Sport Ostalo

iznad mreže

Odbojkaške reprezentacije u borbi za nastup na Europskom prvenstvu: djevojke favoritkinje skupine, momci u nezavidnom položaju

iznad mreže

Hrvatska muška i ženska odbojkaška reprezentacija vraćaju se u akciju. U svibnju i lipnju igrali su Europsku ligu, potom i Mediteranske igre, a nakon kraćeg odmora opet su u pogonu jer kreću kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2019. godine. Odbojkaši vođeni izbornikom Ivanom Rančićem smješteni su u skupinu D s Portugalom, Albanijom i Austrijom.

- Sretni smo što nam se Ivan Raič vratio, on je nositelj igre. Odradili smo dobre pripreme. Ovo je bilo dugo ljeto, bili smo dva mjeseca na okupu. Zadovoljan sam pristupom svih igrača - kaže Rančić, čija je momčad pripreme odrađivala u Sloveniji i Španjolskoj.

- Skupina je najteža jer se tri ekipe mogu „potući" za prva mjesta. Favorit je Portugal koji je ulaskom u Svjetsku ligu pokazao da je ozbiljna reprezentacija. Jaka je i Austrija, ima igrače europske klase. No morat će se i oni potruditi da nas dobiju - poručuje Rančić.

Odbojkašice su u skupini B sa Švicarskom, Austrijom i Albanijom. Početak je to ere pod novim izbornikom Danieleom Santarellijem kojemu posao otežavaju ozljede Rene Sain i Nikoline Božičević.

- Favoriti smo, no to ponekad nije dobro. Ako budemo radili kako znamo, bit ćemo stepenicu iznad drugih. Ozljede su malo pomiješale karte na stolu, no imamo opcija. Posljednji treninzi donijet će zaključak.

Naša kapetanica Samanta Fabris slaže se kako je Hrvatska favorit skupine i dodaje kako atmosfera u svlačionici nikada nije bila bolja. Momci sutra gostuju u Austriji (20.15), a djevojke otvaraju također sutra u Zagrebu protiv Albanije (18).

Obje reprezentacije u kolovozu će odigrati po četiri utakmice, a onda u siječnju 2019. preostale dvije. Kod odbojkaša na Europsko prvenstvo prolaze pobjednici skupina i pet najboljih drugoplasiranih, a kod odbojkašica dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo