Sport Ostalo

crowdfunding

Pomozimo splitskim šampionima da odu na turneju u Škotsku!

crowdfunding

Zadnji put na turneji su bili prije 42 godine. Prvi i zadnji put. U Australiju i Novi Zeland. Već pogađate, ili barem naslućujete, o kojem se sportu radi. Dočim je Novi Zeland u điru. Nezahvalni i bahati, kakvi već jesu, odlučili su nakon 42 godine otić' na novu turneju. Nikad im dosta. Ovaj put na Otok, u postojbinu ragbija. U Škotsku. Hrabra Nadina srca žele piti znanje na izvoru ragbija.

Lijepo zamišljeno, sve dobro isplanirano i posloženo, ali – para nema. Nadini su amateri, u klubu je viša trofeja i titula nego kuna. A tih pet dana u Škotskoj pitaju para. Fali 7.000 dolara. Niti Sir Oliveru ova cijena nije sitnica.

Kako su naučeni da u čekanju pomoći i društvenih sredstava nema vajde i da bi po tome škotski ragbi i dalje gledali samo putem internetskih streamova, u Nadi su smislili i pokrenuli crowdfunding akciju u kojoj svi možemo sudjelovati i svojim donacijama pogurati splitske ragbijaše prema Glasgowu.

Na platformi Indiegogo utipkajte "Nada rugby" i sve što morate još uraditi je ubaciti koji dolar u kasicu. Dolar, pet, sto, koliko tko ima i koliko može. Uostalom, Nada je svoju akciju i nazvala "Dolar po dolar – Škotska".

- Kroz priču u klubu došli smo do toga da Nada nikad nije išla na Otok, u postojbinu ragbija, pa smo rekli da bi seniori morali poć' tamo i vidit kako izgleda svijet profi ragbija. Kako dogodine slavimo 60 godina postojanja kluba učinilo nam se da bi to bio najbolji način da obilježimo godišnjicu – začetke ideje otkriva nam Luka Bjelanović, sportski direktor kluba.

Išlo bi se 6. veljače, povratak bi bio desetog. Pet velikih dana za Nadu.

- Naši igrači su amateri, ovo bi im bila nagrada. I motivacija za dalje. Neka vide što je ragbi u svijetu, kolika mu je popularnost. Da to nije Hrvatska gdje dođe 200 ili 500 ljudi na utakmicu, neka vide 80.000 navijača na stadionu. Da se do kraja zakače na ragbi, ostanu u klubu i nakon završetka igračke karijere, kao veterani, sponzori, volonteri... Da ostanu dio naše ragbijaške obitelji – kaže Luka koji je i sam član Nadine familije "cijeli život".

Nadina obitelj rasuta je po cijelome svijetu, prve donacije uplatili su upravo bivši igrači kluba.

- Još tamo 1976. godine klub je bio u Australiji i Novom Zelandu, o toj turneji se još priča... Nadamo se da će se i ova u Škotskoj isto tako dugo prepričavati, valjda nećemo opet morati čekati toliko godina do nekog novog gostovanja...

Treba skupiti 7.000 dolara. Išlo bi se autobusom do Zagreba, pa avionom preko Amsterdama za Glasgow. U prva dva dana crowdfunding akcije skupilo se 1.800 dolara, u prijevodu, pomogli ste da naši ragbijaši dođu do – Zagreba. Sad ih moramo prebaciti na Otok. Svakim sljedećim dolarom oni su koji kilometar bliže Škotskoj i ostvarenju svojih snova.

I trener Ivan Rešetar poziva svih da se uključe u akciju:

- Veliko hvala ljudima koji su već uplatili, kao i svima drugima koji su nam pomagali i prije ove akcije. Ima ih dosta, neću ih nabrajati pojedinačno da ne bih nekoga zaboravio i tako uvrijedio. Hvala svima koji su nam pomogli na bilo koji način, svaka kuna je dobrodošla nama amaterima.

Akcija "Dolar po dolar – Škotska" je u svom šestom danu, možemo je i nazvati "Kilometar po kilometar – Škotska", jer svaka vaša donacija, makar i ona najmanja, približava Nadu Škotskoj za poneki kilometar. Uplaćuju već bivši ragbijaši, uplatio je i izbornik reprezentacije Milan Jelavich.

- Ideja da odemo u Škotsku je došla od bivšeg igrača Nade i kapetana reprezentacije Tonća Buzova. On je u Škotskoj ostao živjeti i trenirati jedan klub. Ideja je da to ne bude izlet nego pet dana punih pravog ragbija – otkriva Rešetar i dalje pojašnjava što bi sve stalo u tih pet dana ragbija:

- Odigrali bi dvije utakmice, jednu protiv Tonćevog kluba Hillhead/Jordanhill RFC, a drugu kontra Whitecraigs, studenata koje on trenira. Pokušavamo dogovoriti trening s profesionalnom momčadi Glasgow Warriros, to sve Tonći organizira, a i gledat ćemo uživo utakmicu "Šest nacija" između Škota i Iraca u Edinburghu. Pet dana za pamćenje!

Ali, fali love, tipična hrvatska (sportska) priča. Da su čekali da ih se netko sjeti ne bi se ni za sto života mrdnuli dalje od Slovenije na zapadu i Beograda na istoku. Pa su sami smislili kampanju.

- U hrvatskom sportu svi imamo problema s financijama. Osim nogometa i jednim dijelom košarke sve drugo je amaterizam. Pala nam je ideja da idemo na crowdfunding, tim prije što su ragbijaši zagrebačke Mladosti to već jednom uspješno napravili – kaže Ivan.

Snimili ste i promotivni video u "Braveheart bojama Škotske", da motivirate ljude, malo to pogurate?

- Marin Bubrić i ja došli smo na tu ideju. Marin je angažirao prijatelje, veliko hvala Damiri Kalajžić koja je našminkala kapetana Krešu Ćorića, hvala i Brunu Biloniću i Josipu Gusiću koji su nam besplatno pomogli realizirati video. Ne samo da nam ni kune nisu naplatili za svoj rad nego su prvi uplatili donaciju! Video se može vidjeti na linku, motivi su s terena, cijela priča je obojana Škotskom – kazao je Ivan.

Nada slavi 60 godina postojanja. Pomozimo našim ragbijašima da ostvare snove i prvi put u klupskoj povijesti odu na Otok, u postojbinu ragbija. Da igraju i treniraju s profesionalcima. Čekaju već 42 godine. Nemaju novca, ali ga zato mi imamo. Netko manje, netko malo više. Bitno je da nas bude. Uostalom, vrijeme je darivanja.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo