih organizacija iz sedam europskih država. Osim Hrvatske, još iz Litve, Italije, Španjolske, Austrije, BiH i Srbije.

Osim Grgantova, jedan je od članova projektnog tima i prof. dr. sc. Dražen Čular, inače izvanredni profesor na KIFST-u, koji je naglasio da je projekt s digitalnog aspekta moderan i inovativan te da će svi zainteresirani moći aktivno sudjelovati. Također je i premijerno prikazao promotivni video u kojem su podršku projektu dali i poznati sportaši poput taekwondoašice Matee Jelić, plivačice Dine Levačić, nogometaša Hajduka Hamze Barryja i odbojkašice Kaštela Elene Vukić. Projekt se, dakle, zakotrljao. Nadajmo se da će na tom putu „pregaziti“ nasilje u sportu.

 

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo