Sport Ostalo

počivao u miru

Odbojkaški svijet zavijen u crno: u 22. godini preminuo igrač Mladosti Ribola Kaštela

počivao u miru

Odbojkaški svijet probudio se danas s tužnom viješću – od posljedica srčanog udara preminuo je kolumbijski igrač Andres Felipe Ruiz.

Ta je vijest posebno odjeknula kaštelanskim zaljevom jer je Ruiz posljednje dvije sezone nastupao za Mladost Ribolu Kaštela.
On je prije točno mjesec dana napunio 22. godinu života.

- Ne znam što da vam kažem, ne mogu doći k sebi. Bio mi je jedan od najomiljenijih igrača koje sam trenirao u svojoj trenerskoj karijeri, a bilo ih je itekako mnogo – rekao je vidno šokirani Ivan Rančić.

Izbornika hrvatske odbojkaške reprezentacije i trenera Mladosti Ribole Kaštela vijest je dočekala na pripremama reprezentacije za kvalifikacije za Europsko prvenstvo koje otvaraju u srijedu protiv Austrije.

- Nema tko ga nije volio: od dvoranskog osoblja, do tajnika kluba, predsjednika, igrača… Bio je sjajan talent, igrač za velike stvari samo da je odigrao još jednu sezonu na dobrom nivou. Ovo je jednostavno nešto nevjerojatno…

Utučen nije samo Rančić. U crno su zavijeni svi njegovi suigrači iz Kaštela, a posebno rodna Kolumbija. Preko svog Facebook profila od Ruiza se oprostio dugogodišnji suigrač Jose Daniel Polchlopek, čiju objavu prevodimo:

- Danas je tužan dan, Bog je pozvao mog brata, nekog s kim sam dijelio voljeni sport toliko godina. Igrao sam s njim u Europi, u sedam godina u Bolivaru osvojili sve, dijelio sam s njim svako natjecanje. Nismo bili braća po krvi, ali za mene je uvijek bio poput brata, osoba koja je bila tu za mene kad mi je najviše trebalo. Nadam se da te Bog ogrnuo svojim plaštem i da sada igraš s velikima jer si ti bio veliki prijatelj, profesionalac i čovjek. Uvijek ću te nositi u srcu, brate, nikad te neću zaboraviti.

Inače, prije dvije godine Polcholpek je stigao u Kaštela na preporuku kolumbijskih trenera. Čim je došao, Polchlopek je savjetovao Rančića da dovede i Ruiza. Prvu godinu zajedno su osvojili prvenstvo, nakon toga je Polchlopek otišao u Grčku, a Ruiz je ostao. Imao je problema s ozljedama, no ipak je pružio zapažene igre koja je donijela Mladosti dugoočekivani Kup.

- Zvali smo ga 'Andrija' jer smo ga smatrali našim. On je došao ovdje, u stranu zemlju, kako bi se borio za sebe, kako bi uspio… Drugu sezonu bio je prilično 'sam', 'ajmo tako reći, jer je njegov sunarodnjak Polchlopek otišao, a on je znao samo španjolski jezik. Međutim, on se tako uklopio, baš sam se vezao za njega. S nama je bio dvije godine, a kao da je cijeli život – ispričao je Rančić.

Ruizu je ovo ljeto istekao dvogodišnji ugovor.

- Nedavno smo se čuli, razmišljali smo o tome da mu ponudimo da ostane još jednu godinu prije nego ode u veći klub, ali onda se dogodi ovo…

Prema neslužbenim saznanjima Ruizu je srce otkazalo kod kuće, dok je hitna pomoć stigla već je bilo prekasno. Zbog čega je tako mlado sportsko srce rano prestalo kucati obdukcija tek treba ustvrditi, ništa do sada nije davalo naznake.

- Znamo da je imao astmu, pa smo za njega vršili posebne kontrole, a u proljeću smo ga pazili zbog peluda. Kao i svakom igraču vršili smo intenzivne liječničke preglede i nikad nismo ništa pronašli što bi bilo rizično – začuđeno će Rančić.
Zatajenje srca u posljednje vrijeme postalo je sve češće kod sportaša i obično se događa u ljetnim mjesecima. Nedavno je preminuo talijanski nogometaš Davide Astori, uskoro će jedanaesta godišnjica od smrti španjolca Antonija Puerte – sve su to sportaši koji su uredno prolazili vrhunske liječničke preglede.

Mnogi se mogu usuditi pa kritizirati struku, ali se iznova uvijek pojavi slučaj u kojem ljudski faktor jednostavno nije mogao ni znati niti išta učiniti. Tako i u ovom slučaju svijet može postavljati stotinu pitanja ili se samo jednom duboko nakloniti ugaslom mladom srcu.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo