Sport Ostalo

Za Wembley protiv Joshue

Talentirani splitski Torcidaš pomaže slavnom Povetkinu: Bit će mi to dobar pokazatelj da vidim gdje sam, jer on je boksač svjetske klase

Za Wembley protiv Joshue

Talentirani splitski boksač Petar Milas (22) dobio je veliko priznanje - putuje u Moskvu gdje će tri tjedna sparirati slavnom Aleksandru Povetkinu koji se priprema za meč protiv Anthonyja Joshue 22. rujna na Wembleyu! Povetkin je nominalno prvi izazivač Britancu koji brani četiri titule u teškoj kategoriji (WBA, IBF, WBO i IBO) i kao jednog od sparing partnera u pripremi za taj okršaj odabrao je baš našeg lava.

- Povetkinov tim prati mlade borce i smatraju da je Petar idealan za sparing partnera jer je sličnih proporcija kao Joshua. Javili su se našem menadžeru i pristali smo bez razmišljanja - kaže nam Milasov trener Ivan Duvančić koji sutra putuje sa svojim pulenom, a vraćaju se 14. rujna.

Povetkin (38) je ponajbolji boksač svijeta s omjerom pobjeda i poraza 34-1, a jedini poraz nanio mu je Vladimir Kličko prije pet godina. Povetkin je kao amater uzeo sve što se moglo uzeti - europsku i svjetsku titulu te naslov olimpijskog pobjednika - a kao profesionalac je već bio svjetski prvak u teškoj kategoriji, stoga je jasno da je njegov poziv čast i privilegij. No Milas je čvrsto na nogama.

- Drago mi je pomoći takvom borcu, ali to mi je nešto sasvim normalno. Kao da idem na kavu! Bit će mi to dobar pokazatelj da vidim gdje sam, jer on je boksač svjetske klase. Znam da sam tu negdje blizu njegove razine, samo to trebam potvrditi.

Kakav je plan, što vas čeka gore?

- Obično se rade sparinzi ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom, no vidjet ćemo kakav će biti njihov sistem. Što god zažele, moramo se prilagoditi. Zato i idemo tamo - kaže Duvančić.

A kakav je Povetkin boksač, pitamo Petra?

- On je malo niži i boksa na skraćenoj distanci, baš se moraš potuć' s njim.

Po čemu si sličan Joshui?

- Jedino po fizičkim predispozicijama. Nije baš da slično boksamo, ali smo slične građe. Koliko znam, Povetkinu će sparirati i Izu Ugonoh, renomirani borac, Nigerijac s poljskom putovnicom.

Hoćete li kao gosti prisustvovati borbi na Wembleyju?

- Moguće, ali 6. listopada Petar boksa u Njemačkoj pa ćemo vidjeti kako će nam se to uklapati u raspored. Ako nas pozovu, otići ćemo - veli Duvančić i tako nas uvodi u drugi dio priče, vezan za novi Milasov meč.

Podsjetimo, Petar je u lipnju u Münchenu obranio pojas međunarodnog prvaka svijeta u teškoj kategoriji IBO-a porazivši Talijana Francesca Pianetu jednoglasnom odlukom sudaca, a novi izazov čeka ga, kako vidimo, 6. listopada.

- Borimo se za upražnjenu interkontinentalnu WBA titulu, vjerojatno u Augsburgu. Protivnik je Francuz Newfel Ouatah, 32 su mu godine i ima omjer 15-2. To je prva titula ispod glavne WBA čime automatski postajete prvi izazivač WBA prvaku. Uz lobiranje menadžera sve je moguće pa za par mečeva možete boksati za jednu od pravih titula. Možda i protiv Povetkina, ako on porazi Joshuu i onda za obranu titule odabere Petra - pojašnjava nam Duvančić, dodajući kako je Petar favorit.

- Dobar je Francuz, viši od mene, ima dva metra, ali je premekan. Direktaš je. Pianeta se čini jači od njega, no to ću saznati tek kad uđem u ring - smatra Milas.

Duvančić će za kraj reći:

- Petar je čvršći od Francuza, no mi kao i svaki put imamo plan A, B i C. Morat ćemo više raditi ulaske. Ne bi trebalo biti problema, prilagodit ćemo se suparniku. Petar je protiv Pianete pokazao da je zreo za svoje godine. Bit ćemo spremni na sve.

Da se bori doma najradije bi na Poljud

Mnoge ljubitelje boksa u Splitu i Dalmaciji zanima kada će se Petar Milas tući doma, pred svojim ljudima?

- To je realno, ali za sada još nema dovoljno interesa. Naravno da bih se volio doma boriti.

Da možeš birati, gdje bi to bilo?

- Ha, na Poljudu, naravno! - k'o iz topa će Milas, član BK Torcida.

- Ali onda bi to moralo biti 40.000 ljudi, što je puno. Trenutno je realnija Spaladium Arena u kojoj vjerujem da se mogu boriti kroz godinu, dvije dana. Ma, sigurno ću se boriti doma, samo je pitanje kada.

Duvančić je dodao kako su s RTL-om potpisali ugovor na prijenos pet mečeva, dakle nakon okršaja u listopadu još će četiri Milasove borbe biti u programu te televizijske kuće.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo