Sport Ostalo

di su talenti

Dalmacija na aparatima: na tri aktualna Europska prvenstva u veslanju, plivanju i atletici samo pet dalmatinskih sportaša

di su talenti

Ma ne može se poreć' da je Dalmacija pravi izvor sportskih talenata, ali isto tako i da se zadnjih godina događa niz loših stvari u regiji koja kao da sve lošije brusi te svoje talente.

U jeku je nekoliko velikih sportskih natjecanja, mahom kontinentalnih, u kojima je Dalmacija nekoć imala jake i brojne adute, a sada je tu negdje, u tragovima...

Na Europskom prvenstvu u veslanju u Glasgowu Hrvatska ima generalno malo predstavnika, samo tri posade, braću Sinković u dvojcu bez te Damira Martina u samcu i Luku Radonića u lakom samcu. Nitko od njih nije iz Dalmacije. A nekoć je Gusar sam znao puniti osmerce, sad, nemože ni samac, makar laki...

U istom je tom Glasgowu startalo i Europsko prvenstvo u plivanju. Rekao bi čovjek još jedan dalmatinski sport, voda, more, sunce... Slično kao i u veslanju, očekivalo bi se na ime tradicije da ima tu nekoliko predstavnika s juga Hrvatske, ali avaj. Samo jedan jedini, Marin Mogić iz splitskog Jadrana. A ukupno osam Hrvata, a zanimljivo niti jedna plivačica. I otplivao je momak rođen 1999. godine vrlo dobro, na 400 slobodno zauzeo je 14. mjesto među 36 plivača, nitko mlađi od njega nije bolje rangiran. Mogić je budućnost splitskog i hrvatskog plivanja, potencijalni sudionik Olimpijskih igara već u Tokiju, ali jedan jedini Dalmatinac u Glasgowu?

Nešto je bolje stanje u atletici, Europsko prvenstvo počinje u ponedjeljak u Berlinu, a Hrvatsku predstavlja rekordnih 22 sportaša. Među njima, četvero iz Dalmacije. Nije toliko kritično, ali nije baš ni za pohvaliti se. Dobra je stvar što su unutra bacači kugle Stipe Žunić i Filip Mihaljević koji već iza sebe imamu medalje na velikim natjecanjima. Tu su i dvije djevojke, žene, samouka maratonka Nikolina Šustić Stanković i mlada i perspektivna bacačica diska iz Orebića Marija Tolj. Zanimljivi poker Dalmatinaca, ali da se mogao naći još poneki, među 22 Hrvata, jest.

Kad sumiramo tri velika natjecanja u tri tradicionalno jaka dalmatinska sporta, plivanju, veslanju i atletici, od 34 hrvatska predstavnika samo je pet iz Dalmacije.

Zašto je tako? Loši trenerski kadrovi, loša infrastruktura, malo novca... Ako pitamo sad bilo koga od sportskih djelatnika u Dalmaciji zašto je tako, naći će niz opravdanja, a jako malo rješenja. Brojke su, ove sada, poražavajuće.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo