Sport Ostalo

ponos splitskog sporta

Marjan sjaji zlatnim sjajem: imaju neki tajni recept kako napraviti prvake

ponos splitskog sporta

"Lovre i Toni!" - uzvikivali su mladi članovi Taekwondo kluba Marjan u utorak ispred klupske trofejne sale na Blatinama (koja je prepuna medalja i pehara), na svečanom dočeku Lovre Brečića i Tonija Kanaeta, inače najboljih prijatelja, koji su s 22 godine osvojili prva mjesta na Europskom prvenstvu održanom u Rusiji.

Klinci su nosili transparent na kojem je pisalo "Lovre i Toni vi ste naš ponos." U uzvikivanju imena europskih pobjednika kratko ih je zaustavio dolazak Ane i Lucije Zaninović. Tada je nastalo još veće slavlje.

- Ovdje smo se do sada uglavnom sastajali zbog uspjeha ženskog djela ekipe, međutim ovoga puta je drugačija priča. Dok gledamo čak dva prvaka Europe, može izgledati da je put do njihovog uspjeha bio lagan. No, nije bilo tako. Hrvatska je ova europska zlata čekala 24 godine, nakon prvog europskog zlata u taekwondou Dragana Jurilja 1994. - kazao je Sandro Deak, tajnik TKD kluba Marjan, te istaknuo klupske uspjehe:

- Marjan ima 51 europsku, svjetsku i olimpijsku medalju. Od toga je 25 seniorskih, što govori da naši kadeti i juniori svoje uspjehe nastavljaju u seniorskoj konkurenciji, a taj prelazak u svim sportovima zna biti težak. Također, u zadnjih devet godina među 146 klubova, Marjan je nositelj 50 posto medalja s velikih natjecanja. Imamo jedinu svjetsku prvakinju u povijesti borilačkih sportova, te jedinu olimpijsku splitsku medalju u povijesti borilačkih sportova - Ana Zaninović je bila svjetska prvakinja 2011., a Lucija je osvojila olimpijsku broncu u Londonu. Sad imamo i dva europska prvaka.

Deak napominje kako bez podrške Grada Splita ne bi mogli godišnje ići na 40 turnira, iznjedriti kadete u juniore, juniore u seniore, i doći do vrhunskih rezultata.

Mario Negotić, gradski pročelnik za društvene djelatnosti tom prilikom je prenio čestitke i velike ozdrave gradonačelnika Andre Krstulovića Opare koji će europske prvake u četvrtak ili u petak svečano primiti u Banovini.

- Marjan je školski primjer kako klubovi moraju djelovati. Znate pretočiti kadetske medalje u seniorke. To znači da se radi sustavno, kontinuiran i stručno - rekao je Negotić.

Nenad Periš, predsjednik Splitskog saveza sportova, zahvalio je europskim prvacima što su dali razlog za slavlje, dodao je kako je malo onih koji se uspiju popeti na tron, kako je najteže ponoviti uspjehe, a da TKD klub Marjan u tome uspijeva. Zahvalio se i treneru Toniju Tomasu.

Željko Jerkov, predsjednik Splitskog kluba olimpijaca i potpredsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, rekao je ovaj uspjeh Brečiću i Kanaetu otvorio put prema OI u Tokiju 2020. godine.

- Klub Marjan ima neki tajni recept kako napraviti prvake. Vidim da vaši članovi vole svoj klub i da su mu privrženi, što je vrlo važno i na što morate biti ponosni. Imat ćete svu moguću podršku da se pripremite za buduća natjecanja. Lovre i Toni, ovo je vaš dan i od srca vam čestitam - riječi su legendarnog košarkaša.

Kada je klub Marjan počinjao 2000. godine, nastavio je Deak, među prvim članovima bile su tada male curice Ana i Lucija Zaninović, koje su se zaljubile u taekwondo i postale vlasnica 16 od 51 medalje kluba Marjan s velikih natjecanja.

Ana je istaknula da je oduvijek bila svjesna kvaliteta Lovre i Tonija, te da je znala da će doći do vrhunskih rezultata. Čestitala je i djevojkama koje su sada bile na Europskom prvenstvu, iako nisu osvojile medalje.

- Težnja kluba od početka je bilo stvoriti kolektiv, a ne da priča počne i završi s Anom i Lucijom Zaninović. Drago mi je što smo je Marjan i dalje stup splitskog sporta, te što su medalje osvojili momci. Hvala izuzetno kvalitetnim trenerima - Toniju Tomasu, Veljku Lauri i Marku Novaku - veli Ana Zaninović.

Kanaet kaže da nema velikih tajni njihovog uspjeha, dodaje da je "recept" što su u dobrim odnosima s trenerima. Zahvalio je Ani i Luciji zbog uvjeta koje imaju u klubu zahvaljujući upravo njihovim rezultatima, a o prijatelju Lovri dodaje da izvlače najbolje jedan od drugog

- U klubu smo okruženi s dobrim ljudima koje trebamo čuvati uz sebe - zaključio je zlatni Brečić.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo