Sport Ostalo

tradicionalan izbor 'slobodne'

Sportsko ime Dalmacije: biramo najboljeg sportaša, sportašicu, momčad i ekipu

tradicionalan izbor 'slobodne'

Ljudi evo nas opet... Početak je godine, a mi se u našem tradicionalnom izboru za najbolje sportaše u Dalmaciji još jednom prisjećamo onoga što smo vidjeli i čemu smo pljeskali u protekloj godini.

Stoga, pomozite nam da zajedno izaberemo najbolje u našim tradicionalnim kategorijama, biramo najboljeg sportaša, sportašicu, momčad i ekipu. Zadatak vam je lagan, samo ispunite imena onih za koje smatrate da trebaju ponijeti laskavu titulu najboljega i pošaljite na istaknutu adresu.

Mi vam nudimo “nominirane” u pojedinim kategorijama, a ukoliko vjerujete da smo nekoga “preskočili”, da još netko zaslužuje vaš glas, a da nije na spomenutoj listi, slobodno dodajte i njegovo ime uz obrazloženje, rezultat zbog kojeg vjerujete da je baš on ili ona taj. Uvjet je, kao i svake godine, da se radi o sportašu ili sportašici koji su u protekloj sezoni bili članovi dalmatinskih klubova.

Kraj godine obilježilo je osvajanje Davis Cupa

U ovom uvodnom tekstu možemo samo početi podsjećati na ono što se događalo u protekloj sezoni.  Puno je bilo velikih ostvarenja dalmatinskih sportaša, kraj godine bio je nekako podređen i posvećen tenisačima koji su osvojili Davis Cup, zadnji u ovom formatu. Naši su junaci pobijedili Francusku na njihovom terenu u Lilleu i uzdignutih se ruku vratili kući, a svoje je ruke na pehar stavio i Mate Pavić, naš specijalist za igru parova.

I ne samo to, Mate je s partnerom Oliverom Marachom godinu završio kao prvi na listi parova, a 21. svibnja došao je i na prvo mjesto igrača parova. Kapa do poda majstore. Osvojio je pet turnira u konkurenciji parova među kojima i prvi Grand Slam sezone -Australian Open.

Vaterpolisti Juga opet su dominirali u domaćim bazenima, dok ih je u polufinalu Lige prvaka zaustavio moćni Pro Recco s 9:8. U Makarskoj je prošle godine buknuo mali nogomet, Apfel Novo Vrijeme prvak je Hrvatske, ušli su i u Ligu prvaka, samo im je Split Tommy “ukrao” Kup, zahvaljujući tome eto i Splićana u konkurenciji za Sportsko ime Dalmacije. Kao i Duje Bajrušovića kao Apfelovog glavnog igrača, najboljeg malonogometaša Hrvatske. 

Fešta pod jedrima

Zablistali su i zadarski jedriličari, Šime Fantela odvojio se od svog dugogodišnjeg partnera Igora Marenića te je s bratom Mihovilom u Danskoj postao svjetski prvak u klasi 49er. 

Hrpu medalja, među kojima i dvije svjetske, upucao je Josip Gorša, član SD Dalmacijacement, a medalja puna borša.

Da su Dalmatinke žestoke cure potvrđuje i naš izbor u kojemu dominiraju djevojke u borilačkim sportovima. Matea Jelić opet je iza sebe imala odličnu godinu, I jedna zanimljivost, za povijest - Daria Obratov plasirala se na Zimske olimpijske igre u sanjkanju... Svakako doseg vrijedan pažnje, iz Splite na ZOI, pa makar je tamo bila “tek” 27., nije baš da se Splićanke svako malo plasiraju na Zimske olimpijske igre.

Nogometašice Splita osvojile su Kup Hrvatske i bile druge u prvenstvu... 

Na koncu ćemo zbrojiti glasove čitatelja i glasove žirija te odgonetnuti tko je najbolji u pojedinoj kategoriji. A žiri će dodijeliti i posebna priznanja mladim nadama kao i posebno priznanje “Dalmatinac u svijetu”. Eto, pratite nas i glasujte. Uskoro ćemo doznati tko su najbolji u Dalmaciji. Izađite na izbore, podržite šampione.

 

Nominirani

Sportaši:

1. MATE PAVIĆ - tenis

2. PETAR GORŠA - streljaštvo

3. TONI KANAET - taekwondo

4. LOVRE BREČIĆ - taekwondo

5. DUJE BAJRUŠOVIĆ - futsal

6. ANTONIO PLAZIBAT - kickbox

7. TONI  ČATIPOVIĆ - kickbox

8. PETAR MILAS - boks

9. HRVOJE MARINOVIĆ - kuglanje

10. LUKA LONČAR - vaterpolo

11. STIPE ŽUNIĆ - atletika

12. MARIN MOGIĆ - plivanje

Sportašice:

1. MATEA JELIĆ - taekwondo

2. BARBARA MATIĆ - judo

3. HELENA JURIŠIĆ - kickbox

4. LUCIJA BILOBRK - tajlandski boks

5. MARIJA MALENICA - kickbox

6. DARIA OBRATOV - sanjkanje 

Momčadi:

1. JUG - vaterpolo

2. Braća FANTELA - jedrenje

3. NOVO VRIJEME APFEL - futsal

4. SPLIT TOMMY - futsal

5. NADA - ragbi

6. MERTOJAK - kuglanje

7. MLADOST (KL)  - odbojka

8. AK DUBROVNIK RACING - automoto

Ekipe:

1. SPLIT - nogometašice

2. SPLIT - košarkašice   

3. MARINA KAŠTELA    odbojkašice

4. NADA - ragbijašice

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo