Sport Ostalo

vladari jajolike lopte

Na putu prema Tokiju: Novozelandski ragbijaši i ragbijašice svjetski prvaci u 'sedmici'

vladari jajolike lopte

Muška i ženska ragbi reprezentacija Novog Zelanda osvojili su naslove svjetskih prvaka u olimpijskom, ragbi 7 formatu na Svjetskom prvenstvu koje je u nedjelju završeno u San Franciscu i tako postale prve ekipe koje su uspjele obraniti naslove.

Posljednje svjetsko prvenstvo u ragbiju 7 održano je 2013. godine u Moskvi, a u San Franciscu su se ragbijaši po sedmi put borili za svjetski naslov, dok je ragbijašicama to bio treći nastup. Značajna razlika u odnosu na dosadašnja natjecanja je bila što je ovaj turnir bio bez grupne faze, već se od prve utakmice igralo na ispadanje, a u obje konkurencije se natjecalo po 16 reprezentacija.

Žene su s natjecanjem završile u subotu, kad su Novozelanđanke u finalu svladale reprezentaciju Francuske sa 29-0. U utakmici za 3. mjesto aktualne olimpijske pobjednice Australke nadigrale su reprezentaciju SAD-a sa 24-12. Na putu do drugog naslova svjetskih prvakinja Novozelanđanke su pobijedile reprezentaciju Meksika u prvom kolu (57-0) , Irsku u četvrtfinalu (45-0) te SAD u polufinalu.

Muška reprezentacija Novog Zelanda imala je znatno teži posao, a opasno im je prijetilo ispadanje već u četvrtfinalu, kad su unatoč isključenjima trojice igrača uspjeli nadigrati Francusku sa 12-7. Prethodno su u 1. kolu svladali Rusiju (29-5). 

U polufinalu su iznenađujuće svladali olimpijske pobjednike, reprezentaciju Fidžija sa 22-17. Iznenađenje se dogodilo i u drugom polufinalu u kojem je Engleska sa 29-7 pobijedila reprezentaciju Južnoafričke Republike, koja je bila prvi nositelj SP-a.

U finalu je Novi Zeland nadigrao Englesku sa 33-12, dok je u utakmici za 3. mjesto Južnoafrička Republika bila bolja od Fidžija sa 24-19.

Ragbi 7 je debitirao u olimpijskom programu na Igrama 2016. u Rio de Janeiru, a nalazi se i u programu Olimpijskih igara 2020. u Tokiju.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo