Sport Ostalo

crno-bijela polja

I Indijci vole Zadar: Čuli smo da je Modrić odavde pa smo i radi toga došli igrati

crno-bijela polja

Slavljenički 25. međunarodni šahovski turnir Zadar Open, potvrdio je svoje mjesto na svjetskoj “crno – bijeloj” ploči, 154 igrača iz 22 federacije sudjelovalo je na turniru koji godinama slovi za jedan od jačih.

Neponovljiv i jedinstven igrački uzorak proveo je sedam zadarskih prosinačkih dana u borbi dostojnoj najvećih antičkih kroničara. U tom čudnovatom mnoštvu bilo je devet velemajstora, dvadeset međunarodnih majstora i nekoliko vrhunskih mladih igrača, koji su uz veliki broj odličnih kadeta i prekaljenih veterana ovom turniru dali posebni pečat. Na svijetu je puno velikih, poznatijih i bogatijih šahovskih turnira, ali ni jedan se ne može podičiti duhom kakvog njeguje Zadar Open.

Najveće zasluge za to ima duša ovog turnira, Veljko Šagi, čovjek koji je praktički 24 sata bio na raspolaganju, ne samo igračima, nego i medijima.

– Nama koji smo cijelu godinu pripremali turnir najveće su pohvale stigle od igrača koji nisu imali ni najma nju za mjerku, jer smo uložili dosta truda da sve bude na mjestu. Njihove čestitke te divljenje našem Zadru i njegovim ljepotama, koje su u slobodno vrijeme mogli vidjeti, veliko su priznanje za posao koji naoko izgleda kao “običan dan u uredu”, međutim, priča ima svoju širinu i dubinu. Nisu u pitanju samo potezi na šahovskoj ploči, nego je valjalo posložiti sve da igrači sačuvaju energiju za mečeve koji su ispred njih. Ono što nikako ne smijem zaboraviti jest činjenica da smo nastavili tradiciju koju su započeli iznimno značajni šahovski radnici Stanislav Maroja i Bruno Fuzul – veli Šagi senior.

Gledati onako sa strane stječe se dojam kako to i nije nekakav posao, jer šahisti sami po sebi nisu neke zahtijevne osobe, oni su u svojem svijetu...

Ali, ako i najmanja sitnica nije dovedena do savršenstva, sve lakoćom padne u vodu. K tomu, Zadrani su 25 godina “unutra” i o njima se sve zna, onda ne čudi što svake godine dolaze neki novi ljudi vidjeti kako to izgleda u gradu u kojem se ova drevna igra prema nekim zabilježbama igra od 1385. godine.

- Mi nudimo i tu posebnost naše prošlosti čime se rijetki mogu pohvaliti, zato Zadar Open ima veliki ugled u svijetu. Osobno, 21 godinu sam unutra, nekad kao igrač, danas sudac na turniru i uvijek doživim isto – oduševljenje sudionika! Eh, to je ono što nas stalno tjera da budemo sve bolji. Istina, dugo godina smo bili turnir broj jedan u regiji, međutim, uvelike su ojačali Sarajevo i Zagreb, uglavnom po broju igrača, ali prema njihovom rejtingu držim da smo i dalje u samom vrhu. Svi hrvatski velemajstori su barem jednom igrali u Zadru – podsjetio je Franko Martinović.

Uvijek je lakše organizirati prvi turnir, ali idućih 24... Stvarno moraš biti poseban da “vrijeme za partiju” ne iscuri.

– Ne znam kako bismo sve ovo odrađivali da nije Grada Zadra i Turističke zajednice Zadar, kao i gradske prijevozničke tvrtke Liburnija. Ali, pronađe se i poneki sponzor, istina u manjoj mjeri, međutim, ako vam zadarski hoteli za sudionike ponude niže cijene, onda je to velika stvar za nas organizatore. Kad na sve pridodamo činjenicu da uz dva seniorska turnira imamo i “turnirić”, to praktički znači da imamo igrače od četvrte do 94. godine. I još nešto, naš turnir uživo se pratio u svim zemljama sudionicama, znači 27 stolova i svaki potez gledao je cijeli svijet. Portali, napose oni šahovski, pomogli su nam da dodatno motiviramo igrače za dolazak u Zadar – veli Franko Šagi junior

Zadranima se ove godine kao problem pojavila činjenica da u isto vrijeme svoje nacionalno prvenstvo imaju Slovenija, Austrija i Njemačka odakle su godinama stizali najbolji, ali ni to ih nije izbacilo iz ravnoteže, jer su stigli novi šahisti sa svih kontinenata i iz brojnih zemalja. Primjetan je veliki broj Indijaca, njih čak 11 stiglo je na poprište zadarskog turnira u Hotel Kolovare....

– Nekako su stidljivo krenuli prije dvije godine, imali smo samo jednoga Indijca, a dobro se zna kako je to njihov nacionalni sport, uostalom bili su svjetski prvaci. Onda se od tog prvoga sudionika pokrenula pozitivna priča pa se i drugima Zadar učinio jako zanimljivim – veli Martinović.

Nagradni fond turnira iznosi deset tisuća eura, od čega dvije tisuće ide prvoplasiranom na A-turniru, ostalo, odnosno veći dio otpada na “prvu grupu”, dok je jedan dio odvojen i za sudionike B–turnira. Ono što čini specifičnost turnira je Zadar Chess Open, naime, radi se o pravilu koje je uvedeno prošle godine, a to je da šahisti za vrijeme igre ne smiju ponuditi remi.

– Takvo je pravilo rijetko u svijetu, a u Hrvatskoj smo jedinstveni po tome – zaključio je Veljko Šagi.

Novac nije bio presudan za dolazak Indijaca, jer kako su nam kazali njima je na prvome mjestu izazov kojeg su pronašli baš u Zadru.

– O turniru smo čuli sve najbolje, ne samo od našeg kolege koji je u Hrvatskoj bio prije dvije godine, nego kroz naše odlaske u druge zemlje. Svi pričaju lijepo o Zadru, koji uz šahovski turnir nudi i mogućnost obilaska grada koji ima posebnu priču. Odlično su prožeti povijest i moderno doba, uostalom, čuli smo da je Zadar bio proglašen najboljom turističkom destinacijom i da je u ovom gradu svoju nogometnu karijeru započeo Luka Modrić, najbolji nogometaš svijeta. Domaćini su nam puno pričali o košarci koja je u vašoj zemlji počela upravo na ovim prostorima. Zapravo, znam da je naš grad domaćin u biti sportski grad, čemu pripada i šah – srdačno je govorio Jena Rakesh Kumar i hitro odjurio za stol kako bi odigrao važnu partiju, pa čak nije mogao pričekati dolazak fotografa.

Pojasnio nam je kako se i ne voli baš slikavati, nego mu je milije biti uz šahovske figure.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo