Sport Ostalo

avanturistički duh

Entuzijasti koji grade staze: Lovel Matijaš slavio više nego da je dobio na lotu

avanturistički duh

Na Enduro Perun biciklističkoj utrci održanoj u okolici Omiša i Dugog rata u seniorskoj kategoriji pobijedio je Lovel Matijaš, drugi je bio Marin Bareta, a treći Ivan Petošić, dok je pobjednik utrke u juniorskoj kategoriji Marko Vuković, drugi je Ljubomir Paro, a treći Roko Đukić.

Svi oni su osvojili vrijedne nagrade Mufflon Bicycles Bikes & Travel. Iza Enduro Perun utrke stoji grupa brdsko-biciklističkih entuzijasta koja gradi staze i radi na razvoju sporta u srednjoj Dalmaciji, pod nazivom Coast Riders. Utrka se odvila u okolici Omiša i Dugog Rata, s rutom duljine od 21 kilometra.

Format utrke je “enduro”, tj. vrijeme se mjeri na 3 tehnički zahtjevna spusta, dok transferi između spustova imaju vremenski limit u kojem ih vozači moraju popeti. Na taj način vozači se suočavaju s izazovom zadržavanja koncentracije i snage na zahtjevnim spustovima, nakon vožnje napornim usponima. S obzirom da je utrka rekreativnog duha, odabra ni su lakši spustovi i usponi, kako bi više ljudi imalo mogućnost sudjelovati.

Cilj utrke je populariziranje područja Omiša i okolice kao izvrsne brdsko-biciklističke destinacije te okupljanje i povezivanje domaćih i stranih vozača. S obzirom da se utrka odvija u vrijeme kada završava brdsko-biciklistička sezona, te na sjever dolaze već hladnija vremena, vozači imaju priliku voziti tehnički zahtjevne spusteve i družiti se u ugodnim i sunčanim vremenskim uvjetima u Dalmaciji.

Enduro Perun utrka mogla bi zauzeti slično mjesto i vrijeme jednom godišnje, a u međuvremenu organizatori nastavljaju s izgradnjom staza i organiziranjem događaja s ciljem razvoja brdskog biciklizma, te okupljanjem novih vozača.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo