Sport Ostalo

Osmi Split chess open

Crno bijela polja: petogodišnji Čeh na Brdima vukao poteze, a još ne zna ni pisat

Osmi Split chess open

U Splitu je u organizaciji Šahovskog kluba Brda održan osmi po redu “Split Chess Open”. Međunarodni šahovski turnir i ove godine okupio je veliki broj igrača iz Hrvatske i inozemstva, a bilo ih je čak 177 iz 21 zemlje svijeta! A uz same šahistice i šahiste, u grad pod Marjanom došli su i članovi njihovih obitelji, pa je u Splitu desetak dana boravilo oko 400 ljudi.

Nakon velikih borbi pobijedio je hrvatski velemajstor Robert Zelčić iz Zagreba, ispred dvojice Riječana, Svena Tice i Darka Dorića. Zelčić je posljednjih godina bio u igračkoj krizi, a upravo je Split Open označio kao prekretnicu i povratak u vrh domaćeg šaha. Igrao je sigurno, i vodio od početka do kraja turnira.

U posljednjem kolu šansu da mu preotme imao je mladi Sven Tica koji mu je čak i odbio remi, da bi se za par poteza predomislio, pa je partija ipak završila bez pobjednika. Tako je Zelčić osvojio prvo mjesto, nagradu od 1.500 eura, pobjednički pehar i plasman na Zatvoreno prvenstvo Hrvatske. Naime, Split Open je i kvalifikacijski turnir za Zatvoreno prvenstvo Hrvatske na kojem nastupa naših 12 najboljih igrača.

Li Di

Prava atrakcija splitskog turnira bio je nastup dvoje Kineza. Tako je međunaordni majstor Li Di iz daleke Kine došao s danom zakašnjenja i propustio prvo kolo. U preostalih osam partija pobijedio je u šest, a ramizirao dvije i na kraju osvojio šestu nagradu. Usput je osvojio i brzopotezni turnir s impresivnih 11 iz 11!, i tako završio nastup u Splitu bez izgubljene partije!

Stepan Kroulik

Na turniru je nastupilo čak 40 djece mlađe od 16 godina, a najmlađi sudionik ikada na splitskim turnirima bio je Stepan Kroulik. Petogodišnji dječačić iz Češke sve je oduševio borbenošću u partijama, a posebno je zanimljivo da Stepan još ne zna pisati, pa mu je poteze u formularu pisao - tata.

Ivona Purgar

Na turniru je igralo 20 šahistica Osim samih šahista, sala u hotelu Zagreb bila je puna splitskih ljubitelja šaha koji su sa zanimanjem pratili turnir. Najviše je gužve uvijek bilo oko partija Ivone Purgar, hrvatske reprezentativke i mlade profesorice matematike.

Robert Zelčić

Zelčić je osvojio 7,5 bodova iz 9 partija. Pobijedio je u 6, a remizirao 3 partije i u svom prvom nastupu na splitskom turniru podigao pobjednički pehar. Zelčić je, za one koje ne znaju, višestruki prvak Hrvatske, prvak Europe u brzopoteznom šahu 2006. godine, osvajač više od 50 međunarodnih turnira...

Tino Bolanča Šta sad povući...? Desetogodišnji Tino član je šahovske škole Šahovskog kluba Brda, a osvojio je tri boda. Nije ga baš išlo u početku turnira, ali je onda dobio dodatnu motivaciju. Naime, mama i tata obećali su mu, ako osvoji najmanje 3 boda na turniru, igricu za Playstation. E, više nije bilo zezanja! Tino je “krenuo”, naredao dvije pobjede i dva remija, ostala je samo dilema, koju igricu odabrati...

Fešta u klubu

Nakon turnira, što je več tradicija, u ŠK Brda u Šimićevoj ulici održi se završna fešta Split Open-a. Kao i svake godine, klub je bio prepun šahista, došla je i muzika, feštalo se do dugo u noć..

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo