Sport Ostalo

ususret suprebolu

Naslovnice puni igrama na terenu i skandalima izvan njega: ovo je priča o Tomu Bradyju, suprugu jedne od najljepših žena svijeta i najboljem igraču američkog nogometa u povijesti

ususret suprebolu

Još nekoliko dana ostalo je do 53. izdanja Superbowla. Posljednje utakmice sezone u NFL-u, američkoj ligi američkog nogometa. Svaki Superbowl nosi novi spektakl, nove rekorde gledanosti, rekorde u potrošnji i cijeni reklama, jedino što je, naizgled, konstantno jesu New England Patriotsi i njihov quarterback Tom Brady.

Često slušamo o 'filmskim životnim pričama', nerijetko neutemeljenim, ali kada govorimo o Tomu Bradyju, onda takva konstatacija ima snažno uporište. Izabran kao tek 199. izbor na draftu trebao je biti tek jedan od mnogih prolaznika u NFL-u, samo broj kojeg se neće sjećati ni najzagriženiji fanovi ovog sporta. Ipak, sudbina i najveći trener svih vremena, Bill Belichick imali su drugačije planove.

Prva sezona donijela je Bradyju kao tek četvrtom izboru na svojoj poziciji. jedan ulazak s klupe, tri bacanja i sveukupno šest osvojenih jardi. Ne biste rekli da će taj momak postati najveći, je li tako? No, teška ozljeda Drewa Bledsoa, velike zvijezde lige, u drugoj utakmici sezone naglavce će okrenuti momčad, život Toma Bradyja, ali i sport. Veliki Bledsoe, nekadašnji prvi izbor drafta, čovjek oko kojeg se sve vrtjelo, sigurno nije slutio da će mu to biti posljednje što je odigrao za svoju momčad. Ni prve dvije Bradyjeve utakmice nisu dale naslutiti da je on - TAJ. No, kada je, kako se kod nas kaže 'uhvatio ruku', pobjede su se počele nizati, a Patriotsi su od momčadi bez velikih ambicija postali strah i trepet lige. U svojoj prvoj pravoj sezoni, Brady je na koncu trijumfirao pobijedivši St.Louis Ramse, momčadi s kojom će se sastati i u ovogodišnjem velikom finalu (Ramsi su se preselili/vratili u Los Angeles).

Presjek prve sezone Toma Bradyja presjek je njegove karijere. Kada nešto zgrabi, ne pušta dok ne odvede do kraja - do pobjede. Raditi analizu svake odigrane sezone bio bi predug i besmislen posao, pokušat ćemo vam objasniti što ga, osim neupitne igračke kvalitete, čini najvećim.

Tom Brady ljubiteljima ovog sporta postao je njegova personifikacija. Čak i oni koji o američkom nogometu ne znaju ništa, čuli su za Bradyja. Nabrajati sve rekorde bio bi jednako besmislen potez kao i analizirati svaku sezonu, ali spomenimo samo najvažnije. Najviše nagrada za najkorisnijeg igrača Superbowla, najviše nastupa u finalu lige, najviše bacanja za polaganja (regularna sezona i doigravanje) i mnogi drugi. Ipak, ono što ga odvaja od svih ostalih jest pobjednički mentalitet, kontroverzno ponašanje na terenu, a ni varanje na terenu nije mu strano.

Brady je, naime, uoči utakmice Patriotsa i Indianapolis Coltsa naredio da se lopte s kojima se trebalo igrati malo ispušu da bi lakše mogao ostvariti svoje zamisli. Bio je to jedan od najvećih skandala u povijesti sporta, Brady je za iduću sezonu kažnjen s četiri utakmice neigranja, Patriotsi su morali platiti milijun dolara kazne, ali glavni cilj je ostvaren. New England je u konferencijskom finalu razbio Indianapolis, a u velikom finalu pali su i Seahawksi. Sramotan potez Bradyja naišao je na osudu velikog dijela javnosti, ali junak ove priče izašao je još jači i nakon ove afere. Na teren se, pogađate, vratio pobjednički i dokazao da do pobjeda može i bez varanja.

Van terena Brady je, mora se reći, možda i veća zvijezda nego na njemu. Prijateljstvo s političarima, lijepe žene, skandali, gostovanja u filmovima i serijama stvorili su od Bradyja jednog od najpopularnijih ljudi u SAD-u. Svoju je zaručnicu, glumicu i model Bridget Moynahan ostavio za vrijeme trudnoće, a srodnu dušu pronašao je u slavnoj brazilskoj manekenki Gisele Bundchen. Bivša djevojka Josha Harntnetta i Leonarda di Caprija sreću je pronašla upravo uz Bradyja, i baš kao što je uspješan u američkom nogometu, Brady je sa svojom suprugom na popisu najpoznatijih i najslavnijih parova današnjice.

Svesti priču o Tomu Bradyju u jedan novinski tekst vrlo je težak i nezahvalan posao. Čovjek o kojemu bi se dale napisati knjige za koji će dan nastupiti u svom devetom Superbowlu i tražiti šesti naslov prvaka. S 41 godinom na leđima nema namjeru prestati baviti se sportom, a s obzirom na rezultate koje postiže, zaista bi bila šteta da to napravi. Pred Bradyjem, Patriotsima i Belichickom još je puno izazova, a junak ove priče sigurno će htjeti postaviti nove rekorde koje još nije uspio, dodatno se udaljiti pratnji u onima koje već drži, a svijet će gledati najvećeg svih vremena s posebnom pozornošću. I vjerujte, tko god pobijedio u nedjeljnom finalu, glavna priča bit će Tom Brady, čovjek koji je promijenio sport.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo